Cum au votat deputatii vasluieni, ieri, în Parlament
SAPTE CONTRA UNU… Camera Deputatilor a respins, ieri, solicitarea procurorilor DNA de începere a urmãririi penale a premierului Victor Ponta, plenul adoptând, în acest sens, o hotãrâre de respingere. În total, 231 de deputati s-au pronuntat împotriva urmãririi penale, în timp ce 120 de deputati au votat pentru acest demers. Din cei nouã deputati ai judetului Vaslui, doar opt au fost la vot, lipsind motivat deputatul Sergiu Vizitiu (UNPR). Ultimul a spus cã nu a putut fi la vot, deoarece este plecat din tarã. “Am probleme personale de rezolvat si nu am putut fi la Parlament. În acest moment, sunt în Haga”, ne-a spus, ieri dupã-amiazã, Vizitiu. Cei sapte deputati ai Puterii, din judetul Vaslui, sase de la PSD si unul de la UNPR (Tudor Ciuhodaru, n.r.), prezenti în salã, au votat împotriva cercetãrii penale de cãtre DNA a premierului Ponta. Singurul deputat al Opozitiei din judet, liberalul Florin Ciurariu, a votat pentru ridicarea imunitãtii lui Ponta si cercetarea sa de cãtre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie. În total au lipsit de la vot 36 de deputati. Dintre acestia, sase din cei 39 de deputati UNPR nu au fost la vot, aceasta fiind cea mai ridicatã absentã din punct de vedere procentual din partidele care sustin Guvernul. Prin votul dat ieri, parlamentarii Puterii din judetul Vaslui au demonstrat cã actioneazã în functie de interesele politice, pentru cã atunci când a fost vorba de Udrea sau de alti parlamentari din Opozitie au votat pentru ridicarea imunitãtii, dar când a fost vorba de seful de partid, Ponta, au fãcut zid în jurul premierului pentru a-l scãpa de puscãrie.
DNA a solicitat aprobarea Camerei pentru acuzele de conflict de interese, în sensul cã numirea senatorului Dan Sova în functia de ministru s-a fãcut dupã ce premierul Ponta a beneficiat de foloase de la acestea, printre care si un automobil Mitsubishi. În luna februarie, premierul Ponta afirma de la sediul PSD cã social-democratii vor vota toate cererile venite din partea procurorilor. Or, când a fost vorba de propria persoanã, s-au uitat declaratiile din iarnã… Asta, pentru cã premierul Victor Ponta este deja urmãrit penal pentru acte dinaintea dobândirii functiei de prim-ministru, fiind acuzat de fals în înscrisuri sub semnãturã privatã (17 infractiuni), complicitate la evaziune fiscalã în formã continuatã si spãlarea banilor. Ieri, s-a ajuns la un vot în Parlamentul României, dat fiind faptul cã Ponta este si deputat, institutie care putea decide dacã premierul merge la DNA pentru a da declaratii despre activitatea sa infractionalã sau dacã rãmâne în continuare pe functie.
Deputatii de Vaslui, strâns îmbrãtisati cu premierul penal
În Parlament, înaintea acestui vot primit cu aplauze de cãtre reprezentantii Puterii, Victor Ponta le-a cerut colegilor sãi sã nu voteze politic. Vrãjealã ieftinã, pentru cã votul de ieri a fost puternic politizat, decizia fiind luatã în camerele secrete ale PSD, PC sau UNPR, cu mult înaintea zilei de ieri. În asteptarea rezultatului, parlamentarii puterii au stat aproape îmbrãtisati, strânsi în jurul premierului. Potrivit regulilor, dacã Parlamentul a respins cererea procurorilor pentru declansarea urmãririi penale – ceea ce s-a si întâmplat, ieri – ancheta este blocatã în privinta acuzatiilor de conflict de interese. Pe de altã parte, Victor Ponta mai este urmãrit penal pentru fals în înscrisuri sub semnãturã privatã, complicitate la evaziune fiscalã în formã continuatã si spãlarea banilor în dosarul Turceni-Rovinari, fapte pe care le-ar fi comis în perioada în care era avocat (2007-2008). Un mare strigãt de victorie a iesit din tabãra deputatilor Puterii, când s-a anuntat rezultatul votului. În total, 231 de deputati au votat pentru aprobarea