spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

FIERBE VASLUIUL: ALUNGATI DIN CASE DE CANICULÃ!

- Advertisement -

Ziua, strãzile sunt pustii, noaptea orasele se populeazã

ZILE DE FOC…Temperaturile în Vaslui au atins peste 39 de grade la umbrã, iar indicele de temperaturã-umezealã (ITU) a depãsit pragul critic de 80 de unitãti. Valul de cãldurã va persista si astãzi, a anuntat prefectul Andrei Puicã, desi instabilitatea atmosfericã se va accentua treptat începând din vestul tãrii. Serviciul Judetean de Ambulantã actioneazã cu 21 de echipaje pe un interval de 12 ore, masini care sunt pregãtite sã intervinã în orice clipã la cazurile critice provocate de caniculã. De altfel, SAJ a comunicat spitalelor cã se suspendã activitatea de preluare si transport în aceste zile cu temperaturi extreme, pentru cazurile care nu sunt urgente, iar la Iasi vor fi transportati doar pacientii aflati în stare criticã, astfel cã s-a suplimentat numãrul de ambulante care pot interveni în cazurile provocate de codul portocaliu de caniculã. Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã este în alertã maximã, în aceste zile, si poate interveni în orice moment la cazurile critice, prin unitãtile SMURD si cele ale pompierilor militari. „Nu am avut incendii, din fericire, ceea ce înseamnã cã lumea a înteles mesajele noastre de atentionare”, a spus col. Olaru. Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã are pregãtite cisterne pentru transportul apei potabile, în jur de 20 de tone, în Vaslui, Bârlad si Husi, pentru situatiile critice. În timp ce, ziua, strãzile din Vaslui sunt goale, pentru cã oamenii stau în casã sau la birouri, noaptea, parcurile si terasele orasului sunt întesate de locuitorii speriati de valul neobisnuit de cãldurã.

Vasluiul trece prin momente critice, de aproape 72 de ore, de când canicula a pus stãpânire pe judet. Ieri, a fost jale, la propriu, pentru cã temperaturile au ajuns la 38 de grade Celsius, chiar si 39 sau 40 de grade în unele zone ale judetului. La orele prânzului, în centrul orasului Vaslui se înregistrau 33 de grade Celsius, la umbrã, în timp ce politistii locali îsi fãceau meseria cu mare greutate, din cauza temperaturilor foarte ridicate. Pentru a preveni cazurile de deshidratare, conducerea Politiei Locale Vaslui a asigurat câte o sticlã de 2,5 litri de apã pentru fiecare politist aflat în patrulare, multi dintre acestia preferând sã se adãposteascã sub copaci sau la umbra clãdirilor. În parcul de la Teatrul de Varã, de exemplu, erau la amiazã în jur de 100 de vasluieni, pe bãnci, la umbra copacilor, mai ales cã, în cursul noptii, fuseserã udate gazoanele din acest parc, ceea ce a rãcorit zona.

ISU Vaslui are pregãtite 20 de tone de apã potabilã în cisterne

Marele pericol, în aceastã perioadã, este ca fântânile sã sece, în special, dupã o perioadã prelungitã cu temperaturi extreme. Tocmai de aceea, în aceste zile, Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã „Podu Înalt” a luat mãsuri pentru a compensa lipsa apei în zonele critice. „Nu avem nicio primãrie care sã aibã probleme cu alimentarea cu apã si nici incendii, ceea ce înseamnã cã populatia a înteles necesitatea respectãrii regulilor PSI în aceastã perioadã. Pentru situatiile în care se va ajunge la o crizã de apã, avem pregãtite cisterne pentru apã potabilã, în Vaslui, Bârlad si Husi, circa 20 de tone, pe care le vom directiona spre zonele cu probleme. Si pentru apã menajerã avem cisterne pregãtite, o cantitate mai mare putând fi trimisã acolo unde vom avea solicitãri. În ceea ce ne priveste, având în vedere situatia de cod portocaliu de caniculã, am limitat activitatea de pregãtire în exteriorul clãdirii”, a spus col. Neculai Olaru, seful ISU Vaslui.

