spot_img
24.1 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

ROMÂNIA REACTIONEAZÃ: MITING DE SOLIDARITATE CU VICTIMA VIOLULUI, LA VASLUI!

- Advertisement -

SUSTINERE… Dupã douã zile de sustinere vehementã si scandal cu jurnalistii, grupul sustinãtorilor violatorilor din Vãleni aproape a dispãrut. A mai rãmas unul singur, un bãrbat venit de la muncã din Germania, dupã cum singur a recunoscut. Si acesta are aceeasi pãrere, împãrtãsitã si de alti consãteni de-ai violatorilor: fata are partea ei de vinã. De cealaltã parte, societatea civilã reactioneazã. Pe retelele de socializare, grupuri de oameni se strâng pentru ca, pe 14 august, sã fie prezenti la Vaslui, pentru a-si manifesta sprijinul si solidaritatea fatã de victima celor sapte infractori din Vãleni. De asemenea, duminicã, începând cu ora 18.00, peste 1.300 de bucuresteni se vor aduna în Piata Universitãtii pentru a protesta împotriva Justitiei. Avem si o informatie în exclusivitate: ca rãspuns la amploarea pe care a luat-o acest scandal, unul din apãrãtorii violatorilor, avocatul Bogdan Luca, a depus cerere de amânare a procesului. Rãmâne de vãzut dacã judecãtorii o vor admite sau nu, în sedinta de pe 14 august.

Dupã douã zile de “lupte” si amenintãri cu bãtaia si violul la adresa jurnalistilor, grupul de sustinãtori ai violatorilor din Vãleni s-a evaporat. Ieri, la sediul postului de politie, cei sapte au venit însotiti de un singur sustinãtor. Acesta a venit sã-si spunã pãrerea legat de ceea ce s-a întâmplat. Ca de obicei, tot victima a fost vinovatã, iar amicii lui au fost si sunt nevinovati. “Nu stiu cum s-a întâmplat. Nu eram acasã atunci, eram în Germania. Am vorbit cu ei si spun cã le pare rãu. Am venit cu ei, pentru cã sunt prietenii mei, dar este o vorbã din bãtrâni care spune cã nu se întâmplã nimic pânã când cãteaua nu ridicã coada. A fost o gresealã ceea ce s-a întâmplat, dar si fata are partea ei de vinã. Si nu a fost viol. Fiecare fatã umbã cu fusta scurtã, si tot asa”, a spus acesta. Singurul sustinãtor de ieri a fost luat la întrebãri de jurnalistii prezenti si, în scurt timp, a renuntat sã mai spunã ceva în fata camerelor de luat vederi. Cu toate cã o parte dintre cei care locuiesc în Vãleni le iau partea celor sapte violatori, societatea civilã are un cuvânt greu de spus. Astfel, dupã petitia on-line prin care se cere arestarea violatorilor, petitie care a depãsit 400.000 de semnatari, acum, oamenii se strâng pentru a veni, pe 14 august, la Vaslui, în fata Judecãtoriei. Asa cum spun initiatorii acestor grupuri, vin sã o sprijine, cu prezenta lor, pe fata care a cãzut victimã celor sapte bestii din Vãleni.

“Plecare la ora 4 am. Ora de sosire la Vaslui Judecãtorie: 9.30”

