Anchetã explozivã într-o afacere dubioasã
ELEVII PLÃTESC…Consiliul Judetean plãteste, pentru acest an scolar, care este pe final, în jur de 30 miliarde de lei pentru cornuri vechi si aproape expirate, care pun în pericol sãnãtatea a 52.000 de elevi din judet. Este concluzia care se desprinde în urma unei anchete efectuate de reporterii Vremea Nouã în mai multe comune din judetul Vaslui. O situatie anormalã, toleratã de Consiliul Judetean, institutia care cunoaste destul de bine situatia programului “Lapte si corn”, stie despre plângerile directorilor de scoli, fiind informatã în mai multe rânduri despre situatia distributiei si a calitãtii asa-ziselor cornuri, în fapt doar niste franzele mai mici, fãrã niciun gust, pe care pânã si cei mai necãjiti copii de la tarã le refuzã. Cu toate acestea, se plãtesc miliarde de lei pe lunã cãtre douã firme din Fãlticeni, situate la 200 de kilometri depãrtare de Vaslui, care nu au nici logistica, nici interesul sã facã o treabã de calitate, firme care ar trebui sã aducã, pe baza caietului de sarcini, cornuri proaspete în fiecare zi. Or, cu cinci masini mari care vin de la Fãlticeni si care aleargã de la un capãt în altul al judetului, fãrã a face fatã la cele 3-400 de scoli din judet, nu se poate spune cã se face o treabã bunã. Nici corectã din punct de vedere sanitar, pentru cã aceste produse de panificatie sunt aduse de la atâtea sute de kilometri distantã, sunt depozitate într-o halã din zona Leguvas, unde anumite persoane pun mâna pe aceste cornuri – nu se stie nici dacã se respectã conditiile de igienã, nimic – si le înfoliazã. “Problemele din acest program tin de Protectia Consumatorilor. Abia astept sã plece cei din Fãlticeni, ne-au creat numai probleme, e o aberatie ce se întâmplã”, spune Traian Petcu, directorul DSVSA Vaslui. Cine rãspunde dacã elevii vasluieni se vor îmbolnãvi în timp de la asemenea practici care sfideazã orice regulã de bun-simt? Cum sã permiti, dacã ne referim la Consiliul Judetean, ca elevii din tot judetul Vaslui sã primeascã franzelute vechi, pe care scrie “Corn”, aduse la trei zile si împãrtite ca vai de lume? Este o afacere de partid, a celor din PSD, care trebuie protejatã?! Si dacã da, cine sunt cei care încaseazã comisioanele din aceastã afacere curat-murdarã?
Cu câtiva ani de zile în urmã, distributia produselor de panificatie din cadrul programului “Lapte si corn” se fãcea cu 27 de masini, ale firmei Ilvas, masini care strãbãteau judetul în fiecare zi pe trasee stricte. Nu se stie în ce conditii si cine a stat la baza acestei decizii total gresite, în vara anului trecut, distribuirea cornurilor în unitãtile de învãtãmânt vasluiene a fost datã de cãtre Consiliul Judetean cãtre o asociere de douã SRL-uri din judetul Suceava, de la 200 km distantã de Vaslui. Firmele respective au câstigat, în mod dubios, licitatia pentru aprovizionarea si distribuirea produselor de panificatie pentru cei 52.572 de elevi si prescolari din judetul Vaslui, desi cei de la CJ Vaslui ar fi trebuit sã se întrebe cum este posibil sã aduci zilnic cornuri la cele 3-400 de scoli din judet, de la câteva sute de kilometri distantã. Probabil, comisioanele au întunecat mintile unor functionari, iar distributia cornului a fost acordatã firmelor SC Parisiene a la vys SRL, comuna Fântâna Mare, si SC Buzdea SRL, din Fãlticeni. O simplã verificare a acestor firme, pe Internet, ar fi trebuit sã-i punã pe gânduri pe sefii Consiliului Judetean. De exemplu, în octombrie 2007, ziarele din Suceava scriau cã “Elevii si prescolarii din zonele Suceava-Rãdãuţi-Siret-Fãlticeni au primit cornuri învechite în cadrul Programului guvernamental <<Cornul si Laptele>>“, dupã ce firma producãtoare a modificat termenul de expirare. Potrivit Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Suceava, firma de panificaţie „PARISIENNE a la VYS” din Fãlticeni implicatã în programul guvernamental „Corn si lapte”, derulat la nivelul judeţului Suceava, a fost amendatã cu 4.000 de lei pentru distribuirea de cornuri cu termenul de valabilitate depãsit. Sancţiunea a fost aplicatã dupã confirmarea unei reclamaţii potrivit cãreia termenul de valabilitate inscripţionat pe ambalajul cornurilor este de 72 de ore, în loc de 48, cum ar trebui. Aceastã firmã în asociere cu o altã societate fãlticeneanã – „BUZDEA COM”, „PARISIENNE a la VYS”, împarte cornuri prescolarilor si elevilor din zona Suceava-Rãdãuţi-Siret-Fãlticeni”. Mai sunt si alte informatii din zona Suceava, care ar fi trebuit sã le dea de gândit celor de la CJ Vaslui, când au dat pe mânã celor de la Fãlticeni sãnãtatea a 52.000 de copii. Or, de parcã ar fi fost în “anul orbului si surdului”, sefii CJ Vaslui au semnat contracte cu cele douã firme, care au fãcut la Vaslui ceea ce fãcuserã si la Suceava: bãtaie de joc fatã de termenii din contracte, cornuri de o calitate îndoielnicã, produse cu termene de valabilitate modificate.
