SUCCES… Silvia Apostol este unul dintre exemplele care demonstreazã cã la Scoala Postlicealã Sanitarã din cadrul Liceului particular “Radu Miron” Vaslui cursantii sunt pregãtiti la cel mai înalt nivel si condusi cu pasi repezi pe calea succesului. Tânãra face parte din promotia anului 2012 si în prezent este asistentã medicalã la un spital universitar din Germania, studentã în anul II la Medicinã în tara adoptivã si fericita detinãtoare a douã cetãtenii, românã si germanã. Toate acestea au fost posibile dupã ce a plecat din România cu un contract de care este “responsabilã” chiar scoala sanitarã pe care a absolvit-o. Silvia a rãspuns prezent la diseminarea proiectului Erasmus “Îmbunãtãtirea abilitãtilor practice a aspirantilor la calificarea de Asistent Medical la nivel european”, proiect care s-a desfãsurat în intervalul 1 septembrie 2014 si 31 august 2015. Au fost trimisi 20 de cursanti la practicã în Germania, în urma parteneriatului încheiat de Scoala Postlicealã cu WBS TRAINING AG.
În cadrul institutiei de învãtãmânt Silvia a fost instruitã nu doar din punct de vedere medical, ci si la limba germanã. Originarã din satul Bulboaca, a absolvit, în prealabil, Liceul Tehnologic “Ion Mincu.” În prezent este asistentã la un spital universitar din Germania si povestea ei pare a fi desprinsã dintr-un film cu final fericit. În decurs de doi ani a obtinut cetãtenie germanã, s-a înscris la Facultate de Medicinã si a terminat cu brio primul an si, pe lângã activitatea desfãsuratã la spital, lucreazã pentru o clinicã privatã pe o ambulantã cu care se deplaseazã la domiciliul pacientilor. Trebuie sã mentionãm cã eroina noastrã este singurul cadru medical de pe ambulantã si, în acelasi timp, sofer, fiind detinãtoarea unui permis pentru toate categoriile de autovehicule. Silvia a rãmas apropiatã de profesorii de la Liceul “Radu Miron” cu care a tinut în permanentã legãtura. “La început nu va fi usor. Timp de 6 luni de zile veti fi în probe de lucru, nu veti fi lãsati singuri. Depinde de voi cum vã veti descurca. Pe lângã practicile pe care le-ati învãtat la scoalã, acolo veti face mult mai mult, veti învãta mai multe, deoarece medicina este mai avansatã decât aici”, le-a transmis Silvia cursantilor prezenti la activitate care vor sã urmeze aceeasi cale în viitor. “Trebuie sã fiti optimisti, veseli, deoarece toti avem probleme, dar nu trebuie sã le afisãm în public. Trebuie sã dati dovadã de modestie si sã respectati codul de eticã si comportament”, le-a mai spus tânãra.
