Un husean a dat loviturã
DE LA AGONIE LA EXTAZ… A trecut de la agonie la extaz, într-o singurã sesiune de Bac, picând si reusind totodatã sã treacã “testul maturitãtii”… la doar câteva sutimi! Este vorba despre Mihai Sofrone, elev al Colegiului Agricol “Dimitrie Cantemir” Husi, unul dintre norocosii contestatiilor din acest an. A contestat nota de 6,25 la limba românã si a primit 7,25, dupã recorectare, iar punctul norocos l-a ajutat sã promoveze examenul. “De data asta am primit o lectie de viatã importantã: sã învãt mai mult, sã nu mai stau la mâna destinului. Acum chiar cã am avut noroc de limba românã”, spune, bucuros, Mihai. Contestatiile au adus bucurie si la Colegiul “Cuza Vodã”, unde a cresut rata de promovabilitate la peste 98%, iar numãrul elevilor cãrora li s-au mãrit notele a fost considerabil. O elevã a primit la istorie, de pildã, nota 9,70, dupã ce corectorii botosãneni i-au pus doar 8,30.
“Si-au cam fãcut de cap corectorii de la Botosani cu lucrãrile noastre”, au comentat ieri, indignati, elevii si pãrintii liceenilor din Husi, privind, nedumeriti, la listele cu rezultatele de la contestatii. Notele crescute cu mai mult decât se asteptau candidatii îi fãceau pe unii sã strige de bucurie, vãzându-si notele mai mari cu un punct sau poate mai mult. Un elev de la “Cuza Vodã”, de pildã, a contestat nota la matematicã (9,60), iar la recorectare, teza s-a dovedit a fi impecabilã, fiind notatã cu 10,00. La Logicã, o lucrare notatã initial cu 8,70, a primit la recorectare 9,70. “Este foarte greu de înteles cum poate fi notatã o tezã la istorie cu nota 8,30, iar apoi sã se dovedeascã a fi de 9,70?! Poate nu au fost atenti domnii corectori, poate au fost alte cauze, dar nu se face asa ceva cu munca unor copii”, a spus Cristina Popa, mama unuia dintre candidatii care au depus contestatie.
“Profesorii botosãneni s-au jucat cu inimile noastre”
Mihai Sofrone este unul dintre putinii elevi cãrora contestatiile le-au salvat.. Bacalaureatul! Bãiatul luase, initial, 6,25 la românã, 5 la matematicã, dar si 6,55 la geografie. Media de 5,93 îl dãdea perdant în aceastã sesiune. “Am avut curaj sã contest, gândind cã tot nu mai am ce pierde, dar si bazându-mã cã am fãcut mai mult la românã. Am fost foarte fericit când am vãzut rezultatul la contestatii, unde am primit 7,25! A fost o zi foarte emotionantã pentru mine, dar si pentru ceilalti colegi care au depus contestatii. Profesorii botosãneni s-au jucat cu inimile noastre, punându-ne într-un stres urias. Zeci de elevi au fost nemultumiti de notele primite, inclusiv eu, dar uite cã tot rãul e spre bine si contestatiile au fãcut dreptate. Sunt fericit cã am luat Bacalaureatul. De data asta am primit o lectie de viatã importantã: sã învãt mai mult, sã nu mai stau la mâna destinului”, a spus Mihai Sofrone.