La Hârsova, cornurile sunt tari si se dau câte 3 sau 4 o datã, în functie de cum ajung masinile pe acolo!
Directorul coordonator al scolilor din comuna Bãlteni, Andreea Mãdãlina Rotaru, este supãratã foc pe cei de la Fãlticeni. Cei 100 si ceva de copii de la aceastã scoalã primesc cornuri – în fapt, niste franzelute învechite, fãrã niciun gust – foarte tari, spune directoarea, rusinatã cã trebuie sã explice o situatie de care nu e vinovatã. “Mereu au fost atât de tari, nu stiu cum ni le trimit în acest hal. Vin pe la 6 dimineata niste masini, care aduc cornurile pe mai multe zile, în cutii mari. Nu vin în fiecare zi, de câte 2 ori pe sãptãmânã. Noi le dãm zilnic copiilor, le depozitãm undeva si le dãm în fiecare zi câte un corn. Nu stiu de ce nu a mai câstigat firma de anul trecut, atunci primeam produse care semãnau a cornuri, cu adevãrat, aveau gust. Ce sã vã spun? Copiii le mãnâncã si asa, cei care nu le mãnâncã le iau acasã, le dau la frati”, spune directoarea de la Bãlteni. În satul Hârsova, din comuna Delesti, e jale mare. Satul este ascuns undeva între dealuri si masinile de la Fãlticeni ajung când si când, spune profesorul Vasile Banu. “Vin masinile astea de la Suceava o datã la 2 sau 3 zile. Stiti cum facem? Le dãm cornuri, care sunt tari, pentru douã zile o datã, de exemplu, pe cele care vin luni dimineatã le dãm copiilor atât pentru ziua de luni, cât si pentru ziua de vineri, si tot asa. De ce nu se iau cornuri de la Vaslui, chiar nu avem firme de panificatie, de ce s-a apelat la firme din Suceava? În anii trecuti, veneau laptele si cornul în fiecare zi, era altã treabã, acum asteptãm masinile de la Suceava, de la sute de kilometri depãrtare. De exemplu, au adus cornuri pe 21, care expirã pe 23, ce cornuri sunt astea?”, se întreabã profesorul de la Hârsova. Ca sã rezolve situatia, la Hârsova copiii primesc câte 3-4 cornuri o datã, lucru de neimaginat, având în vedere cã se plãtesc bani frumosi din bugetul national pentru ca micutii sã primeascã zilnic aceste cornuri. “Ce cornuri? Nu sunt cornuri, ci niste franzelute, putin crescute, în loc sã-i întãrim pe copii îi îmbolnãvim cu astfel de produse”, spune prof. Banu.
