spot_img
26.8 C
Vaslui
28-iun.-2024
spot_img

UPDATE: Procurorul Emilian Eva, „nașul” vameșilor din Albița, lăsat sub control judiciar!

- Advertisement -

UPDATE: Procurorul Emilian Eva a fost scos din arest și plasat sub control judiciar. Rămâne de văzut ce probe au procurorii DNA împotriva sa și ce se va întâmpla în următoarele zile.

Procurorul din dosarul “Albita”, retinut de DNA

ÎN VIZORUL DNA Emilian Eva, procurorul care a instrumentat dosarul în care 22 de vamesi si politisti de frontierã au ajuns în fata instantei de judecatã, a fost retinut de DNA. În comunicatul DNA se aratã cã “procurorii efectueazã cercetãri într-o cauzã ce vizeazã suspiciuni privind sãvârsirea unor infractiuni asimilate celor de coruptie si în legãturã cu protejarea patrimoniului cultural national mobil, comise în perioada 2011-2015”. La Vaslui, Eva si-a lãsat amprenta asupra unui dosar în care s-a încercat sã se demonstreze cã cei 22 de politisti si vamesi din PTF Albita au constituit un grup infractional organizat. De asemenea, surse de încredere sutin cã, pânã acum, statul a cheltuit 1,6 miliarde de lei vechi într-o cauzã de luare de mitã în valoare de 1200 de euro. Faptul cã dosarul a fost instrumentat neprofesionist a fost demonstrat si de-a lungul sedintelor de judecatã. Martori fantomã care nu s-au prezentat în fata judecãtorilor, înlocuirea mãsurilor restrictive luate pe numele acuzatilor care au culminat cu cercetarea lor în stare de libertate sunt câteva exemple în acest sens. O altã legãturã periculoasã a procurorului Eva este cea cu Valeriu Bodoga, fostul sef al Inspectoratului Politiei de Frontierã Vaslui, calitate în care si-a turnat 47 de colegi din Punctul de Frontierã Albita. Acestia predau împreunã la Chisinãu cursuri de anticoruptie.

Procurorul iesean Emilian Eva, cunoscut la Vaslui pentru instrumentarea cazului în care 22 de vamesi si 47 de politisti de frontierã au fost trimisi în judecatã pentru fapte de coruptie, a fost retinut de DNA. Reprezentantii Directiei Nationale Anticoruptie au emis un comunicat în care se aratã cã “procurorii efectueazã cercetãri într-o cauzã ce vizeazã suspiciuni privind sãvârsirea unor infractiuni asimilate celor de coruptie si în legãturã cu protejarea patrimoniului cultural national mobil, comise în perioada 2011-2015”. Procurorul Emilian Eva si-a lãsat amprenta la Vaslui dupã instrumentarea a douã dintre cele mai controversate dosare în care 22 de vamesi si 47 politisti de frontierã din Punctul de Trecere al Frontierei Albita au ajuns în fata magistratilor, acuzati de luare de mitã. În cazul celor 22 de vamesi, procurorul de caz a încercat sã demonstreze cã inculpatii au initiat si aderat la un grup infractional organizat. Lucrul acesta nu a reusit sã-l demonstreze dar, de-a lungul anchetei, asa cum spun unele surse, s-au cheltuit 1,6 miliarde de lei vechi pentru a proba o mitã de 1.200 de euro. Mai mult, gurile rele povestesc de faptul cã Emilian Eva ar fi luat drept mitã, de la moldoveni, o vilã pe care i-a fãcut-o cadou amantei. Suspendat din functia de procuror DNA, Eva ajunge procuror la Parchetul de pe lângã Tribunalul Iasi si profesor de anticoruptie la Chisinãu chiar dacã nu ar avea licentã pentru a putea preda asemenea cursuri. Acesta predã împreunã cu Valeriu Bodoga, informatorul sãu din dosarul celor 47 de politisti de frontierã acuzati de luare de mitã. Pe atunci acesta era seful politistilor de frontierã din judetul Vaslui.

Povestea martorilor fantomã, transformati în denuntãtori

INCREDIBIL Sursele povestesc cã, atunci când procurorul de caz a avut nevoie sã probeze cu martori faptul cã vamesii luau spagã, a stat în Vama Albita mai bine de 24 de ore si a reusit sã adune 15 soferi de pe autocare si microbuze care fãceau transport de persoane dinspre Republica Moldova spre România si invers. Dupã ce au fost adunati posibilii martori, acestia au fost chemati la Centrul National Anticoruptie (CNA) din Moldova. Numai cã, la solicitarea procurorului, au mai venit doar sase dintre ei. Pânã la urmã, doar patru au fost convinsi sã depunã mãrturie, dar si acest lucru s-a desfãsurat sub semnul întrebãrii. Pentru audieri, la sediul CNA s-au prezentat si opt avocati români care ar fi trebuit sã asiste. Acestia au ajuns la locul stabilit de dimineatã si au asteptat sã vinã si martorii. Numai cã aparitia acestora s-a lãsat asteptatã. În jurul prânzului si avocatii prezenti dar si procurorii de caz au dorit sã ia masa asa cã fiecare s-a îndreptat cãtre un restaurant din Chisinãu. În timpul mesei, avocatii au primit un telefon de la procurorul de caz care i-a anuntat cã audierile nu vor mai avea loc pentru cã martorii nu se mai prezintã. Acest lucru i-a determinat pe avocati sã se îndrepte cãtre casã. Nici bine nu au plecat cã cineva a sunat pe unul dintre avocati si l-a înstiintat despre faptul cã realitatea este alta. Cei patru martori au venit, de fapt la audieri dar procurorul a considerat cã e mai bine sã fie audiati fãrã prezenta avocatilor. Luat la întrebãri, acesta a rãspuns cã, de fapt, nu este vorba de audierea unor martori, ci de audierea unor denuntãtori. Cum s-au transformat martorii în denuntãtori într-o asa scurtã perioadã de timp nu se stie deocamdatã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.