Interviu cu presedintele AJF Vaslui
OPINIE… La un an de la preluarea mandatului de presedinte al Asociatiei Judetene de Fotbal Vaslui, Bogdan Gheorghitã a vorbit despre starea fotbalului judetean, dar si despre obiectivele care si le-a propus pentru urmãtorii ani.
Domnule Bogdan Gheorghitã, sunteti presedintele AJF Vaslui din vara anului 2014. Cum credeti cã a evoluat fotbalul judetean?
Din punctul meu de vedere, putem evalua fotbalul judetean din 5 puncte de vedere: sectorul juvenil, sectorul seniorilor, rezultatele obtinute de cele 2 categorii, calitatea pe care o resimt participantele în competitii si sectorul amator, constituit din echipe care nu sunt organizate în nici un fel, dar au participat în competitii organizate de noi. Din ce am putut vedea în ultimul an, sectorul juvenil cunoaste o dezvoltare foarte bunã mai ales în zona municipiilor Vaslui si Husi. Avem echipe puternice de juniori, care obtin rezultate excelente la competitiile nationale (Campioanã Nationalã – Sporting Juniorul Vaslui (Juniori D) ; Vicecampioanã Nationalã – Sporting Club Comstar Vaslui (Gh. Ola – 2005) ; Calificãri în primele 8 – Sporting Club Juniorul Vaslui (Juniori C – 2001), Clasãri pe Locul II la Turneele Zonale – Sporting Club Comstar Vaslui – Gh. Ene – 2006, LPS Vaslui – Juniori E, si cred cã dacã s-ar face un clasament pe baza rezultatelor obtinute de juniori, ne-am clasa pe prima pozitie în zona Moldovei peste centre si orase cu o traditie fotbalisticã, dar si putere economicã mai mare. Din punctul de vedere al seniorilor cred cã suntem pe un drum bun. Valoarea campionatului a crescut mult în acest an, lucru care a permis promovarea clubului ACS Atletico în Liga a III-a. Am avut 8 echipe foarte bune care s-au luptat pentru promovarea în Play-Off. iar acolo, calificarea s-a jucat pânã în ultima etapã. Echipele au avut lucruri bune de spus despre activitatea noastrã însã au existat si reprosuri, iar noi, în mãsura în care acestea au fost întemeiate, am încercat sã remediem problemele semnalate si cred cã în mare mãsura am si reusit. Fotbalul amator s-a dezvoltat foarte mult în ultimul an, desigur, în baza unor proiecte mai vechi si astfel am ajuns sã avem competitii puternice si serioase, care furnizeazã constant jucãtori si echipe în competitiile oficiale. Avem deja consacratele Winter Cup Vaslui si Summer Cup Vaslui, ambele cu versiuni pentru jucãtorii seniori (peste 39 de ani) si chiar de anul acesta, Cupa Satelor Vaslui, care are un potential enorm si pe care il vom specula în anii urmãtori.
Care considerati cã ar fi cele mai importante realizãri de când sunteti presedintele AJF Vaslui?
Cred cã obtinerea dreptului de organizare si organizarea foarte unanim apreciatã, a celor 3 turnee zonale de juniori la Vaslui, în conditiile în care în ultimii ani relatia cu FRF era aproape inexistentã. De asemenea, am reusit sã schimbãm mentalitatea privitorului neutru dar si a participantului la competitiile fotbalistice în legãturã cu fotbalul judetean, transformând Liga a IV-a într-un campionat spectaculos, mai adaptat conditiilor specifice judetului si înlãturarea imaginii proaste cu care se confundã, de campionat violent, corupt în care campioana se stia de la debut. Desigur si aici, suntem într-o continuã dezvoltare si încercãm sã îmbunãtãtim an de an calitatea si modul de desfãsurare. Am reusit sã punem accent pe prezentarea în timp real si util de informatii pentru echipe si spectatori, folosind tehnici moderne de comunicare. Cu debutul noului sezon, vom folosi din plin site-ul frf-ajf.ro/vaslui si atunci noi si echipele vor beneficia de informatii si facilitãti instant, transparent, lucru care va îmbunãtãti corectitudinea derulãrii competitiilor. Am avut o colaborare excelentã cu redactiile de sport din media atât locale, dar si regionale, în special la fotbal, lucru care ne-a ajutat si ne ajutã sã venim aproape de oamenii care sunt interesati de fotbal.
Anul acesta, campioana judetului Vaslui a reusit promovarea în Liga a III-a. Cum vi se pare valoarea campionatului judetean?
Cum am aspus mai devreme promovarea unei echipe in Liga a III-a este foarte importantã atât pentru judet, dar si pentru celelalte echipe din Liga a 4 a. Însã, dat fiind faptul cã Atletico a promovat fãrã sã joace efectiv meciurile de baraj, nu ne poate oferi o garantie certã cã am fi câstigat contra celor de la Bacãu. Se poate observa însã cã din punct de vedere valoric, campionatul este în crestere, avem jucãtori care nu mai evolueazã în diviziile superioare si au ales sã joace la Vaslui. A mai contat faptul cã au apãrut cele 2 echipe puternice din Vaslui, care au beneficiat de sustinerea municipiului Vaslui si care au obligat practic echipele adverse sã se întãreascã.