La Ambulantã, alertã maximã: nu sunt trimise la Iasi decât cazurile critice!

Serviciul de Ambulantã Judetean Vaslui s-a pregãtit pentru tot ce este mai rãu, având în vedere cã populatia este destul de îmbãtrânitã. Pe o turã de 12 ore, sunt 21 de ambulante în judet pregãtite sã intervinã la cazurile care privesc situatiile de caniculã. Ieri, pânã la amiazã, au fost 71 de solicitãri la Ambulanta judetului, un numãr mai crescut de cazuri fiind la persoanele cu agitatie psihomotorie si la gravide, câte sapte solicitãri, asta si din cauza temperaturilor extrem de ridicate. „Am suspendat activitatea pe compartimentul de transport si am comunicat spitalelor sã amâne tot ce tine de transferuri, pentru aceste zile, astfel cã am mãrit numãrul de ambulante care intervin la cazurile provocate de caniculã. Nu transportãm la Iasi decât cazurile critice, în rest ambulantele intervin în situatiile legate de codul portocaliu de caniculã”, a spus Aurora Popa, managerul SAJ Vaslui.

Vasluienii ies noaptea din case, alungati de valul de cãldurã

La Prefectura judetului Vaslui este perioadã de maximã agitatie. Prefectul Andrei Puicã tine legãtura în permanentã cu principalele servicii implicate în gestionarea codului portocaliu de caniculã. „Din fericire, nu avem niciun caz deosebit provocat de caniculã. La momentul actual (în jurul orei 14.30, n.r.) sunt în jur de 38 de grade, afarã, iar codul portocaliu va continua si în cursul zilei de joi, asa am primit atentionarea de la ANM. Rãmânem în alertã si gestionãm situatia”, a anuntat prefectul Andrei Puicã. Un lucru ciudat, în toatã aceastã situatie agitatã provocatã de caniculã. Dacã, în cursul zilei de marti, când era cod galben de caniculã, strãzile erau pustii, ca si terasele, noaptea, la ora 1.30, mai multe terase aveau încã deschis, iar oamenii se rãcoreau cu apã, sucuri sau bere, mai ales cã în case este destul de cald. În jurul orei 1.30, de exemplu, în noaptea de marti spre miercuri, zona din fata IPJ, zona „Secu”, cum i se spune de cãtre localnici, era plinã cu vasluieni, iesiti din case, unde este foarte cald. „Ce sã stãm în casã, cred cã sunt 30 de grade, s-au încãlzit betoanele si nu mai ai aer. E mai bine pe bãncile acestea, afarã”, a spus un locatar din centrul Vasluiului.

Si, totusi, ieri s-a muncit în centrul Vasluiului, pe aproape 40 de grade Celsius!

Desi a fost extrem de cald si localnicii aproape cã au fugit în case din fata uraganului de cãldurã, în timp ce functionarii au stat în birouri, în centrul orasului mai multi muncitori au lucrat, ieri, la prânz, având de montat borduri si alte lucrãri pregãtitoare. Muncitorii erau echipati cu sepci si aveau sticle de apã la o cofetãrie din apropiere. Am semnalat situatia la Prefecturã, însã ni s-a spus cã s-au respectat conditiile legale. În perioadele cu temperaturi ridicate extreme, cum este codul portocaliu de caniculã, angajatorii trebuie sã asigure reducerea intensitãtii si ritmului activitãtilor fizice, asigurarea ventilatiei la locurile de muncã, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenti de aer, asigurarea apei minerale adecvate (câte 2-4 litri/persoanã/schimb), asigurarea echipamentului individual de protectie, asigurarea de dusuri. Se poate ajunge si la altfel de mãsuri, inclusiv reducerea duratei zilei de lucru, esalonarea pe douã perioade a zilei de lucru: pânã la ora 11.00 si dupã ora 17.00 sau întreruperea colectivã a lucrului. „Am discutat la ITM si ni s-a comunicat cã se respectã drepturile muncitorilor pentru perioada de caniculã, inclusiv cu pauze la un interval de o orã”, a spus prefectul judetului, Andrei Puicã.

