CINE-I VINOVAT?…În comuna Bãcesti, care se aflã la granita cu judetul Neamt, sunt în derulare multe proiecte importante pe infrastructurã, atât la drumuri, scoli, poduri si podete sau alimentãri cu apã. Din pãcate, spune primarul Horatiu Cãrãusu, finalizarea unor investitii este pusã în pericol fie de unele nereguli în derularea proiectelor cu finantare europeanã, pentru care primãria nu are nicio vinã, fie din cauza unor constructori, care au început lucrãrile dar au intrat ulterior în incapacitate de platã. Cel mai important proiect, modernizarea Scolii Generale 1 Bãcesti, pentru care s-au alocat fonduri la nivelul a 2,4 milioane lei, de la UE, este în impas, dupã ce un control al Comunitãtii Europene a impus o corectie de 10% la acest proiect, bani care trebuie sã fie plãtiti acum de comunitate.
Reparatiile capitale ale Scolii Generale 1 din Bãcesti sunt în grafic, fiind asiguratã finantarea de la Uniunea Europeanã, prin Agentia Regionalã de Dezvoltare Nord-Est. Un proiect de 2,4 milioane lei, la care se lucreazã în parteneriat cu Scoala nr 3, din Vaslui. “Multumesc atât conducerii Scolii 3, cât si Primãriei Vaslui pentru solicitudinea de care au dat dovadã în derularea proiectului. Trebuie sã terminãm lucrãrile pânã pe 15 decembrie, avem asiguratã finantarea. Din pãcate, fãrã a fi vina noastrã, s-a aplicat o corectie de 10% la acest proiect, iar acum avem dificultãti foarte mari în asigurarea acestui procent în plus, de 10%, pentru cã nu stim de unde sã asigurãm finantarea celor 240.000 de lei. Dacã nu plãtim totul, ne-am putea trezi în situatia în care proiectul se blocheazã si vom da toti banii înapoi”, spune primarul comunei, Horatiu Cãrãusu. Pentru a rezolva situatia, s-a cerut sprijinul Consiliului Judetean, având în vedere cã bugetul local nu poate suporta corectia de 10% impusã de Comunitatea Europeanã. Ar fi nevoie de 200.000 lei pentru a rezolva situatia de la Bãcesti, însã CJ Vaslui nu a dat nici pânã acum un rãspuns. O altã problemã delicatã a administratiei din comunã este finalizarea lucrãrilor la alimentarea cu apã. Lucrarea este terminatã în proportie de 90%, dar pentru cã firma care a câstigat lucrarea este în insolventã întregul proiect este pus în pericol. “Am discutat cu constructorul, spune cã se strãduieste sã termine proiectul în termenul legal. Noi avem banii, vom face plãtile pe mãsurã ce se desfãsoarã lucrãrile. Aceeasi situatie este si la lucrãrile pentru douã poduri, unde desi avem banii nu-i putem cheltui, dacã nu se executã lucrãrile”, a explicat primarul.
Prin GAL, primãria a luat un buldoexcavator si un autogreder
Recent, prin GAL”Valea Racovei” a fost achizitionat un buldoexcavator, extrem de necesar pentru lucrãrile zilnice. Dupã 25 iunie, la Bãcesti va veni si un autogreder, investitie de peste 200.000 de euro. Pe raza comunei este si un centru medico-social, cel mai modern din judet. Un centru cu 100 de angajati, care aduce venituri importante la bugetul local. “Avem la Bãcesti în fruntea acestui centru un director inimos, cu experientã în administratie, cu care colaborez foarte bine, de mult timp. Mã consult cu Domnia sa în diverse probleme legate de administratia comunei. Centrul medico-social de la noi este o unitate de elitã pentru administratia publicã localã, iar dl. director Briscaru face eforturi pentru a pãstra unitatea la cele mai înalte standarde”, a mai spus primarul Cãrãusu.