Dacă Grecia – aflată în incapacitate de plată de o săptămână – se va prăbuşi sub povara imenselor datorii acumulate în ultimii ani, vom simţi şi noi, românii, efectele dezastrului. Ştim asta nu doar pentru că a declarat-o public preşedintele Klaus Johannis, zilele trecute. O ştim pentru că o demonstrează clar cifrele.
În acest moment, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), Grecia este al şaselea investitor, ca mărime, de pe piaţa românească. Mai mult chiar, tot INS informează că cel mai mare angajator din Galaţi, adică ArcelorMittal, face export către Grecia. Iar eventuale tulburări pe piaţa grecească n-ar putea influenţa decât negativ activitatea combinatului.
Acum, Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65 la sută către diverse ţări din zona euro şi către Fondul Monetar Internaţional, iar 8,7 la sută către Banca Centrală Europeană (BCE). Aşa cum s-a demonstrat zilele trecute, Grecia nu mai poate plăti, iar liderii europeni au căzut de acord: Grecia nu poate rămâne în zona euro decât acceptând planul de restructurare pe care i l-a propus Europa. Or, actuala putere de la Atena nu doreşte să accepte acest plan, motiv pentru care s-a şi organizat referendumul de duminică, 5 iulie.
Grecii au votat NU
Datele oficiale, după numărarea tuturor voturilor, dau drept învingătoare tabăra elenilor care au spus NU austerității şi nu sunt de acord cu propunerile creditorilor săi internaţionali (BCE, UE, FMI). 61,31 la sută dintre greci s-au opus măsurilor de austeritate, iar 38,69 la sută au fost de acord cu ele. După anunţarea rezultatelor, grecii care au susţinut guvernul de la Atena în lupta cu creditorii internaţionali au sărbătorit în stradă.
Este o victorie de parcurs pentru guvernul condus de Alexis Tsipras, însă situația Greciei se complică.