Ne asteaptã o perioadã de secetã extremã?

Potrivit directorului Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu, România va trece în zilele urmãtoare prin intervale scurte de coduri portocalii sau rosii de caniculã, alternate cu furtuni si descãrcãri electrice. În partea de sud si est, inclusiv în zona judetului Vaslui, s-ar putea extinde si pentru astãzi avertizarea de cod galben de caniculã, iar joi noaptea s-ar putea sã fie instabilitate si furtuni. „Numai cã, trebuie sã fim atenti cã pânã la sfârsitul lunii vor fi temperaturi de peste 30 de grade. Chiar dacã nu vom ajunge la 35 – 40 de grade Celsius, o lunã de zile cu temperaturi de 30 de grade este o perioadã grea, pentru cã este posibil sã ne ducã în foarte multe situatii dificile. Ultima secetã care a lovit judetul, în 2009, a produs pagube uriase producãtorilor agricoli locali. Atunci, 65.466 hectare de culturi agricole au fost afectate de secetã, valoarea estimatã a pierderilor pentru agricultura judetului Vaslui fiind estimatã la peste 53 milioane lei. Lipsa precipitatiilor din acel an a afectat foarte mult cultura de grâu, recolta realizatã fiind cu 53% mai micã, comparativ cu 2008.

Medicii vasluieni recomandã: între orele 10.00 si 17.00, stati în case!

Medicii recomandã oamenilor ca în aceste zile, în care Vasluiul este sub cod portocaliu de caniculã, sã evite expunerea prelungitã la soare între orele 10.00 si 17.00, sã bea un pahar cu apã la fiecare 15-20 de minute, sã mãnânce fructe si legume, sã evite consumul de alcoolul, cafea si sucuri rãcoritoare carbogazoase. De asemenea, trebuie sã se consume cât mai multe fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii), deoarece acestea contin o mare cantitate de apã. Medicii avertizeazã cã, în aceste zile, trebuie evitat consumul de alcool, inclusiv bere sau vin, pentru cã favorizeazã deshidratarea si diminueazã capacitatea de luptã a organismului împotriva cãldurii, dar si de bãuturi cu continut ridicat de cofeinã (cafea, ceai, cola) sau de zahãr (sucuri rãcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice. „Persoanele care trebuie sã iasã din casã în orele amiezii trebuie sã poarte haine din bumbac, in sau mãtase naturalã, de culoare deschisã si sã aibã pe cap pãlãrii de soare. Totodatã, se recomandã, înainte de a pleca de acasã, aplicarea pe fatã, brate si picioare a unei creme cu factor de protectie ridicat. O atentie deosebitã trebuie acordatã sugarilor si copiilor mici, care trebuie feriti de cãldurã, umiditate excesivã si curenti de aer. De asemenea, alimentatia nu trebuie modificatã în aceastã perioadã, iar sugarii vor fi alãptati ori de câte ori solicitã acest lucru. Mamele care alãpteazã trebuie sã se hidrateze corespunzãtor cu apã platã, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe fãcute în casã, fãrã adaos de conservanti”, atentioneazã unul dintre medicii de familie din Vaslui. Medicii atrag atentia cã o altã categorie vulnerabilã la temperaturile ridicate este cea a persoanelor vârstnice si cu afectiuni cronice. Specialistii vasluieni le recomandã acestor persoane sã rãmânã în casã între orele 10.00 si 17.00, iar dacã trebuie sã iasã din locuintã, sã foloseascã îmbrãcãminte adecvatã si sã aibã capul acoperit.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.