SANCTIUNI 1000 de lei, atât va plãti medicul din Codãesti, remunerat sã asigure garda la centrul de permanentã, dar care îsi rezolva problemele personale, în timp ce fetita de doi ani strivitã de cãrutã avea nevoie de ajutor. Micuta s-a stins în fata usii închise a cabinetului, iar doctorul, în timpul acesta, se afla cu masina în service, desi era în timpul orelor de program. “Din pãcate, medicul Adrian Grom a avut ghinion în acea zi”, asa îl apãrã presedinta Asociatiei Medicilor de Familie, care ar fi trebuit sã ia imediat atitudine, nu sã îi gãseascã scuze, mai ales cã centrul de permanentã este mai mult închis. Reporterii Vremea Nouã au descoperit, la începutul acestui an, cã medicii lipsesc cu desãvârsire de la cabinet, iar asistentele îi acoperã.
Medicul Adrian Grom a fost anchetat de Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui si Casa Judeteanã de Sãnãtate, în urma evenimentelor nefericite care au avut loc sãptãmâna trecutã la Rediu Galian, comuna Codãesti. Acesta a fost sanctionat de Directia de Sãnãtate Publicã, cu 1.000 de lei, pentru cã a lipsit de la locul de muncã si nu a asigurat garda. Casa Judeteanã de Sãnãtate a decis ca ziua în care doctorul care a lipsit de la unitatea medicalã sã nu fie decontatã. Adrian Grom este medicul de familie care ar fi trebuit sã acorde primul ajutor în cazul fetitei de doi ani care si-a gãsit sfârsitul într-un tragic accident de cãrutã. Dupã accident, fetita a fost adusã cu o masinã la Centrul de Permanentã, dar medicul nu a fost de gãsit. Acesta plecase cu masina într-un service si reparatia a durat mai mult decât s-a asteptat. Nu se stie dacã Adrian Grom ar mai fi putut face ceva pentru copilã dar obligatia lui era sã nu pãrãseascã incinta unitãtii medicale. De partea medicului este si presedinta Asociatiei Medicilor de Familie. Cornelia Lovin sustine cã nu s-ar fi putut face nimic mai mult în cazul fetitei deoarece centrele de permanentã nu au dotarea necesarã si nici medicii nu au competente de medicinã de urgentã.
Medicul care era de serviciu la Centrul de Permanentã Codãesti pe data de 2 iunie a fost sanctionat de cãtre Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui cu 1.000 de lei. De asemenea, Casa Judeteanã de Sãnãtate a decis ca ziua respectivã sã nu fie decontatã. “Casa Judeteanã de Sãnãtate a decis, ca sanctiune împotriva medicului Adrian Grom, ca ziua în care a lipsit de la Centrul de Permanentã sã nu fie decontatã. Mai departe, se asteaptã raportul medico-legal care va stabili, cu exactitate, cauzele decesului”, a spus Simona Polak, presedinta CJAS Vaslui. Aceste sanctiuni vin ca urmare a faptului cã, în ziua respectivã, Adrian Grom a lipsit câteva ore de la serviciu. În acest timp, un tragic accident avea sã curme viata unei fetite de 2 ani. Copila a cãzut din cãruta cu care o rudã a vrut sã o ducã în vizitã, la bunici. Rochita s-a agãtat de roata atelajului si micuţa a fost târâtã mai bine de 500 de metri, pânã când câtiva sãteni au reusit sã opreascã animalul speriat. Doctorul Grom asigura permanenta în acea zi fatidicã la Centrul din Codãesti si a fost acuzat de cãtre familia fetitei cã nu a fãcut nimic pentru a-i salva viata.
