Cu un an înainte de alegeri, în PSD şi PNL au început luptele de gherilă pentru putere. Oficial, reprezentanţii partidelor nu recunosc tensiunile fără precedent în ultimii 10 ani. În schimb, în culise, s-au conturat tabere care îşi dispută supremaţia. Fiecare dintre acestea are scopul de a-şi pune propriii candidaţi la alegerile din 2016. Cea mai puternică luptă se duce în PSD, acolo unde Chirica îşi pregăteşte candidatura la Primărie, dar Nichita nu are vreo intenţie în a preda armele. La PNL, atenţia este îndreptată mai mult spre parlamentare decât în stabilirea unui candidat la Primărie. Ultimele evoluţii politice arată că autosuspendarea lui Nichita şi Adomniţei de la şefia filialelor a fost de faţadă. Problemele din PSD şi PNL pot crea un culoar favorabil unui candidat independent la Primărie. Atmosfera tensionată de la Iaşi este întreţinută şi de problemele partidelor de la nivel central.
Scena politică locală a atins punctul de fierbere cu un an înainte de alegerile locale. Acţiunile DNA împotriva liderilor PSD şi PNL de la Iaşi au determinat regrupări de forţe în interiorul partidelor şi începutul unor lupte interne ale căror rezultate sunt greu de previzionat astăzi. Atât Gheorghe Nichita (PSD), cât şi Cristian Adomniţei (PNL) s-au suspendat din funcţia de preşedinte al organizaţiei din care fiecare face parte, dar ei continuă să conducă şedinţe politice interne şi să se întâlnească cu activul de partid. În fiecare filială s-au conturat câte cel puţin două tabere, care vor fiecare să-şi impună proprii oameni la alegerile locale şi generale din 2016. „Ziarul de Iaşi“ vă prezintă o radiografie a scenei politice ieşene, unde tensiunile au atins un nivel fără precedent în ultimii zece ani.
PSD: Chirica versus Nichita
Cea mai puternică luptă politică se duce în PSD. Primul semn al conflictului intern a venit la sfârşitul lunii mai, când Mihai Chirica a devenit primar interimar, deşi Gheorghe Nichita, aflat atunci în arest la domiciliu, a încercat să facă jocurile pentru viceprimarul Gabriel Surdu. Cu un vot unanim din partea biroului politic de conducere a organizaţiei municipale Iaşi, Chirica a fost aprobat şi de Biroul Politic Judeţean. Împotriva lui Chirica au votat apropiaţi ai lui Nichita precum liderul interimar al PSD Victorel Lupu şi vicepreşedintele Cristian Stanciu. În schimb, Chirica a beneficiat de sprijinul deputatului Sorin Iacoban, al consilierului judeţean Vasile Câtea, al unor primari din judeţ, precum şi al unor veterani din PSD percepuţi anterior ca susţinători ai lui Nichita, precum Gabriel Popescu. Într-o şedinţă recentă a PSD, Nichita a recunoscut că l-a sprijinut pe Surdu şi a susţinut că a făcut acest lucru pentru a-l „proteja“ pe Chirica.
„Domnul Nichita nu vrea să abandoneze politica în niciun chip, deşi a adus prejudicii grave de imagine partidului. El vrea să candideze în 2016, încă nu e clar dacă la locale sau generale, cert este că a ameninţat, mai în glumă, mai în serios, şi cu o candidatură independentă la Primărie, dacă partidul nu-l va sprijini. A invocat un sondaj pe care nu l-a văzut nimeni, cum că ar câştiga cu 38% o nouă funcţie de primar. Unul dintre argumentele lui este că atât timp cât Liviu Dragnea (condamnat la închisoare cu suspendare, n.r.) şi Victor Ponta (urmărit penal, n.r.) au rămas în funcţii, el de ce să nu rămână?“, au declarat surse din „tabăra Chirica“.