Campioana judetului a fost decisã la masa verde. De ce credeti cã s-a ajuns în situatia asta?
Regulamentar cei de la Atletico au vut dreptate de aceea au si obtinut câstig de cauza la comisia de disciplina a AJF, situatie care a fost totusi posibilã datoritã unor scãpãri ale adversarilor. Din punct de vedere sportiv a fost destul de clar cã unul dintre conducãtorii echipei campioane a pus mai presus dorinta de a câstiga cu orice pret, neglijând spiritul de competitie, sportivitatea si respectul fata de ceilalti participanti la competitie, lucru care în final a adus echipei sale prejudicii enorme de imagine.
A fost un campionat cam cu probleme. Arbitri bãtuti, multe contestatii, victorii la masa verde, multe neprezentãri, echipe retrase din campionat.
Trebuie sã vã contrazic, au fost câteva situatii care sunt aproape imposibil de controlat. Sigur, au fost cred cã douã situatii în care arbitrii au fost agresati, situatii care însã nu au rãmas nepedepsite. Fatã de anii anteriori cred cã astfel de incidente au devenit mai degrabã izolate. În ceea ce priveste contestatiile, care si ele au fost mai putine, reprezintã un instrument regulamentar, disponibil echipelor care cred cã adversarii încalcã regulamentul, solutionarea acestora duce de cele mai multe ori la aceste victorii la masa verde despre care vorbiti. Neprezentãrile sunt totusi o problemã pe care o vom face o prioritate la întocmirea regulamentului pentru noul sezon, astfel încât sã existe sanctiuni mai aspre care sã sanctioneze aceastã abatere. Cum spuneam si mai sus, cele 2 echipe care s-au retras au fãcut-o din cauza lipsei finantãrii care a fãcut imposibilã finalizãrii campionatului.
Cum vi se pare arbitrajul?
Singurul lucru pe care nu îl pot controla în totalitate ca în alte sectoare, datoritã specificului si pentru care nu existã nici un fel de garantie de bunã practicã. Am reformat corpul de arbitri, au rãmas doar arbitri seriosi, desiguri mai putini decât erau în trecut, mai tineri si ca sã fim sinceri, cu o calitate mai scãzutã, dar în care avem încredere si care vor creste. Trebuie si echipele sã fie întelegãtoare si sã accepte cã greseli se fac si în Liga I, dar si în Champions League si cã singura modalitate în care vor avea parte de arbitraje corecte dar mai ales bune este sã aibã rãbdare si sã sprijine cu întelepciune dezvoltarea noului val de arbitri. Este din ce în ce mai greu sã atragem arbitri întrucât nu sunt foarte multi factori motivatori.
Credeti cã unele echipe încearcã sã punã neputinta pe seama arbitrajului?
Ca sã fiu sincer nu, desi sunt si putini care o fac. Unii protesteazã fiindcã asa considerã normal, însã sunt si echipe care pe bunã dreptate au acuzat greseli de arbitraj. Ca si greselile, protestele la deciziile arbitrilor fac parte din joc însã trebuie formulate pãstrând totusi un minim de respect. Este dificil de gestionat o situatie în care protestele vin în urma unor greseli clare ale arbitrului. Important este sã nu se greseascã intentionat si dar mai ales cu rea-vointã.
De noul val de arbitri sunteti multumiti?
Da, avem arbitri tineri foarte buni, cu reale calitãti, ce pot ajunge foarte sus dacã pãstreazã seriozitate si înteleg cã fãrã muncã nu se poate face nimic.
Nu credeti cã ar trebui gândit un sistem competitional care sã creascã valoarea campionatului?
Ba da, am început sã mã gândesc la schimbarea sistemului competitional de la începutul acestui an, când am observat cã sunt echipe care nu se prezintã la meciuri de frica unor scoruri mari, unele gãsesc dificultate în a face deplasãri multe si costisitoare, iar alte echipe sunt dornice de noi provocãri. Vom propune echipelor regândirea Ligii a 4 a, astfel încât fiecare echipã sã se regãseascã în campionatul pe care si-l doreste si sã nu considere o corvoadã participarea în Liga a 4-a. Avem mai multe proiecte pe care le vom discuta cu echipele în sedinta Adunarii Generale.
Care ar fi obiectivele pentru viitor în privinta campionatelor judetene?
Vom încerca gândirea unor sisteme de desfãsurare ale campionatelor pentru juniori cu un numãr mai mare de jocuri, cum se organizeazã la nivelul altor asociatii judetene care sã asigure o dezvoltare foarte bunã a copiilor si juniorilor, iar pentru competitiile de seniori vom încerca mentinerea unui nivel ridicat al competitiei si reconsiderarea Cupei Romaniei – faza judeteanã care sã nu mai fie consideratã o competitie second-hand. În atingerea acestor obiective vom uza ca si pânã acum de corectitudine, respect si transparentã.