spot_img
19.4 C
Vaslui
28-iun.-2024
spot_img

Inginer la Vaslui, cu fermã la Zãpodeni si pãmânturi la Osesti (foto)

- Advertisement -

POLIVALENT…Este inginer, dar nu agronom. Are 40 de ani si trudeste de ceva vreme în agriculturã. De mic si-a dorit sã aibã propria fermã de capre. Cu ajutorul fondurilor europene si cu investitii din propriul buzunar, usor-usor a pus-o pe picioare. În prezent, detine aproape 350 de capre. Visul lui este sã ajungã la un efectiv de 1.500 de capete. Pentru a putea atinge aceastã cifrã, s-a dezvoltat si pe partea vegetalã. Are luate în arendã aproape 240 de ha de pãmânt, pe care le lucreazã cu cele mai performante masini si utilaje agricole. Un sprijin important l-a primit din partea GAL “Movila lui Burcel”, cu ajutorul cãruia a reusit sã atragã fonduri de aproximativ 131.700 de euro, cu care si-a înnoit tot parcul auto.

Face agriculturã, dar nu oricum, ci “ca la carte”. Are si cu ce: utilaje moderne, de mare performantã si productivitate ridicatã, multe fiind de ultimã generatie. Vorbim despre agriculturã româneascã, fãcutã pe pãmânturile comunei Osesti. De unde atâtia bani? Daniel Brutaru, cãci despre el este vorba, îi scoate si din “piatrã seacã”, asta, însemnând de fapt, programe cu finantare europeanã. Chiar am putea spune cã este “abonat” la fondurile europene destinate agriculturii. Pânã acum a reusit performanta de a duce la bun sfârsit douã proiecte cu finantare europeanã. În total, valoarea lor sare de câteva sute de mii de euro. Asta fãrã a lua în calcul si investitiile fãcute din resurse financiare proprii.

Dimineata la birou, dupã-amiaza la fermã

Daniel are propria firmã de cadastru în municipiul Vaslui. Este inginer geodez-cadastru, însã de mic si-a dorit sã aibã propria fermã de capre. “Acesta este visul meu, sã am fermã de capre. Am pornit de la zero. Am vizitat în jur de 25 de ferme abandonate din tot judetul, iar cea din Dobroslovesti, comuna Zãpodeni mi s-a pãrut cea mai aproape de ce mi-am dorit eu. Am cumpãrat-o si am început sã-mi materializez visul. Am învãtat singur ce presupune cresterea caprelor, nu m-a ajutat nimeni. Azi am ajuns la un efectiv de aproximativ 350 de capete. Vreau sã ajung la 1.500-2.000 de capre. Abia atunci voi putea spune cã am ferma pe care mi-am dorit-o.”

Are utilaje de ultimã generatie, dar nu are specialisti: “Sistemul i-a dezobisnuit sã mai munceascã”

În timp ce România continuã sã aibã unul dintre cele mai vechi parcuri de utilaje agricole din Europa, unde un tractor este împãrtit, din punct de vedere statistic, la 16 agricultori, la Dobroslovesti, situatia se prezintã foarte bine. Cu ajutorul fondurilor europene, Daniel a reusit sã-si înnoiascã întreg parcul auto. “Dacã voi ajunge la numãrul de capre pe care mi l-am propus, trebuie sã am si cu ce sã le hrãnesc. În acest sens, am luat în arendã 234 de ha de pãmânt, în comuna Osesti, pe care pus grâu, floarea soarelui si mazãre furajerã. Vreau sã fac o treabã serioasã, asa cã mi-am achizitionat si utilaje agricole foarte performante. Cu sprijinul celor de la GAL “Movila lui Burcel” am reusit sã atrag fonduri europene în valoare de 131.700 de euro cu care mi-am cumpãrat un tractor John Deer de 170 de cai, o prãsitoare Papadopoulos, un plug Kuhn cu cinci trupite, o masinã de împrãstiat îngrãsãmânt si un terradisc Kuhn, toate utilaje de ultimã generatie. Nu mi-a fost greu sã obtin finantarea si sã achizitionez utilajele precum îmi e sã gãsesc specialisti cu care sã lucrez pãmântul. Nu mai sunt meseriasi. Cei care stiu meserie, au iesit la pensie, iar ce vine din urmã, e jale ! Sistemul i-a dezobisnuit sã mai munceascã . Ei nu mai stiu ce e aia munca. Cu toate astea, rãmân un optimist. Sunt sigur cã viitorul va suna mai bine”, a spus fermierul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.