SÃRBÃTOARE CRESTINÃ Sfintii Apostoli Petru si Pavel, cei mai importanți propovãduitori ai credinței creștine, sunt sãrbãtoriti pe 29 iunie. În jurul sãrbãtorii se pãstreazã o mulțime de traditii si de obiceiuri, transmise din generatie în generatie. Apostolii Petru si Pavel sunt pomeniti împreunã pentru cã au fost martirizati în ziua de 29 iunie a anului 67. Sunt sãrbãtoriti timp de trei zile, pentru ca ei sã-i protejeze pe agricultori împotriva furtunilor, iar grânele sã fie bogate. Sfinții Apostoli Petru și Pavel au fost în temnițã pentru cã L-au mãrturisit pe Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu si au devenit ocrotitori ai sistemului penitenciar din România. În ziua praznicului sã-i felicitãm pe toti purtãtorii slãvitelor nume: Petre, Petru, Petrisor, Petrut, Petronela, Pavel, Paul, Petrache, Paula, Petruta, Paulina.
Sfântul apostol Petru, fiul lui Iona și fratele apostolului Andrei, s-a nãscut în Betsaida Galileei. Numele sãu iudeu era Simon, însã Mântuitorul îl va numi Chifa (piatrã). Dupã o pescuire minunatã pe lacul Ghenizaret, este chemat sã devinã pescar de oameni. Mãrturisește în numele apostolilor dumnezeirea lui Hristos, dar se și leapãdã de Hristos când El este prins spre a fi rãstignit. Dupã Înãlțarea Domnului, Petru ia cuvântul în adunarea ucenicilor și aleg ca apostol pe Matia în locul lui Iuda. În ziua Cincizecimii, dupã predica Sfântului Apostol Petru, se boteazã trei mii de persoane. Sfântul Apostol Petru a propovãduit în Ierusalim, Iudeea, Samaria, Asia Micã pânã în Babilon și, în ultima parte a vieții, la Roma. Sfântul Petru a murit rãstignit pe cruce, cu capul în jos, în anul 67, pe 29 iunie.
Sfântul Apostol Pavel era originar din Tarsul Ciliciei, din neamul Veniamin. Sfântul Pavel a fost elevul învãțatului Gamaliel. Pavel locuia în Tars și lupta împotriva creștinilor. Sfântul Apostol Pavel a participat la uciderea arhidiaconului Ștefan. Pe calea Damascului i se aratã Hristos într-o luminã orbitoare și îl mustrã: „Saule, Saule de ce mã prigonești?”. Se convertește și primeste botezul de la Anania, episcopul Damascului. Sfântul Apostol Pavel a pornit în trei mari cãlãtorii misionare și a scris 14 epistole care se gãsesc în Sfânta Scripturã. A fost decapitat din porunca împãratului Nero, în anul 67.
Din cauza faptului cã Sfinții Apostoli Petru și Pavel au fost în temnițã pentru cã L-au mãrturisit pe Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu, au devenit ocrotitori ai sistemului penitenciar din România. Ei sunt ocrotitori ai celor lipsiti de libertate și din cauza faptului cã cei ajunși în penitenciare sunt persoane care au greșit fațã de Dumnezeu, precum au gresit și ei: Petru S-a lepãdat de Hristos, iar Pavel i-a prigonit pe creștini. În mediul rural, sãrbãtoarea este cunoscutã sub numele de Sânpetru si marcheazã începerea secerisului si jumãtatea verii agrare.
Misiunile Sfântului Petru, sfetnicul lui Dumnezeu
Prin traditie, Sânpetru este un bun sfetnic al lui Dumnezeu, pe care acesta îl consultã de fiecare datã când ia decizii importante. De aceea, Dumnezeu i-a încredintat Sfântului Petru cheile Raiului si misiunea de a veghea la portile acestuia. Fiind si stãpânul cãmãrilor ceresti, Sfântul Petre hrãneste animalele sãlbatice, îndeosebi lupii, aceastã zi fiind denumitã si “Sãrbãtoarea lupilor”. De asemenea, tot Sfântului Petre îi revine si atributia de protejare a recoltelor, el topeste în bucãtele mici si fierbe grindina, pentru ca aceasta sã nu distrugã recoltele.
Traditii si obiceiuri de Sânpetru
În ziua praznicului, Sfântul Petru împlineste o dorintã importantã pânã la sãrbãtoarea Bunei Vestiri credinciosilor care tin post negru în ajunul sãrbãtorii. Din aceastã zi, cucul si privighetorile nu mai cântã, pânã la sãrbãtoarea Bunei Vestiri, orânduitã în calendarul ortodox la 25 martie. În traditia popularã se spune cã, pânã în aceastã zi, nu se scuturã merii. De aceea, gospodarii respectã aceastã datinã pentru ca Sfintii Apostoli prãznuiti sã le ocroteascã ogoarele de cãderea grindinei. Pentru sporul casei si pentru sãnãtate, se respectã traditia Mosilor de Sânpetru, numiti si Mosii de varã. De aceea se sfintesc la bisericã pachete cu colaci, lumânãri, mere dulci, mere acrisoare, zarzãre, colivã si miere în fagure. Dupã ce au fost sfintite, aceste ofrande se împart oamenilor sãraci. Totodatã, la Mosii de Sânpetru, gospodinele dau de pomanã oale cu apã, pentru ca rudele trecute la viata vesnicã sã aibã din ce sã bea apã. Prin traditie, femeile împart si vase cu mâncare gãtitã, cãni cu lapte si vin împodobite cu flori si cu cirese. Din respect pentru rudele din familie, trecute la viata vesnicã, prin traditie, fetele si femeile tinere nu au voie sã mãnânce mere pânã în ziua praznicului, pentru a nu-i supãra pe cei trecuti de ultimul hotar al vietii. Dupã aceastã zi, tinerele fete au voie sã mãnânce mere; în schimb, vârstnicele din familie „au dezlegare” la mere abia la sãrbãtoarea Sfântului Ilie. Oamenii pistruiati trebuie sã se spele pe fatã cu apã la miezul noptii, când cântã cocosul; traditia spune cã respectând acest ritual, pistruii nu se mai înmultesc. Dacã tunã si fulgerã în ziua Sfintilor Apostoli, nucile si alunele vor fi viermãnoase sau seci de miez. În aceastã zi, este bine sã împãrtim mere dulci si miere atât prietenilor, cât si vecinilor, urându-le sã aibã spor în munca lor si sã fie sãnãtosi, pentru a gusta aceste daruri si la anul. Dupã ce am dãruit aceste ofrande, dupã masa de prânz, mâncãm si noi mere din recolta acestui an si miere, apoi ne punem o dorintã fierbinte.Traditia spune cã aceastã dorintã se împlineste.