EMBLEMÃ…Parlamentarii vor sã îi oblige pe elevi sã poarte semnul distinctiv al scolii la care învatã. Initiatorii proiectului, care a trecut deja de comisia de specialitate din Camera Deputatilor, scriu cã ar putea fi vorba despre uniformã sau mãcar o esarfã. Trebuie mentionat faptul cã cele mai multe scoli gimnaziale din municipiul Vaslui au introdus uniformele obligatorii în urmã cu câtiva ani, mai greu fiind pentru elevii de la liceu sã accepte ideea de a îmbrãca haine identice cu ale colegilor de clasã. Totusi, atunci când existã o colaborare între elevi si conducerea unitãtii de învãtãmânt, adoptarea unei uniforme care sã fie pe placul celor douã pãrti devine posibilã, cel mai elocvent exemplu fiind la Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu”, unde au fost introduse uniforme personalizate încã din anul scolar trecut.
Un proiect de lege care a trecut deja de comisia de specialitate din Camera Deputatilor, iar în sesiunea din aceastã toamnã ar trebui sã intre în dezbaterea plenului, sustine introducerea unor semne distinctive ale scolilor pe care elevii sã le poarte. Se lasã la latitudinea Consiliului de Administratie al scolii cum va arãta uniforma. „Nu discutãm despre uniforme obligatorii în toatã tara, ci despre o uniformã personalizatã a fiecãrei scoli. E un lucru pozitiv, fiecare elev ar trebui sã fie mândru de apartenenta la scoala la care învatã. Universitãti celebre din lume au propriile uniforme, astfel încât elevii sã fie responsabili si mândri de apartenenta la scoala respectivã. Dacã nu esti mândru de liceul la care esti, poti sã te îmbraci în jeans rupti”, a explicat deputatul Marius Nicoarã, unul dintre initiatorii legii. Ideea este salutatã de profesori, care au sustinerea pãrintilor. Acestia considerã cã în felul acesta vor fi eliminate diferentele dintre copii la scoalã, iar costurile unei uniforme sunt mai mici decât ale tinutelor de fiecare zi de la cursuri, astfel cã buzunarele pãrintilor nu vor mai fi usurate de cheltuielile lunare pe care le fãceau pe hainele copiilor. În schimb, cei mai multi elevi nici nu vor sã audã de aceastã posibilitate. Adolescentii cred cã în felul acesta le este îngrãditã personalitatea. Consiliul elevilor amenintã cu plângeri la Avocatul Poporului în cazul în care proiectul de lege este adoptat. Ei cer ca, fãrã acordul elevilor, nimeni sã nu fie obligat sã poarte uniformã.Un proiect similar, supus votului în Parlament în 2012, a fost respins la vremea respectivã. Alesii au spus atunci cã, dacã uniforma devine obligatorie, atunci aceasta ar trebui sã fie si gratuitã, costurile urmând sã fie suportate de stat.
Cât costã o uniformã
În magazine, o uniformã completã poate ajunge si la câteva sute de lei. Sunt însã multe centre de croitorie unde uniformele se realizeazã la comandã, aceastã variantã fiind cea aleasã de majoritatea scolilor din Vaslui care au introdus uniforme. Fiind productie mare, si costurile sunt mai mici, chiar si la jumãtate de pret. În cazul Liceului Teoretic „Mihail Kogãlniceanu”, conducerea unitãtii de învãtãmânt, împreunã cu comitetul de pãrinti, a hotãrât ca sacourile sã fie confectionate de fiecare elev în parte. Astfel, dupã ce s-a decis asupra materialului-minimat, pãrintii au fost cei care au mers si au vorbit la o firmã din Vaslui pentru a-l aduce în mentraj suficient. Scoala a comandat doar ecusoanele, pentru a fi confectionate identic, dupã ce au fost consultati, initial, pãrintii. Pe ecusoane apar, printre altele, steagul României si numele liceului.