PARTENERI…Ultima reuniune a proiectului Grundtvig, parteneriate pentru învãtare „Career Assistance&Spirit of Enterprise – CASE” a avut loc în perioada 26 – 30 iunie 2015 la Innsbruck, Austria. Colegiul Tehnic “Marcel Guguianu” din Zorleni a fost reprezentat de directorul institutiei, prof. Liviu Gându, coordonatorul proiectului, prof. Aurora Hulutã si membrii echipei: prof. Francisca Purice si prof. Vasilica Darie. La aceastã reuniune au participat 20 de reprezentanti ai celor nouã organizatii partenere din Spania, Portugalia, Italia, Lituania, Franta, Turcia si România, la care s-au adãugat reprezentantii FBI din Austria.
Gazda reuniunii a fost FBI – Institut für gesellschaftswissenschaftliche Forschung, Bildung und Information – o ramurã a Universitãtii din Innsbruck, departamentul de pedagogie. Obiectivul principal al proiectului “CASE” este consilierea si orientarea în carierã a tinerilor adulti pentru a facilita tranzitia de la scoalã, loc de muncã inadecvat si somaj, la angajare în concordantã cu asteptãrile si aptitudinile lor. La aceastã reuniune au participat 20 de reprezentanti ai celor nouã organizatii partenere din Spania, Portugalia, Italia, Lituania, Franta, Turcia si România, la care s-au adãugat reprezentantii FBI din Austria. Programul reuniunii de proiect a cuprins: prezentarea sistemului educational austriac si a celui de formare a adultilor, analiza stadiului implementãrii proiectului în organizatiile partenere si a sarcinilor fiecãrei organizatii, realizarea materialelor pentru produsul final – platforma E-learning. S-a realizat o evaluare finalã a proiectului, bilantul arãtând cã obiectivele au fost îndeplinite, impactul si rezultatele acestuia fiind cele propuse. S-a lucrat la completarea pãrtii comune a raportului final si în echipe multiculturale pe subiecte din tematica proiectului. Au fost prezentãri în plen si dezbateri pe aceste subiecte. “Am vizitat Volkshochschule Tyrol, un centru de educatie pentru adulti, cu o ofertã foarte generoasã de cursuri în diverse domenii. Am facut schimb de experintã si de bune practici în domeniul formãrii adultilor. S-a fãcut o evaluare a reuniunii si au fost înmânate certificatele de participare. De asemenea, au fost organizate vizite de studiu si culturale. Innsbruck, capitala provinciei Tyrol, este asezat într-un cadru natural superb, înconjurat de vârfuri semete ale Muntii Alpi, ale cãror înãltimi depãsesc 2200-2300 m. Peisajul este extraordinar iar când ajungi sus, pe vârfuri, întelegi cu adevãrat semnificatia expresiei <<îti taie respiratia>>. Am vizitat centrul vechi, simbolurile orasului: Acoperisul de aur, Arcul de Triumf, Biserica Hofkirche, Turnul orasului, Tirol Panorama – unul dintre cele mai mari tablouri circulare existente în lume si altele. Am admirat panorama Innsbruck-ului de la Bergisel- trambulina pentru sãrituri cu schiurile, am urcat cu Telecabinele Nordkettenbahn pânã pe vârful Hafelekar, la 2256 m si pe ghetarul Stubai, la 2620 m”, a precizat Aurora Hulute.
Activitãtile culturale s-au încheiat cu o searã tirolezã, cu muzicã si dansuri traditionale de la care nu a lipsit binecunoscutul jodler. “Clãdirile vopsite în zeci de culori, constructiile cu aer medieval, peisajele uimitoare, strãzile curate, mijloacele de transport noi si foarte îngrijite, oamenii veseli, zâmbetele ce întâmpinã la intrarea în fiecare muzeu sau magazin, toate acestea te fac sã te simti minunat si sã îti doresti sã revii în Innsbruck. Gazdele noastre, FBI – Institut für gesellschaftswissenschaftliche Forschung, Bildung und Information -, au pregãtit foarte bine programul si au organizat bine timpul astfel încât am lucrat eficient si am vãzut locuri de o frumusete extraordinarã care vor rãmâne amintiri despre o tarã cu oameni si peisaje de neuitat. Cu speranta unei reîntâlniri în noul proiect Grundtvig “STEEL_CASE”, ne-am luat rãmas bun si am plecat spre casã cu sufletele pline de amintiri frumoase”, a mai precizat Aurora Hulute, coordonatorul de proiect. Proiectul se deruleazã în perioada 1 august 2013 – 31 iulie 2015 si este finantat de Comisia Europeanã prin Lifelong Learning Programme. Acest material reflectã numai punctul de vedere al autorului si Comisia nu este responsabilã pentru eventuala utilizare a informatiilor pe care le contine.
(Material realizat cu sprijinul prof. Aurora Hulute, coordonator proiect)