SOLIDARITATE… Acesta este mesajul transmis de initiatorul unui grup de motociclisti care si-a anuntat prezenta, pe 14 august, la Vaslui. El le transmite celor care îl vor însoti cã se va pleca, la ora 4 dimineatã, în grup compact si cã întreg traseul va fi parcurs în aceeasi formulã pentru ca, în cazul în care unul din membrii grupului are vreo problemã, sã se poatã ajuta între ei. De asemenea, este fãcut un apel la calm si la evitarea riscurilor inutile. “Cãlãtorind în grup, vom fi priviti ca o comunitate de motociclisti si judecati în functie de comportament”, mai spune acesta. Mesajul transmis de initiatorul acestui mars cãtre toti cei care vor sã i se alãture si cãtre cei care s-au alãturat deja este urmãtorul: “Ajunge!! Nu întelegem sã tolerãm violul si violatorii!! Pe lângã semnarea petitiei de arestare a vinovatilor, ne putem exprima indignarea si sprijini efectiv victima prin prezenta efectivã la urmãtoarea sedintã de judecatã! Motociclist sau nu, pãrinti sau nu, tati de fete sau nu, haideti sã sprijinim moral cu simpla noastrã prezentã si o vorbã bunã pentru victimã si familia ei! Dupã momentele cumplite pe care le-a trãit fata aceasta, nu credeti cã si-ar dori o mânã de frati care sã o încurajeze sã poatã trece peste repetatele întâlniri cu agresorii ei, la care este supusã în sala de judecatã dar si pe ulita satului unde locuieste pentru cã da, nemernicii sunt în libertate, sfidãtori la adresa societãtii”.

Proteste în stradã la Bucuresti

MANISFETÃRI… Duminicã, Piata Universitãtii din Bucuresti va fi invadatã de peste 1.300 de persoane care si-au exprimat intentia de a iesi în stradã pentru a condamna în mod public justitia nedreaptã si violul. Organizatorii protestului sustin cã trebuie luatã atitudine împotriva violatorilor care au violat, pânã la lesin, o elevã din Vaslui si acum sunt cercetati sub control judiciar. “Este evident cã justitia din România nu functioneazã corect. Sapte violatori se plimbã liberi printre noi în acest moment, dupã ce au comis un gest antisocial grav. Sunt cercetati în stare de libertate dupã ce au violat cu bestialitate o tânãrã. Încotro se îndreaptã societatea noastrã?” “Este evident ca justitia din România nu functioneazã corect. Încotro se îndreaptã societatea noastrã? Mai mult, magistratii care ar trebui sã ne apere si sã pedepseascã acest gen de comportament, au considerat ca violatorii nu reprezintã un pericol pentru societate. Considerãm cã mãsura de eliberare sub control judiciar a fost luatã în mod arbitrar si cã a favorizat infractorii. Este posibil sã ne aflãm în fata unui caz de coruptie care creeazã un precedent periculos. Dupã acest model se pot ghida pe viitor si alti magistrati din România, lãsând în libertate infractori periculosi, astfel punându-ne pe noi cetãtenii în pericol. Duminicã, iesim la orele 18, în Piata Universitãtii la Fântânã, pentru a condamna în mod public justitia nedreaptã si violul. Facem apel la toti cetãtenii sã se mobilizeze. Cei care nu sunt din Bucuresti pot organiza proteste în orasele lor”, este mesajul postat, pe retelele de socializare, de organizatorii protestului.

Magistratii implicati în dosarul violatorilor, cercetati disciplinar

CERCETATI…Inspectia Judiciarã din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a anuntat cã a început cercetarea disciplinarã fatã de unii dintre magistratii implicati în dispunerea mãsurilor preventive în dosarul violatorilor din Vãleni, acuzati de viol si lipsire de libertate. Cercetarea are în vedere abateri de genul “exercitarea functiei cu rea-credintã sau gravã neglijentã si “nerespectarea, în mod nejustificat, a dispozitiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducãtorul instantei sau al Parchetului ori a altor obligatii cu carcater administrativ prevãzute de lege sau regulamente”. De asemenea, Inspectia Juridicã face precizarea cã cercetarea discilinarã este o etapã confidentialã si obligatorie a procedurii disciplinare în cadrul cãreia se stabilesc faptele si urmãrile acestora, împrejurãrile în care au fost sãvârsite, precum si orice alte date concludente din care sã se poatã aprecia existenta sau inexistenta vinovãtiei persoanelor vizate. Vizati sunt, în special Georgina Moldovan si Viorel Munteanu, magistratii care au decis eliberarea celor sapte violatori din Vãleni. Între timp, ambii au pãrãsit judetul Vaslui. Judecãtoarea Georgina Moldovan a plecat sã predea disciplina Procedurã Penalã la Scoala Nationalã de Grefieri, iar judecãtorul Viorel Munteanu s-a mutat la Tribunalul Iasi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.