“Din pãcate, medicul Adrian Grom a avut ghinion în acea zi”
În apãrarea medicului vine şi presedinta Asociatia Medicilor de Familie. “În primul rând noi tindem sã sustinem colegii, nu sã-i acuzãm. Stim ce înseamnã sã fii medic si stim ce s-a întâmplat, în acea zi, la Codãesti. Din pãcate, medicul Adrian Grom a avut ghinion în acea zi. Au intervenit probleme la masinã si nu a fost acolo atunci când s-a întâmplat nenorocirea. Cu toate acestea, chiar dacã era, nu putea face mare lucru. Centrele de permanentã nu sunt dotate pentru interventii de urgentã si nici medicii care le deservesc nu au asemenea competente. Cu toate acestea, chiar dacã ambulanta ar fi fost acolo în momentul producerii accidentului, nu cred cã s-ar mai fi putut face ceva. Din câte stiu, copila avea rãni incompatibile cu viata si hemoragie internã. Nu a fost deces pe loc dar nimeni nu ar mai fi putut-o salva”, spune Cornelia Lovin. Pe de altã parte si pãrintii fetei au o responsabilitate. Dupã cum sustin specialistii, dupã accident fetita nu trebuia miscatã. Primul lucru care ar fi trebuit sã fie fãcut – anuntatã ambulanta. În acelasi timp, este de înteles si reactia rudelor care au luat copila în brate si au adus-o, cu o masinã, la Codãesti. “Ne pare rãu de acest accident si întelegem durerea pãrintilor. E normal ca furia si neputinta de a face mai mult, sã se îndrepte împotriva medicului Adrian Grom dar pot spune cã nimic nu ar fi putut-o salva. În acelasi timp, institutiile competente fac propriile anchete si se vor lua mãsurile care se impun. Noi nu suntem abilităti pentru asa ceva. Putem face doar recomandãri”, a mai spus Cornelia Lovin.
REMEMBER…Tragedie de proportii într-o familie din Rediu Galian, comuna Codãesti, dupã ce fetita familiei, Amalia, a avut parte de un sfârsit groaznic. Peste câteva zile copila ar fi împlinit doi ani. Din pãcate, în ziua respectivã, fetita a fost luatã cu cãruta de un unchi, un tânãr de 16 ani, pentru a fi plimbatã, pânã la casa bunicilor. Pe traseu ceva s-a întâmplat, pentru cã animalul înhãmat la atelaj s-a speriat si a luat-o la galop. În încercarea de a stãpâni situatia, bãiatul a vrut sã struneascã calul, dar nu a reusit. Atunci si-a luat nepotica în brate si a sãrit din cãrutã. Numai cã, în momentul saltului, rochita fetitei s-a agãtat de una din roti si astfel a fost târâtã mai bine de 500 de metri pânã când câtiva martori la incident au reusit sã opreascã animalul din goana lui. “Un nepot, Andrei, voia sã dea cu o prãsitoare si a luat nepotica sã o aducã, cu cãruta, la noi, putin mai la deal de unde locuieste nora mea. Ea rãmãsese acasã sã aibã grijã de celãlalt copil. Mai are un bãietel de 8 luni si nu îl poate lãsa singur. Calul s-a lovit de ceva la picioare, s-a speriat si nu l-a mai putut tine. A luat-o la fugã si bãiatul a încercat sã salveze fetita, dar rochita s-a agãtat si nu a mai putut face nimic. Reusise sã sarã din cãrutã si a strigat cât a putut de tare, la oameni, sã opreascã atelajul. Din pãcate, pentru nepoatã, a fost prea târziu. Am gãsit-o lovitã si plinã de sânge. Nu stiu de ce a trebuit sã se întâmple asa. A fost prima datã când fetita a fost luatã de nepot cu cãruta. Cel mai mult o iubeam pe fetita asta. Era desteaptã si agerã si acum o asteptãm sã ajungã acasã si ne pregãtim de înmormântare”, a povestit Ioan Ciobanu, bunicul Amaliei.
1000 de lei, viata unui om
CAZURI SIMILARE…În ultimile luni, în judetul Vaslui, s-au înregistrat alte trei cazuri de deces, din neglijenta medicilor. Bolnavii au fost tratati cu superficialitate, fapt ce a dus la moartea lor, iar medicii au fost sanctionati cu amenzi derizorii. La Husi o fetitã de 4 ani, diagnosticatã cu laringitã, a murit în scurt timp de la internare. Medicul pediatru a fost amendat cu 1000 de lei. De asemenea, la Bârlad, un bãtrân de 84 de ani a fost plimbat printre sectiile spitalului, timp de sapte ore, apoi a fost trimis acasã cu o retetã în buzunar. S-a prãbusit în stradã si a murit. Si în acest caz, trei medici din Spitalul de Urgentã au fost sanctionati cu câte 1.000 de lei.