raportului Comisiei Juridice care a propus respingerea cererii DNA de începere a urmãririi penale a premierului Victor Ponta, acuzat de conflict de interese. De asemenea, 120 de deputati au votat “împotriva” acestui proiect de hotãrâre al Comisiei Juridice. Parlamentarii PSD de Vaslui s-au felicitat singuri pentru votul de ieri, desi sunt multe lucruri grave care s-au petrecut ieri în Camera Deputatilor. “A fost un vot pentru stabilitate si continuitate, premierul trebuie sã meargã pe linia reformelor si a cresterii economice. Dacã am fi aprobat cererea DNA, am fi ajuns în situatia în care ar fi trebuit sã întrebãm DNA-ul dacã urmãtoarea propunere de prim-ministru este valabilã si persoana respectivã nu are dosare în lucru. Or, este un lucru inacceptabil. Sunt foarte multe cazuri de ministri care si-au pierdut posturile din Guvern, pentru cã erau cercetati penal de DNA, iar la finalul cercetãrilor s-a dovedit cã nu erau vinovati, însã oamenii au rãmas fãrã posturi. Un Guvern nu trebuie sã fie schimbat sau dãrâmat de anchete, ci de puterea legislativã care i-a dat votul, adicã Parlamentul României”, a sustinut deputatul vasluian Irinel Stativã (PSD).
Ciurariu: “Decizia luatã de parlamentarii Puterii va afecta imaginea României”
“Decizia luatã astãzi îl va afecta nu numai pe Ponta, decizia de azi va afecta democratia în România, perceptia asupra Parlamentului si imaginea României. A fost un vot care a fãcut înconjurul lumii si a fost urmãrit de cãtre toate cancelariile lumii civilizate si de toti partenerii nostri euroatlantici. Nu am votat dacã Ponta este vinovat, nu avem noi cãderea sã decidem asta, am votat pentru a stabili un lucru clar, cã în România, respectând Constitutia, nimeni nu este mai presus de lege, nici mãcar premierul României. Or, PSD a demonstrat cã obstructioneazã Justitia, atunci când vine vorba de presedintele partidului, pentru cã Ponta s-a pus în spatele coalitiei de guvernare si a demonstrat cã mineriadele de acum 25 de ani se pot produce si astãzi, cu sprijinul parlamentarilor de la PSD, de aceastã datã”, a spus deputatul Florin Ciurariu, copresedinte PNL Vaslui. Mai trebuie sã spunem cã votul de ieri a atras si furia presedintelui Klaus Iohannis. Seful statului a spus cã regretã faptul cã Parlamentul s-a transformat într-un scut de protectie pentru persoana Victor Ponta, bãnuitã de fapte penale si cã este o dovadã de maximã iresponsabilitate si de sfidare la adresa cetãtenilor, faptul cã parlamentarii ce alcãtuiesc majoritatea împiedicã Justitia sã-si facã datoria. “Astãzi e o zi tristã pentru democratia din România, pentru milioanele de cetãteni care cred în valorile democratice. Sã distrugi institutii si principii pentru a salva cariera unei persoane, este un lucru inacceptabil în democratie. Procurorii DNA îl acuzã pe Ponta de fapte penale. Primul-ministru se declarã nevinovat. Nici Parlamentul, nici eu, nici dvs. nu putem stabili cine are dreptate. Singurii sunt judecãtorii, dar pentru asta trebuie sã ajungã în fata instantei. Ponta a avut trei variante de reactie: Prima, cea mai bunã si onorabilã, ar fi fost demisia si sã se punã la dispozitia justitiei. A decis sã nu o facã. A doua variantã a fost sã îsi convingã colegii sã încuviinteze urmãrirea penalã, sã se punã la dispozitia procurorilor si sã dovedeasca practic cã e nevinovat. Dacã asa s-ar fi întâmplat, probabil nici nu l-as fi suspendat din functie si, cu sigurantã, s-ar fi gãsit modalitãti de judecare cu mare celeritate pentru a lãmuri foarte repede problema. Premierul nu a avut curaj sã facã acest lucru. A ales a treia variantã, cea mai proastã. Domnul Ponta s-a folosit de influenta pe care o are ca premier si a solicitat majoritãtii parlamentare sã nu încuviinteze urmãrirea penalã. Parlamentul a executat ordinul”, a spus Iohannis.