CURIOZITATE Motiunea de cenzurã depusã de PNL împotriva Guvernului Ponta a fost respinsã, ieri, fiind înregistrate 194 de voturi „pentru”, fatã de 278 necesare pentru adoptare, alte 13 voturi fiind „împotrivã”, iar 7 anulate. Desi parlamentarii PSD, PC si ai PLR anuntau cã nu vor vota, ci doar vor sta doar ca observatori în sala de sedinte, au existat unii parlamentari ai Puterii care nu au mai plecat de la Vaslui si au preferat sã stea în oras. În tot acest timp, erau înregistrati ca prezenti în Parlament… Deputatul Victor Cristea, de exemplu, parlamentarul colegiului Vaslui urban, desi a fost înregistrat ca „prezent” la sedinta camerelor reunite ale Parlamentului, a stat toatã ziua în oras, departe de ochii alegãtorilor, dar si de ochii sefilor de partid. Ieri, la ora 13.00, masina de serviciu a acestuia, VS-53-CDR, a Parlamentului României, stationa în curtea bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, la Vaslui, la volan fiind chiar parlamentarul cu pricina. Dupã câteva minute de asteptare, o doamnã, în vârstã de 50 si ceva de ani, a urcat în masina deputatului, iar acesta a plecat în mare vitezã într-o directie necunoscutã.
PNL a depus, sãptãmâna trecutã, la Parlament, motiunea de cenzurã la adresa Guvernului Ponta, fiind semnatã de 183 de parlamentari, dintre care 12 de la PSRO, partidul lui Geoanã, si doi de la grupul-democrat, restul fiind deputati si senatori PNL. Motiunea, intitulatã „Victor Ponta – demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu e o lozincã!”, nu a trecut de furcile caudine ale parlamentarilor, pentru cã alesii PSD, ai Partidului Conservator si cei ai PLR, s-au abtinut de la vot. Nu toti parlamentarii Puterii au fost în sala de sedinte, asa cum au lãsat sã creadã sefii PSD de la Bucuresti. Unul dintre cei care au fost înregistrati ca „prezenti” la Parlament, desi nu plecase spre Bucuresti, a fost deputatul PSD Victor Cristea, de la Vaslui. În timp ce colegii lui se zbãteau în focurile motiunii, la Bucuresti, iar alianta aflatã la putere încerca sã contracareze efectele motiunii depuse de PNL, un important deputat din PSD, fostul primar al Vasluiului, Victor Cristea, dãdea cu flit colegilor de partid. În jurul orei 12.45, l-am zãrit pe deputatul Victor Cristea, parlamentar PSD, în parcarea bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, din Vaslui, în timp ce, în Parlament, motiunea era în plinã dezbatere. Deputatul Cristea avea geamul din partea soferului lãsat pânã la jumãtate si pãrea cã astepta pe cineva. A stat acolo, destul de tensionat, în jur de 10 minute, pãrând cã se fereste sã fie vãzut de cineva. La un moment dat, dupã ce a primit un telefon, probabil, a iesit în strada din fata hotelului Europa, iar o doamnã la 50 si ceva de ani, brunetã, cu ochelari de soare, a urcat în dreapta, dupã care deputatul a plecat în trombã.
De ce nu pot vota bârlãdenii pentru un alt primar? Din cauza lui Ponta!
În motiunea de cenzurã se aratã cã Ponta ar fi vrut sã ajungã presedintele României „prin sabotarea deliberatã a românilor din Diaspora” si cã „este timpul sã recunoascã si sã pãrãseascã puterea”. Motiunea de cenzurã inititulatã „Victor Ponta – demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu e o lozincã!” a fost semnatã de 183 de parlamentari, dintre care 12 de la PSRO si doi de la grupul democrat-popular, restul fiind deputati si senatori ai PNL. Printre altele, lui Ponta i s-a reprosat faptul cã a refuzat sã organizeze alegeri anticipate în mai multe orase din tarã, printre care si municipiul Vaslui. Mai trebuie spus cã Partidul National Liberal a atacat în contencios administrativ Guvernul, dar Victor Ponta a refuzat sã respecte legea si sã organizeze alegeri partiale pentru presedintia a cinci consilii judetene, pentru trei primãrii de municipii, pentru 14 colegii parlamentare si mai multe comune si consilii locale. O instantã de la Cluj a decis cã Guvernul a încãlcat legea si cã trebuie sã organizeze alegeri pentru presedintia Consiliului Judetean, dar decizia nu este definitivã. Este vorba de 14 colegii parlamentare, în toatã tara, cinci posturi pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean, trei pentru functia de primar al unor municipii, printre care si municipiul Bârlad, dar si alte comune si consilii locale. Interesant este cã Autoritatea Electoralã Permanentã a propus data de 22 martie 2015 pentru organizarea de noi alegeri partiale locale si parlamentare. Or, nu s-a fãcut nimic, asa cã s-a stabilit cã data de 7 iunie 2015 era ultima datã posibilã „pentru organizarea si desfãsurarea acestora, iar proiectele de hotãrâri ale Guvernului ar trebui adoptate astfel încât sã intre în vigoare la data de 4 mai 2015”, conform AEP.