spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

FC VASLUI PUTEA FI SALVATÃ DE LA DESFIINTARE!

- Advertisement -

Iatã cum FC Vaslui putea rãmâne în prima ligã

Dacã FC Vaslui era acum în prima ligã, existau toate sansele ca echipa de fotbal iubitã de mii de vasluieni sã iasã la liman, fãrã datorii si cu o situatie financiarã bunã. Astãzi, intrã în vigoare legea 209/2015, privind anularea unor obligatii fiscale, în baza cãrora clubului de fotbal i se puteau sterge datorii de milioane de euro, iar clubul putea exista în continuare. Mai precis, conform datelor oficiale, se vor sterge datoriile Sporting Club, în sumã totalã de 138 milioane lei, în jur de 30 milioane de euro. Sporting Club rãmânea doar cu datorii cãtre grupul de firme finantatoare, pentru cã Guvernul urma sã steargã, în maxim o lunã de zile, toate datoriile clubului. Nu s-a întâmplat asta, deoarece groparul fotbalului vasluian, Ciprian Damian, poreclit “Pongo”, fostul presedinte al Consiliului de Administratie al Sporting Club Vaslui, a avut grijã sã desfiinteze echipa de prima ligã într-un moment în care toti fanii îi cereau sã nu facã acest lucru. Pânã pe 23 august, presedintele ANAF, vasluianul Gelu Stefan Diaconu, va emite un ordin cu precizãrile legate de stergerea obligatiilor fiscale. Dupã aceastã datã, Finantele de la Vaslui ar urma sã emitã un document prin care toate datoriile Sporting Club Vaslui vor fi sterse, astfel cã Pongo va trebui sã rãspundã doar pentru datoriile acumulate fatã de firmele care au finantat FC Vaslui.

Este incredibilã situatia în care s-a ajuns acum, la un an de la disparitia echipei de primã ligã: FC Vaslui, putea exista în continuare pe harta fotbalului românesc, fãrã datorii la bugetul de stat! Finantele de la Vaslui s-ar fi retras de la masa creditorilor Sporting Club Vaslui, în maxim douã luni de zile, iar echipa rãmânea doar cu datoriile cãtre grupul de firme care îl finanta. Din 23 iulie, intrã în vigoare Legea 209/2015, privind anularea unor obligatii fiscale. La art. 1, legiuitori au scris cã “se anuleazã diferentele de obligatii fiscale principale, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisã si comunicatã contribuabilului, ca urmare a reconsiderãrii/reîncadrãrii unei activitãti ca activitate dependentã, pentru perioadele fiscale de pânã la 1 iulie 2015 si neachitate pânã la data intrãrii în vigoare a prezentei legi”. Ce ar fi însemnat asta pentru FC Vaslui si societatea Sporting Club? Stergerea datoriilor de peste 30 milioane de euro cãtre Sporting Club, sume stabilite în baza unor controale ale Fiscului în ultimii patru-cinci ani.

Jucãtorii FC Vaslui au fost considerati ca având cãrti de muncã, de aceea datoriile Sporting Club au explodat, la propriu

Pânã în 2010, în cluburile de fotbal, cum era si FC Vaslui, se practica urmãtorul sistem: un jucãtor de fotbal venea la Vaslui, de exemplu, i se stabilea o sumã de 100.000 de euro pentru activitatea dintr-un sezon, se încheia o conventie civilã, în baza cãreia i se oprea 16% din aceastã sumã, ca impozit, iar restul de bani era luat de jucãtor. Când a venit Blejnar în fruntea ANAF, lucrurile s-au schimbat la 180 de grade: jucãtorii de fotbal urmau sã fie socotiti ca angajati cu carte de muncã la cluburile de fotbal, astfel cã dintr-o activitate independentã totul s-a transformat în activitate dependentã, cu impozite uriase. De la un procent de 16%, s-a ajuns ca statul sã încaseze taxe si impozite de la societãtile care patronau echipele de fotbal de aproape 70%, ceea ce a fãcut ca totul sã devinã confuz. “Nu se mai considera cã fotbalistii plãtesc impozite pe veniturile din conventii civile, totul era gândit ca impozit pe veniturile din salarii”, explicã un specialist în legislatia financiarã. Asa se face cã, în 2011, un control al Finantelor stabilea o sumã uriasã în sarcina Sporting Club Vaslui, pentru o perioadã anterioarã verificatã, de sase-sapte ani. De aici, totul a luat-o razna, datoriile au tot crescut si s-a ajuns în situatia în care FC Vaslui si societatea Sporting Club aveau datorii, la momentul desfiintãrii, de 138 milioane lei, o sumã imensã.

