PRIMII Absolventii de clasa a VIII-a de anul acesta se pot mândri cu medii de admitere la liceu mari si foarte mari, asta datoritã muncii pe care au depus-o dar si a faptului cã subiectele la Evaluarea Nationalã au fost usoare comparativ cu anii anteriori. Existã însã doar trei medii de admitere de 10, pe care le-au obtinut doi elevi din Bârlad si unul din Vaslui, dupã ce au încheiat examenul si cei patru ani de gimnaziu cu aceeasi medie maximã.
Alexandru Mihai Apostu de la Colegiul National “Gheorghe Rosca Codreanu” din Bârlad, Diana Elena Blãnitã de la Scoala Gimnazialã “Iorgu Radu’’ din Bârlad si Mãlina Gîndu de la Scoala Gimnazialã ‘’Constantin Parfene’’ din Vaslui, sunt cei trei elevi de nota 10! În topul mediilor, pe locul al doilea, cu 9,99, se aflã Bianca Georgiana Potop de la ‘’Colegiul National ‘’Gheorghe Rosca Codreanu’’, în timp ce pe locul al treilea s-a clasat, cu media 9,98, eleva Dia Maria Amelia Toma de la Scoala Gimnazialã ‘’Mihai Eminescu’’ din Vaslui. Clasamentul continuã cu Mãlina Alexandra Marin de la Colegiul Economic ‘’Cuza Vodã’’ din Husi, care se mândreste cu media 9,97. Pe locul cinci sunt trei copii cu acelasi rezultat, 9,96. Este vorba despre Stefana Andreea Agafitei de la Scola Gimnazialã ‘’Mihai Eminescu’’ Vaslui, Ioana Adelina Ralea de la Colegiul National ‘’Cuza Vodã’’ Husi si un elev din mediul rural, Robert Constantin Catanã de la Scoala Gimnazialã ‘’Virgil Caraivan’’, sat Suletea. Doi absolventi au media 9,95, fiind urmãtorii clasati: Andreea Agheorghiesei de la Scoala Gimnazialã ‘’Stefan cel Mare’’ Vaslui si Cãtãlin Stoian de la Colegiul National ‘’Gheorghe Rosca Codreanu’’ Bârlad. Din cei aproape 4000 de elevi care au sustinut Evaluarea Nationalã anul acesta, 504 au mediile de admitere la liceu egale cu 9 sau mai mari. Totusi, 659 de copii au mediile de admitere sub 5. Puteti vizualiza mediile de admitere ale tuturor absolventilor de clasa a VIII-a pe site-ul www.vremeanoua.ro
Halal profesori, halal elevi!
Rezultatele de la Evaluarea Nationalã din fiecare an aratã nivelul de pregãtire al fiecãrui elev. Anul acesta, ca si în trecut, notele obtinute de unii copii scot în evidentã o anomalie a învãtãmântului românesc. Absolventi care pe parcursul gimnaziului au primit note foarte mari si, în consecintã, au terminat cu medii generale bune, au realizat dupã Evaluarea Nationalã cã nivelul cunostintelor pe care le detin este scãzut, undeva în jurul notelor 5 -6 si asta în cazurile fericite.
Practic, elevi cu medii generale de 9 si peste 9,50 în anii de gimnaziu au fost notati cu 2 si 3 de profesorii corectori, dupã ce dascãlii din unitãtile de învãtãmânt a cãror cursuri le-au urmat i-au clasat în rândul elitei. Cum este posibil? Nu poate fi vorba despre o vinã a copiilor, ci mai degrabã a cadrelor didactice de la clasã care din dezinteres sau nestiintã acordã note nemeritate copiilor. De multe ori, acestia au un soc la aflarea rezultatelor de la examenul national, dupã ce ani la rând au fost convinsi cã fac parte din categoria copiilor foarte buni. Astfel de cazuri sunt destul de des întâlnite în mediul rural, dar nu lipsesc nici din scolile din mediul urban. Alexandru G., de la Scoala Gimnazialã “Mihai Eminescu” din Osesti, a încheiat cei patru ani de gimnaziu cu media 9,58, iar la Evaluarea Nationalã a obtinut media 4,82. Media de admitere la liceu este 6,01. Bianca Andra G., de la Scoala Gimnazialã nr. 1 din satul Mãlusteni, a încheiat cei patru ani de gimnaziu cu media 9,53. Evaluarea Nationalã a însemnat pentru aceasta douã note mult sub asteptãri, 7,40 la Limba si literatura românã si doar 3,35 la Matematicã. Media de admitere la liceu este 6,41. Adriana Mãdãlina M. de la Scoala Gimnazialã din satul Lãlesti a obtinut la examenul final media 5,02 dupã ce la matematicã a fost notatã cu 4,65. În cazul acesteia, media de admitere este 6,03, deoarece profesorii de la clasã au considerat cã este un elev de 9,07. Astfel de cazuri întâlnim, asa cum am mentionat, si în mediul urban. De exemplu, Petrisor B., de la Scoala Gimnazialã “Ion Creangã” din Husi, a obtinut dupã probele de Limba si literatura românã si Matematicã media de 5,90. Asta dupã ce timp de patru ani cadrele didactice i-au încheiat medii de 9. Si la Liceul Tehnologic “Ghenutã Coman” din Murgeni existã un caz similar. Andreea A., elevã de 9,02 dupã evaluãrile profesorilor din scoalã, a obtinut doar 5,82 la examen. Exemplele pot continua si numãrul cazurilor de acest gen este considerabil. Acest fenomen reprezintã unul dintre motivele pentru care calcularea mediei de admitere la liceu a fost modificatã, punându-se accent pe rezultatele de la Evaluarea Nationalã. (Andreea Atasiei)