spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

16 elevi au avut lucrãri de 10 la Limba si literatura românã

- Advertisement -

HAZLII…Nu ratati ultima serie a perlelor, care începe cu: “Împãratului i s-a fãcut o stare de rãu când a vãzut cã merele nu mai sunt pe craci”

EXAMEN…Dupã ce s-au “jucat” cu subiectele la Limba si literatura românã, elevii de clasa a VIII-a vor trece astãzi prin furcile caudine ale matematicii. Proba se anuntã una de foc întrucât la simulãrile din primãvarã, matematica a fost materia care a pus cele mai mari probleme candidatilor, aproximativ 77 % din ei picând testul. Între timp încep sã aparã si rezultatele de la Limba si literatura românã. Pe surse am aflat cã în centrele de corectare din judetul Vaslui s-au acordat 16 note de zece: cinci la Bârlad, sapte la Vaslui si patru la Husi. La centrul de la Negresti si la centrul de la Liceul “Anghel Ruginã”, unde au fost aduse tezele din mediul rural din zona Vaslui nu a fost nicio notã de 10. Foarte multe note între nouã si zece si, asa cum era de asteptat, un procent foarte mic de elevi picati.

Dupã ce luni au sustinut proba la Limba si literatura românã, pe absolventii clasei a VIII-a îi asteaptã azi un hop mult mai dificil de trecut, matematica. În primãvarã, la simulare a fost jale. Dintr-un numãr total de 4877 de elevi care au sustinut proba, doar 1135 au obtinut note de trecere, rezultând un procent de promovabilitate de 23,3 %. Este usor de dedus cã matematica este materia de care elevii se tem ce mai mult. “La Românã mai putem înflori, altfel umplem foile. La matematicã totul e fix, stii sau nu stii. De asta ne rugãm ca subiectele sã fie usoare, sã putem trece cu bine si de hopul ãsta. Sunt sigur cã la românã iau notã mare. Mi-e foarte fricã de matematicã.” ne-a declarat Vlad, unul dintre absolventii scolii “Mihai Eminescu” din Vaslui. Nu este singurul elev care s-a descurcat la proba de Limba si literatura românã. Potrivit unor surse, procentul de promovabilitate de anul acesta este cu mult mai mare fatã de anul trecut. “S-au luat foarte multe note între nouã si zece. Subiectele au fost de dificultate medie. Era de asteptat ca notele sã fie mai mari fatã de anii trecuti.” Potrivit acelorasi surse, în judetul Vaslui sunt 16 elevi care au obtinut punctaj maxim la proba de Limba si literatura românã. Sapte note de zece s-au luat la Vaslui. În centrul de corectare de la “Ruginã”, cel mai mare din oras, acolo unde s-au corectat tezele din mediul rural, nu a fost acordatã nici o notã de zece. La Husi, la centrul de corectare de la Agronomie s-a dat o notã de zece, în timp ce la Cuza Vodã au fost trei elevi notati cu punctaj maxim. La Bârlad, au fost cinci note de zece, acordate în trei din cele patru centre de corectare.

“Cratima este folositoare, întrucât face parte din gramatica limbii române”

Profesorii de românã au fost plãcut surprinsi de modul cum s-au prezentat elevii de clasa a VIII-a la examen. Chiar dacã au fost destule teze mediocre, spun acestia, venite din partea copiilor nepregãtiti suficient, numãrul elevilor care s-au descurcat cel putin “bine” a fost mult mai mare. Deliciul lucrãrilor a fost reprezentat de “perlutele” strecurate în compozitiile proprii si care, spun dascãlii, au fost descoperite inclusiv în tezele elevilor cu note mari. Unul dintre elevi, care a explicat bine rolul cratimei, a vrut sã aducã un plus de originalitate, adãugând argumentãrii oficiale: “(…) Si, pãrerea mea, este cã aici cratima din cuvântul <<p-aci>> face ca pronuntarea sã se facã mai repejor si sã se audã mai frumos exprimarea povestitorului”. Un alt elev a fost si mai convingãtor: “Cratima este folositoare, întrucât face parte din gramatica limbii române”. Tot la primul subiect, fragmentul din basmul “Lupul cel nãzdrãvan si Fãt Frumos”, care ar fi trebuit analizat sub aspectul semnificatiilor, le-a dat câteva bãtãi de cap elevilor. Unul dintre ei însã nu s-a pierdut cu firea, scriind doar atât: “Împãratului i s-a fãcut o stare de rãu când a vãzut cã merele nu mai sunt pe crãci, dar a dat ordin ca paznicii sã ia mãsuri, desi nici ei nu prea puteau”. Definitia basmului a cunoscut, cu prilejul acestei Evaluãri Nationale, o serie întreagã de… inovatii, venite din partea elevilor zelosi. Iatã cum sunã definitia datã de o elevã zeloasã: “Basmul este o specie literarã foarte cunoscutã, mai ales copiilor, care aduce în atentia telespectatorilor, personaje de poveste, care se luptã între ele, pentru bine si frumos, cu figuri de stil si artistice, dar si cu personificãri”.

Rezultatele vor fi afisate pe 26 iunie

Rezultatele la Evaluarea Nationalã se vor afisa pe 26 iunie, pânã la ora 16,00, iar în aceeasi zi, între orele 16,00 – 20,00, se vor putea depune contestatiile, care vor fi rezolvate în perioada 27 – 29 iunie. Rezultatele finale dupã contestatii se vor afisa pe 30 iunie. Admiterea în învãtãmântul liceal se va face pe baza calculului mediei ponderate între media generalã la evaluarea nationalã sustinutã de elevii clasei a VIII-a (75%) si media generalã de absolvire a claselor V – VIII (25%). Elevii vor putea completa fisele de înscriere pentru licee, împreunã cu pãrintii si asistati de dirigintii claselor a VIII-a, în perioada 3 – 7 iulie. Fisele vor fi verificate de pãrinti în perioada 4-8 iulie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.