Pongo a stiut cã datoriile FC Vaslui urmau sã fie sterse, dar a lichidat cu bunã stiintã clubul

“Pongo”, fostul presedinte al Sporting Club, avea cunostintã cã existã în discutie o lege care urma sã steargã datoriile cluburilor de fotbal, ajunse în situatie de faliment tocmai din cauza problemelor de interpretare a legii, dar nu a stat pe gânduri. A desfiintat echipa, lãsând jucãtorii sã plece liberi de contract, desi era nevoie de o sumã minimã pentru ca FC Vaslui sã rãmânã în prima ligã. “Este revoltãtor ce se întâmplã! FC Vaslui nu avea cum sã disparã! Acum, dupã ce Finantele stergeau datoriile, Pongo rãmânea cu datorii de 20 si ceva de milioane de euro cãtre firmele finantatoare, iar lucrurile se reglau de la sine. Dar, nu a dorit sã salveze FC Vaslui”, spune o sursã citatã de ziarul nostru.

“Ceea ce a fãcut Pongo este comparabil cu violul de la Vãleni!”

Un lucru este clar: societatea Sporting Club, care avea în patrimoniu jucãtori de 8-10 milioane de euro, nu trebuia sã moarã, la modul în care a dus-o Damian la pieire. Iatã ce scrie în raportul lichidatorului judiciar: “Ceea ce a fãcut acest Pongo este comparabil cu violul de la Vãleni. Societatea Sporting Club putea sã-si sustinã cheltuielile din veniturile obtinute doar în mãsura în care încasa toate creantele la termenele stabilite contractual, se clasa pe locuri superioare în competitii, îmbunãtãtea activitatea de dezvoltare a pepinierei de sportivi proprii, tranzactiona drepturile de joc ale fotbalistilor legitimati mai eficient si îsi exploata fondul comercial detinut cu mai mare randament”. Adicã, dacã ar fi vândut doar o parte din jucãtorii aflati sub contract cu FC Vaslui, “Pongo” ar fi putut salva si societatea si echipa de fotbal, însã nu a dorit asta.

Ciprian Safir îsi va salva si el firma, pe baza noii legi

Nu numai FC Vaslui putea fi salvatã, în conditiile în care echipa exista si la acest moment. Firma Star Construct, cãreia Fiscul i-a stabilit datorii cãtre bugetul de stat în sumã de 5 milioane de euro, va beneficia de lege si i se vor anula toate datoriile, dupã luna august. Toate firmele, indemnizatiile primite de personalul firmelor, pe perioada detasãrii la santierele din strãinãtate, celebrele diurne, vor beneficia de anularea datoriilor fiscale. Este cazul lui Safir, care a trimis muncitori în strãinãtate si cãruia Fiscul i-a stabilit o datorie de 5 milioane de euro, reanalizând perioada 2011-2014. Safir a chemat tot personalul acasã, a anulat contractele din Germania, iar acum tot Finantele îl anuntã cã nu mai are datorii la buget. Toate datoriile acestor firme, dinainte de 1 iulie 2015, se vor sterge pe baza noii legi. Dupã 1 iulie, dacã angajatorii de genul lui Safir vor continua sã greseascã, li se vor stabili alte sume restante la buget, fãrã a mai putea spune cã nu au stiut ce spune legea.

Se vor salva si medicii care detin cabinete medicale

Noua lege, care intrã în vigoare astãzi, salveazã si cabinetele medicale individuale sau clinicile din Vaslui. Majoritatea clinicilor au adus medici specialisti din Iasi, cu care încheiau contracte de conventie civilã. Asta, înainte de 2010. Noul presedinte al ANAF, Sorin Blejnar, a cerut ca medicii specialisti sã încheie cu clinicile contracte individuale part-time, cu aceeasi diferentã de taxe la bugetul de stat, de la 16 la 70%. Majoritatea clinicilor au acumulat, în urma controalelor de la Fisc, datorii de sute de mii de euro, iar acum noul act normativ va sterge aceste sume restante.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.