spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Performantã din suferintã: doi orfani din Bârlad, artisti si sefi de promotie! (foto)

- Advertisement -

DACÃ VREI, POTI! Doi tineri, proveniti din Centrul de Plasament Bârlad, crescuti de mici de “mamele” din orfelinat, au ajuns sã termine studiile superioare ca sefi de promotie, ambii în domeniul artelor frumoase: dans si picturã. Constantin Enache a îmbrãtisat meseria de coregraf si balerin, absolvind în 2013 Artele Spectacolului din cadrul Universitãtii de Artã Teatralã si Cinematograficã Bucuresti cu media 10, apoi masteratul în 2015 cu media 10 si din toamnã se va înscrie la doctorat. Cel de-al doilea artist, supranumit “Pictorul copiilor orfani” este Constantin Mardare, care a absolvit Facultatea de Arte Plastice din Iasi, sectia Pedagogie, cu media 9,95, fiind seful promotiei 2015. Ambii artisti sunt legati sufleteste de Bârlad si de Directia de Protectie a Copilului Vaslui, care i-a sprijinit si încurajat în a-si îndeplini visele. Sunt un exemplu pentru copiii din sistemul de protectie, nu numai ei, ci si alti zeci de copii proveniti din rândul orfanilor bârlãdeni care au ajuns ingineri, profesori si psihologi.

Despre Constantin Enache, de 25 de ani, despre care am mai scris când era elev la Iasi, la Colegiul National de Arte “Octav Bãncilã”, sectia Coregrafie, stiam cã o sã mai vorbim. Pentru cã acest minunat copil, nãscut în Vaslui si care de la trei ani a fost dat la Casa de Copii din Bârlad, actualmente Centrul de Servicii Comunitare 1, s-a nãscut dansând. Este absolvent al Colegiului National de Arte „Octav Bancilã”, sectia – Coregrafie, Iasi, apoi în 2013 al Universitãtii Nationale de Artã Teatralã si Cinematograficã „I.L. Caragiale”, Bucuresti, departamentul “Artele Spectacolului – Coregrafie”, clasa prof. univ. dr. Sergiu Anghel (sef de promotie cu media 10) si acum Master tot cu nota 10 în Arta Coregraficã, clasa prof. univ. dr. Raluca Ianegic, UNATC, Bucuresti.

Danseazã spre succes!

Dacã vorbim despre Constantin Enache, cu sigurantã cã totul trebuie sã fie la superlativ. Este regizor, coregraf, dramaturg, trainer si interpret. De asemenea, el este fondatorul si pionierul Dansului Butoh în România. Si-a pus semnãtura pe coregrafia si miscarea scenicã a numeroase piese de teatru, filme si scurt-metraje nationale/internationale, evenimente de modã si evenimente artistic-culturale-umanitare. În 2010, a reprezentat România în calitate de membru delegat în cadrul Congresului International sustinut de Federatia Internationalã a Comunitãtilor Educative (Helsinki, Finlanda). În 2013, este invitat special în cadrul Miss Universe România. Tot în 2013 îsi sustine lucrarea coregraficã „Tempi” (licenta), fiind licentiat cu media 10, UNATC, Bucuresti. Este dansator principal în filmul international „Deus Ex Machina” (productie 2016), este câstigãtor al numeroaselor premii nationale si internationale, printre care: “Premiul pentru Cea mai bunã Creatie Coregraficã” pentru solo-ul de dans contemporan „Forces”, în coregrafia si interpretarea lui, din cadrul Competitiei Mondiale de Balet (World Ballet Competition). În acest an, la Gala UNITER – Artistii pentru artisti, a fost coregraf si interpret, la Teatrul National Bucuresti, primind premiul pentru cea mai bunã creatie coregraficã “MetanoiaX” si premiul pentru cel mai bun interpret într-un spectacol coregrafic. Constantin Enache este fondatorul, pionierul si singurul român care practicã Butoh în România. Lucreazã cu coregrafi precum: Eva Sanchez Martz (Barcelona), Valentina de Piante Niculae (Italia), Sergiu Anghel (România), Yael Orni (Israel), Brice Mousset (Franta), Raluca Ianegic (România), Cirque du Soleil Co.(Helsinki), Alice Sfaiter (România), Razvan Mazilu (România), Liliana Iorgulescu (România), Elena Zamfirescu (România), Andreea Duta (România), Massimo Gerardi (Italia), Battery Dance Company (New York) etc. Nu-i asa cã vã simtiti mândri cã acest copil orfan, a cãrei mãsurã de protectie s-a încheiat acum o lunã, care din toamnã se înscrie la doctorat în coregrafie, este bârlãdean?

