NU SE LASÃ…Cazul mostenitoarei Maria Henrieta Pivniceru, care nu este pusã în posesie nici acum pentru o suprafatã de aproape 3.000 mp teren în centrul Vasluiului, dupã zeci de procese si sentinte favorabile, a ajuns în atentia prefectului Andrei Puicã. Acum câteva zile, prefectul l-a primit în audientã pe Viorel Istrate, reprezentantul legal al mostenitoarei Pivniceru. Procuristul Istrate i-a expus înaltului functionar al Guvernului situatia acestui teren, situat în zona cuprinsã între sediul SRI si tereasa Casa Albã, cerând ajutor în rezolvarea situatiei dificile si a conflictului dintre mostenitoare si primãria Vaslui, conflict care are la bazã abuzurile comise de fostul primar Victor Cristea.
Prefectul judetului a spus cã va cere dosarul de despãgubiri pentru o suprafatã de 1.110 mp teren, pe care primãria nu poate sã-l acorde si pentru care este nevoie sã fie înscris la despãgubiri, alãturi de un imobil demolat, în suprafatã de 738 mp. Un caz care a mai ajuns în atentia prefectului Puicã în urmã cu câteva luni, când Istrate a cerut ajutorul Institutiei Prefectului în gãsirea unei solutii legale, pentru ca mostenitoarea terenului sã intre în posesia celor 3.000 mp teren, alta decât suprafetele trecute la despãgubiri. “Prin decizia civilã nr. 35, din 20 martie 2013, a Curtii de Apel Iasi, si dispozitiile mentinute în putere de instanta de apel prin dispozitia nr. 360, din 28 iulie 2009, a Primarului municipiului Vaslui, s-a stabilit cã Maria Henrieta Pivniceru are de achitat cãtre Unitatea Administrativ-Teritorialã Vaslui suma de 308.700 lei, reprezentând pret pentru clãdirea abandonatã în stadiu de fundatie – sediul primãriei municipiului Vaslui. La rândul lui, Primarul Municipiului Vaslui a fost obligat sã-i restituie lui Marian Henrieta Pivniceru suprafata de 2.985 mp teren situat în Vaslui, strada Stefan cel Mare, nr. 27 (fost 39), actualmente fãrã numãr, identificatã conform Raportului de expertizã tehnicã topo-cadastralã efectuat de inginer expert Oiste Andrei Constantin. Vreau sã vã mai informez si despre faptul cã a fost modificat un articol din dispozitia 360/2009, emisã de primarul municipiului Vaslui, în sensul cã suprafata de teren pentru care se propun despãgubiri este de 1.110 mp, în loc de 2.538 mp, înscrisã initial”, a spus Istrate, la întâlnirea cu prefectul judetului. Viorel Istrate a spus cã “decizia 35/2013 si Dispozitia 360/2009 emisã de primarul municipiului Vaslui formeazã la acest moment un tot unitar, cuprinzând obligatiile reciproce stabilite în sarcina fostului proprietar Maria Henrieta Pivniceru, ale primarului municipiului Vaslui si ale Unitãtii Administrativ-Teritoriale si CL Vaslui, în vederea solutionãrii notificãrii depuse de Maria Henrieta Pivniceru”.
Despãgubirile care ar urma sã fie acordate mostenitoarei se ridicã la sute de mii de euro
În timp ce primãria sustine cã va debloca situatia doar dupã ce va primi de la mostenitoare suma de 308.700 lei, contravaloarea lucrãrilor la fundatia-fantomã, pe care fostul primar Cristea o gândise ca un sediu de primãrie cu sapte nivele, procuristul Istrate spune cã nu existã nicio bazã legalã de a conditiona restituirea terenului de plata acelei sume. Conform deciziei 5.805, din 16 decembrie 2013, a Înaltei Curti de Casatie si Justitie, “în conditiile în care reclamanta (Maria Henrieta Pivniceru, n.r.) este îndreptãtitã la mãsuri reparatorii pentru 4.095 mp teren si i se restituie în naturã 2.985 mp, pentru diferenta de 1.110 mp pârãta (UAT Vaslui, n.r.) are obligatia de a face oferta”. “Deci, primarul municipiului Vaslui are obligatia de a face lui Maria Henrieta Pivniceru o ofertã de bunuri si servicii pentru suprafata de 1.110 mp teren. Acum, dl. primar trebuie sã reia procedura administrativã prevãzutã de legea 10/2001, vizând acordarea de bunuri sau servicii în compensare pentru imobilele care nu mai pot fi restituite în naturã. Precizez cã pânã la aceastã datã nu am intrat în posesia unei adrese oficiale prin care primarul municipiului Vaslui sã fi fãcut o ofertã de bunuri sau servicii pentru cei 1.110 mp teren, în forma si continutul cerut de lege”, a mai spus Istrate, în prezenta prefectului. Acesta a mai spus cã primarul Vasluiului va trebui sã demareze procedura legalã pentru stabilirea cuantumului despãgubirilor la care are dreptul Maria Henrieta Pivniceru pentru clãdirile demolate si imposibil de restituit în naturã. În plus, dosarul cuprinzând cererea de acordare de despãgubiri trebuie trimis cât mai repede la Comisia Centralã pentru stabilirea despãgubirilor. Se estimeazã cã pentru suprafata de teren care nu poate fi restituitã în naturã, 1.110 mp, plus suprafata de 738 mp clãdiri demolate, statul român ar trebui sã acorde despãgubiri de câteva ori mai mari fatã de suma de 308.700 lei, solicitatã si recunoscutã în instantã.