Obiectivele si rezultatele proiectului
La sfârsitul lunii iunie si începutul lunii iulie, prin proiectul ERASMUS amintit mai sus cei mai merituosi 20 de elevi ai Scolii Postlicelale Sanitare din cadrul Liceului “Radu Miron” au efectuat un stagiu practic la WBS Training AG, din Dresda, Germania. Obiectivele proiectului în ceea ce îi priveste pe participanti au fost obtinerea unui loc de muncã; cresterea nivelului de competente si abilitãti cheie, necesare asistentilor medicali din spatiul european; dezvoltarea abilitãtilor de utilizare a tehnologiilor medicale moderne la nivelul cerintelor si standardelor europene, cresterea încrederii în sine a cursantilor, urmarea efectuãrii stagiilor de pregãtire în Germania; promovarea si constientizarea aspirantilor la calificarea de asistent medical a unui spatiu european unic; însusirea unui comportament civic specific unui cetãtean european si constientizarea interculturalã; consolidarea abilitãtilor de muncã în echipã, de comunicare profesionalã în cadrul unor echipe multilingvistice si multiculturale, cu pacienti din alte culturi; învãtarea termenilor specifici medicali în limba germanã. În ceea ce priveste Liceul “Radu Miron”, obiectivele au fost: consolidarea capacitãtii institutionale a scolii în ceea ce priveste dimensiunea internationalã urmare a cooperãrii între scoala si partenerul german cât si cu organizatiile germane din domeniul medical; cresterea capacitãtii de pregãtire, implementare, monitorizare si evaluare a proiectelor internationale; oferirea de programe educationale mai atractive pentru aspirantii la calificarea de asistent medical, consecintã a înglobãrii în programa didacticã a cunostintelor acumulate de elevi. Rezultatele aratã cã obiectivele au fost împlinite pe toate planurile, participantii au acumulat informatii noi si si-au îmbunãtãtit competentele profesionale; au deprins utilizarea tehnicii si tehnologiei medicale; au învãtat sã lucreze în echipã si si-au îmbunãtãtit competentele lingvistice, pedagogice, culturale. Nu în ultimul rând au obtinut certificate Europass, de acordare a primului ajutor si de efectuare a injectiilor, în urma testãrii efectuate de partenerul german în ultima zi a mobilitãtii. Au fost evaluate cunostintele de limba germanã dupã modelul Certificatelor de competente lingvistice Goethe a participantilor în mobilitate atât de liceu cât si de partenerul german.
“Am învãtat foarte multe”
Ionut este în prezent elev la Scoala Postlicealã Sanitarã “Radu Miron” si se numãrã printre norocosii care au fãcut un stagiu de pregãtire în Dresda, Germania, în perioada 15 iunie-7iulie. “Am avut parte de multe experiente frumoase. Din punct de vedere practic, am învãtat foarte multe lucruri noi, cum ar fi acordarea primului ajutor, efectuarea injectiilor, dar am avut ocazia sã ne facem si prieteni noi, sã cunoastem orasul pe care l-am vãzut ziua si pe timp de noapte, mai ales partea veche a orasului care este superbã”, a povestit Ionut.
“Sper sã fac parte dintr-un astfel de proiect si anul viitor”
Ioana a participat de asemenea la stagiu si sperã ca si anul urmãtor sã fie printre norocosi. “Am vizitat o statie de pompieri si ceea ce m-a impresionat a fost o masinã în valoare de 500.000 de euro foarte bine dotatã. Pe pãrti erau sertare pline cu echipamente pe care le gãsim si în ambulantã”, a povestit Ioana.
Un proiect mai mare pentru viitor
Romel Vicol, directorul Liceului “Radu Miron”, a pus bazele unui nou proiect Erasmus mai mare. Titlul este “Niciun asistent medical fãrã loc de muncã” si se aseamãnã cu deviza scolii “Niciun absolvent fãrã loc de muncã.” Proiectul se va desfãsura în doi ani scolari si prevede mobilitatea a 35 de elevi în 2016 si 45 de elevi în 2017. Astfel, majoritatea cursantilor de la “Radu Miron” vor avea aceastã oportunitate, de a se specializa la standarde europene.
Înscrierile se fac pânã în septembrie
Cei care doresc sã urmeze o carierã în domeniu trebuie sã stie cã pentru anul scolar viitor sunt prevãzute patru clase cu 112 locuri cu specializarea Asistent medical generalist (3 ani), o clasã cu 28 de locuri cu specializarea Asistent medical de farmacie (3 ani), o clasã cu 28 de locuri, specializarea Asistent pentru ocrotirea persoanelor vârstnice, specializare unicã în judetul Vaslui (2 ani) si o clasã cu 28 de locuri, specializarea Asistent medical balneofizio-kinetoterapie si recuperare, specializare unicã în judetul Vaslui (3 ani). Un beneficiu este o pregãtire intensivã fãrã costuri suplimentare la limba germanã, englezã, spaniolã sau italianã pentru a obtine un certificat de atestare internationalã. Absolventii vor începe sã lucreze imediat, conducerea având un parteneriat cu o firmã de recrutare care gãseste, pentru cei care promoveazã cu brio, locuri de muncã în strãinãtate. (Andreea Atasiei)