Pictorul copiilor orfani, sef de promotie la 42 de ani!

Constantin Cristi Mardare, pe care toti copii orfani din Bârlad îl cunosc, este pictor si pedagog la Complexul de Servicii Comunitare din Bârlad, apartinând de Protectia Copilului Vaslui. A absolvit la cei 42 de ani, Facultatea de Arte Plastice din Iasi, promotia 2015, sectia Pedagogie, cu media 9,95 fiind seful promotiei. A fost un copil necãjit, care de la 11 ani a început sã picteze, mostenind talentul de la bunicul sãu, care a fost pictor. S-a nãscut în 1972, la Vaslui, fiind dat la Casa de Copii din Bârlad, imediat dupã nastere, mama sa abandonându-l în “bratele” statului. L-am cunoscut în 2001, cand era doar un nume în coltul unor tablouri expuse la Centrul de Plasament Familial, pe peretii unor grãdinite si în foaierul Teatrului “V.I. Popa” din Bârlad. Între timp, tablourile sale au ajuns sã fie expuse permanent la Ministerului Sãnãtãtii si Familiei, la Agentia Nationalã a Protectiei Copilului, la Consiliul Judetean Vaslui, la Directia Generalã de Asistentã Socialã si Protectie a Copilului Vaslui (DGASPC), la Prefectura Vaslui si în colectiile particulare din Germania, Olanda, SUA, Australia etc.

Necunoscut bârlãdenilor si românilor, Constantin Mardare este un pictor care ne înfãtiseazã, altfel decât am bãnui, sufletele copiilor abandonati de pãrinti si lipsiti de dragostea familiei, categorie din care face si el parte. Acest lucru este oglindit în ochii sãi tristi si în faptul cã, la vârsta sa, el încã nu îsi doreste o familie proprie. Din punctul sãu de vedere, familia lui o reprezintã copiii pe care îi învatã sã picteze si îi ajutã sã treacã prin viata grea de orfan. De aceea n-a urmat sectia de picturã la facultate, ci pe cea de Pedagogie. Lucreazã ca supraveghetor si coordonator al Cercului de Picturã din cadrul Complexului de Servicii Comunitare nr.1 si nu putea merge zilnic la cursuri. Încã nu stie dacã va prelua vreo catedrã de desen din toamnã sau va coordona în continuare Cercul de Picturã deschis de el la Complexul de Servicii Comunitare. Alegere grea pentru Constantin Mardare, care în niciun caz nu va renunta la acest cerc. Si nici la catedrã nu ar renunta, pentru cã, sincer, are vocatie de profesor.

“Au fost câtiva oameni <<pãrinti spirituali>> pentru mine, care au pus suflet si au crezut în fortele mele si mi-au dat o mânã de ajutor. Pictor si profesor eram de când Protectia Copilului abia îsi consolida si implementa cu adevãrat atributiuni cu privire la drepturile copilului. Acum când sunt <<pictor si profesor>> cu acte în regulã am sã dau mai departe copiilor, tinerilor, chiar si oamenilor mai în vârstã, pasiunea si tot ce am învãtat în cadrul Universitãtii, iar atelierul de picturã din cadrul Complexului de Servicii Comunitare îl voi pune în slujba acestora. Nu pot decât sã-i multumesc domnului director Ionel Stefãnicã Armeanu pentru cã m-a încurajat, chiar insistent, sã urmez cursurile acestei facultãti”, a spus, modest, Constantin Mardare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.