MOTIVARE…Punerea sub control judiciar a violatorilor din Vãleni a oripilat opinia publicã si a determinat-o sã i-a atitudine. Cetãtenii cer reîncarcerarea lor de urgentã si amenintã cu proteste de amploare. Iatã cum au ajuns sã se bucure de libertate Burada Silviu, Avãdãnei Silviu, Burlacu Paul Andrei, Boicu Ionut Bogdan, Rotaru Alin Dumitru, Surlea Ioan si Bolboceanu Petricã Ionut, cu largul concurs al magistratilor vasluieni. Alarmant este cã ultimii patru violatori au fost eliberati din arestul preventiv de magistratii Tribunalului Vaslui, nerecunoscându-si faptele, asa cum ceilalti trei au fãcut-o.
Arestati în noiembrie 2014 pentru viol si lipsire de libertate, cei sapte “nemernici” din Vãleni au devenit tinta unor discutii ample în mediul virtual si pe retelele de socializare. Dacã, la începutul anului 2015, violatorii erau tinuti dupã gratii, urmare a deciziei magistratilor Judecãtoriei Vaslui, la un moment dat, trei dintre ei au recunoscut faptele în speranta cã vor beneficia de o reducere a pedepsei prin accesarea procedurii simplificate. Astfel, instanta a constatat cã inculpatii Boicu Ionut Bogdan, Rotaru Alin Dumitru si Surleac Ioan sunt la prima încãlcare a legii penale. Au recunoscut sãvârsirea faptelor si sunt dispusi sã achite daunele morale fetei. În acelasi timp a apãrut si suspiciunea cã existã posibilitatea retragerii plângerii fatã de Surleac Ioan cu privire la infractiunea de viol. Mai departe, instanta a apreciat cã, în momentul acela, nu mai subzista temeiurile care au stat la baza luãrii mãsurii arestãrii preventive fatã de cei trei inculpati. Din punctul de vedere al magistratilor, timpul scurs de la momentul arestãrii si pânã la înlocuirea mãsurii arestului preventiv cu mãsura arestului la domiciliu a fost destul de lung, încât sã conducã la o micsorare a pericoului social reprezentat de lãsarea lor în libertate. Plus cã, fatã de Surleac, victima si-a manifestat vointa de a-si retrage plângerea pentru infractiunea de viol. Astfel, instanta a decis sã nu mai mentinã mãsura arestului preventiv pentru inculpatii Boicu Ionut Bogdan, Rotaru Alin Dumitru si Surleac Ioan. În schimb, mãsura arestului preventiv a fost pãstratã pentru ceilalti inculpati din dosar (Burada Ovidiu Silviu, Bolboceanu Petricã Ionut, Burlacu Paul Andrei si Avãdãnei Silviu). De aici lucrurile iau o întorsãturã neasteptatã.
Tribunalul Vaslui este îngãduitor cu cei patru violatori care nu au vrut sã-si recunoascã faptele
Mãsura pãstrãrii arestului preventiv pentru ceilalti patru este contestatã de apãrãtorii lor la Tribunalul Vaslui. Judecãtorii de aici considerã cã nu este corect ca doar cei care si-au recunoscut faptele sã fie lãsati în arest la domiciliu si extind aceastã mãsurã asupra tuturor. Poate cã s-au gândit cã asa vor da un exemplu de ce se va putea întâmpla, dacã si ceilalti îsi vor recunoaste vina. Rãmâne de vãzut care au fost motivele care au stat la baza înlocuirii mãsurii arestului preventiv cu mãsura arestului la domiciliu pentru toti cei sapte violatori din Vãleni. Acestia au ajuns, bine-mersi, pe prispa casei, fãrã posibilitatea de a iesi din curte. Mai mult, fac presiuni asupra victimei. În concluzie, cei sapte violatori din Vãleni au stat cinci luni în spatele gratiilor, apoi au fost lãsati acasã, în arest la domiciliu. Dar, nici aceastã mãsurã restrictivã nu a durat prea mult. În urmã cu douã luni, Curtea Constitutionalã a decis cã aceastã mãsurã nu este constitutionalã pentru cã legiuitorul a uitat sã specifice durata maximã pe care ea se poate întinde. Astfel, violatorii, alãturi de alte sute sau mii de inculpati din România care se supuneau acestei mãsuri, au fost lãsati în libertate aproape deplinã. Mãsura a fost înlocuitã cu mãsura controlului judiciar, o mãsurã care oferã inculpatilor mult mai multã libertate de miscare. În cazul violatorilor de la Vãleni, acestia nu au voie, printre altele, sã pãrãseascã teritoriul localitãtii de domiciliu.