RECLAMATIE… Ana-Andreea Silitrã, profesor de economie, a trimis procurorului general al Departamentului National Anticoruptie (DNA) o plângere penalã, deoarece rezultatele contestatiilor de la examenul de titularizare i-au trezit suspiciuni cu privire la avantajarea unuia dintre candidati, în defavoarea sa. Prof. Constantin Moraru este din Prahova, dar a ales sã sustinã examenul la disciplina Economie si educatie anteprenorialã în judetul Vaslui. Cu toate cã nu a obtinut initial o notã care sã îi ofere acces la un post pe perioadã nedeterminatã, dupã recorectarea lucrãrii nota sa a crescut cu mai bine de un punct, la 7,80. Astfel, Constantin Moraru are prioritate la singurul post titularizabil din judet, în cadrul Liceului Teoretic „Emil Racovitã”, cu toatã cã, dupã afisarea rezultatelor initiale, singurul candidat cu notã titularizabilã la aceastã materie, 7,65, era chiar reclamanta. Ana-Andreea Silitrã crede cã s-a comis o fraudã, nota contracandidatului sãu fiind mãritã special pentru ca acesta sã poatã deveni titular pe un post si, ulterior, sã se poatã transfera mai aproape de domiciliul sãu. Profesoara, convinsã de faptul cã ceva este putred la mijloc, cere ca teza ei si a lui Constantin Moraru sã fie recorectate prin comparatie si vinovatii de vicierea examenului sã plãteascã.
Profesoara din Vaslui a ales sã facã plângere la DNA deoarece, de la Inspectoratul scolar, i s-a comunicat cã este singura variantã prin care se poate dispune efectuarea unei expertize prin comparatie si repunerea pãrtilor în situatia anterioarã solutionãrii constestatiilor. Plângerea este îndreptatã împotriva Centrului de examinare, pentru examenul de titularizare din anul 2015 organizat de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Vaslui, centrul de corectare al lucrãrilor de la examenul de titularizare pentru disciplina economie si educatia antreprenorialã, ISJ Vaslui, Ministerului Educatiei si persoanelor fizice care se fac vinovate de fraudarea examenului de titularizare.
Povestea unei titularizãri cu scandal
Ana-Andreea Silitrã a avut la examenul de titularizare, la disciplina Economie si educatie antreprenorialã, sase contracandidati. Luni, 20 iulie, dupã afisarea rezultatelor initiale, profesoara a aflat cã este fericita detinãtoare a celei mai mari note, 7,65, singura notã titularizabilã la aceastã materie, urmãtorul cadru didactic de pe listã fiind la o distantã de un punct. Media obtinutã o recomanda ca singura candidatã pentru ocuparea unicului post titularizabil din judet, la Liceul Teoretic „Emil Racovitã”. Convinsã fiind cã un punct reprezintã o diferentã prea mare si cã nicio notã nu va fi mãritã atât de mult în urma contestatiilor depuse, a ales sã nu depunã, la rândul ei, o contestatie. Bucuria profesoarei nu a durat nici cinci zile si visul de a deveni titularã la o unitate de învãtãmânt, chiar în mediul urban, s-a nãruit într-o secundã, dupã afisarea rezultatelor finale, care s-a fãcut vineri. Atunci a constatat cu mâhnire cã un alt dascãl, care a depus contestatie, a obtinut dupã recorectare o notã mai mare decât a ei, diferenta fiind de doar 15 sutimi. Este vorba despre Constantin Moraru, venit din Brãtãsanca, judetul Prahova. Teza acestuia a fost notatã initial cu 6,75, dar la recorectare lucrarea i-a fost evaluatã la 7,80. Faptul cã profesorul a ales sã sustinã examenul de titularizare în judetul Vaslui, atât de departe de casã, dar si diferenta cu care au evaluat comisiile lucrarea respectivului, au determinat-o pe profesoarã sã creadã cã ceva nu este în regulã. De aceea, a luat legãtura cu ISJ Vaslui si a cerut recorectarea celor douã lucrãri prin comparatie. Dupã ce inspectoratul a informat-o cã singura sansã de a obtine acest lucru este de a apela la Parchet sau la instanta de judecatã, Ana- Andreea Silitrã a decis sã depunã o plângere penalã împotriva tuturor celor care s-au ocupat de organizarea concursului si corectarea tezelor.
Motivele plângerii, specificate cãtre DNA
În plângerea scrisã, cadrul didactic puncteazã cã suspiciunile de fraudã constau în urmãtoarele: „1. Desi postul titularizabil scos la concurs este la Liceul „Emil Racovitã” din municipiul Vaslui, cel cãruia i s-a majorat nota, în dauna subsemnatei, este din judetul Prahova si mai mult ca sigur nu se va reloca în Vaslui, ci avea nevoie doar de un post titular, pe baza cãruia sã-i fie mai usor sã se transfere mai aproape de domiciliul sãu. 2. De unde comisia de corectare, initial, a considerat cã nu întruneste punctajul unui loc titularizabil, dupã solutionarea contestatiei, îsi schimbã, brusc, opinia si constatã cã are si cea mai bunã lucrare dintre toate. 3. Subsemnata nu am formulat contestatie, însã, cert este cã, dupã solutionarea contestatiilor, singura notã modificatã, de la 6,75 la 7,80 este aceea a numitului Moraru I. Constantin”. Prin intermediul plângerii, profesoara cere demararea unei anchete care sã stabileascã: „În mãsura în care au mai fost formulate si alte contestatii, de cãtre concurentii de la aceeasi disciplinã, de ce comisia de solutionare a contestatiilor a apreciat ca singura lucrare la care s-a gresit punctajul acordat este cea a numitului Moraru I. Constantin, domiciliat în Brãtãsanca (Filipestii de Târg) jud. Prahova? Mã întreb. Nu aceleasi comisii au corectat toate lucrãrile, respectiv toate contestatiile formulate? Solicit, de asemenea, ca în cadrul anchetei sã se expertizeze, de cãtre o comisie special constituitã în acest scop, lucrarea de titularizare a subsemnatei, prin comparatie cu cea a candidatului Moraru I. Constantin, care, desi, dupã rezultatele initiale, nu obtinuse nota de titularizare, ca urmare a solutionãrii contestatiilor, s-a constatat cã ar avea cea mai bunã lucrare si ar merita cea mai mare notã. Fac mentiunea cã am întrebat la Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui si mi s-a spus cã doar Parchetul si/sau Instanta de judecatã pot dispune efectuarea unei astfel de expertize (prin comparatie). Solicit tragerea la rãspundere a celor care se fac, astfel, vinovati de vicierea rezultatului la examenul de titularizare”. Acum, profesoara asteaptã un rãspuns de la DNA. Luni, 27 iulie, are loc prima sedintã de repartizare pe posturile titularizabile, iar sansele sã primeascã un semn pânã la ocuparea postului mult visat sunt aproape nule.
Punctul de vedere al Inspectoratului scolar
„Din punct de vedere al judetului Vaslui, la examenul de titularizare s-au fãcut absolut toate demersurile, conform metodologiei si a legislatiei în vigoare. În ceea ce priveste modificarea notei, era dreptul fiecãruia sã depunã constestatie. Lucrãrile nu s-au corectat si recorectat la Vaslui. Avem în judet 13 candidati, cãrora le-a crescut nota peste 7. Doamna profesoarã, dacã este nemultumitã, poate sã facã plângere unde doreste, nu ne putem opune unor actiuni pe care dumneaei le considerã justificate”, a declarat Maria Ciulei, inspector general adjunct al ISJ Vaslui.