La Delesti, pãrintii cer socotealã profesorilor pentru calitatea îndoielnicã a acestor produse de panificatie
Prof. Marius Dragomir este director coordonator al scolilor din comuna Dragomiresti. “Situatia e dezastruoasã, absolut dezastruoasã, de când au venit cei de la Fãlticeni! Vin cam de douã ori pe sãptãmânã, cu camioane mari, mult mai vechi decât cele care veneau cu ani în urmã. Cornurile, niste pâinite, cã nu au nicio legãturã cu notiunea de corn, nu sunt proaspete si sunt de o calitate îndoielnicã. Am anuntat la Inspectoratul Scolar Judetean calitatea slabã a acestor produse de panificatie, aduse tocmai din judetul Suceava, cei de la ISJ au spus cã vor înainta plângerile noastre mai departe, la Consiliul Judetean. La noi, de exemplu, laptele vine în permanentã, dar nu avem cornuri, ba chiar, la început ne-au dat si cu 400 de cornuri mai putin pe scoalã, într-o singurã lunã. Cornurile nu ajungeau decât cu mare greutate în toamnã, li se stricau mai mereu masinile, nu stiu cum de au semnat cei de la CJ contracte cu aceste firme, care sunt neserioase. Vin pãrintii la scoalã si ne iau la întrebãri, spun cã sunt tari cornurile, dar ce vinã avem noi? În anii din urmã, laptele si cornul veneau în aceeasi zi”, spune profesorul Banu. De exemplu, pe 21 mai, au fost aduse la scoala din Delesti cornuri care expirau pe 23 mai. Tinând cont cã a mai durat o zi transportul pânã la depozitul din Vaslui, se poate spune cã firmele de la Fãlticeni folosesc termene de valabilitate de 72 de ore, lucru total nepermis de legislatia în vigoare. Sunt 397 de copii în comuna Delesti care primesc aceste produse de panificatie de o calitate îndoielnicã, când si când. “Nu este o chestiune bunã, contractul acesta cu firma din Fãlticeni. Când era contract cu Ilvas, veneau si cornurile si laptele în aceeasi zi. Am reclamat si la ISJ situatia”, explicã directorul coordonator de la Delesti.
În Fâstâci, cornurile ajung la miezul zilei, când elevii au plecat de la scoalã!
La Cozmesti, e jale mare cu distributia cornurilor. Masinile de transport de la Suceava ajung de douã ori pe sãptãmânã, si atunci cu mare greutate. Directorul coordonator al scolilor din comunã, Irina Dãnilã, ne spune cã “aceste cornuri au acelasi gramaj si aceeasi calitate, nu s-au schimbat deloc din toamnã, masina celor de la Suceava ajunge la scoala din satul Fâstâci pe la 11.30-12.00 ziua, în anumite situatii”. “Calitatea acestor produse lasã de dorit. Sunt multe zile în care sunt tari, desi se aduc conform programului stabilit. Pãrintii nu mai stiu nici ei ce sã spunã. Copiii mi-au spus cã sunt foarte tari aceste cornuri, la început am fãcut sesizãri cãtre Inspectoratul Scolar, fie pentru cã erau necorespunzãtoare, fie pentru cã se întârzia cu distributia. Este rãu, sunt foarte multe zile în care le primim tari, desi ar trebui sã fie produse proaspete, asa cred cã scrie în contracte. Am reclamat la domnul care le aduce, soferul, iar el mi-a spus: <<Astea mi se dau, asa vi le aduc. Eu doar le distribui>>. Pãcat. În anii din urmã, erau proaspete si era o altã calitate, fatã de ce se dã acum copiilor”, a spus prof. Dãnilã, directorul scolilor din Cozmesti. Nici la Stefan cel Mare lucrurile nu stau mai bine. Prof. Luxita Ouatu, directorul coordonator, spune cã s-a sãturat sã primeascã produse atât de tari, care pun în pericol sãnãtatea copiilor. “Le aduc cu o masinã mare, cam de douã ori pe sãptãmânã. Nu sunt deloc proaspete si asta ne nemultumeste, desi sunt în garantie. Am spus la ISJ cã aceste cornuri par a fi vechi, desi aratã cã sunt în termenul de garantie. Elevilor le dãm câte un corn din ãsta, asa cum îl primim, în fiecare zi. Eu, personal, am sunat la Suceava si am reclamat faptul cã sunt tari si mi-au spus cã vor vedea ce se întâmplã, de ce nu ajung cum trebuie. Nu s-a fãcut nimic. Am trimis douã sesizãri la ISJ cu privire la aceste cornuri, pentru cã au o calitate îndoielnicã. Vin copiii la mine si spun: <<Uitati, doamna, cornul meu are picãtele pe el, e negru pe o parte>>. Nici copiii nu sunt multumiti de aceste cornuri. Înainte, era altceva. Veneau cornuri proaspete, se aduceau si biscuiti, era diversificat, copiilor chiar le plãcea ce primeau, mâncau mai bine”, spune directorul Ouatu.
Consiliul Judetean o tot dã cotitã: în toamnã spuneau cã vor rezilia contractele. Nu au fãcut nimic timp de nouã luni de zile! “Dacã situatia e asa gravã, cum spuneti, le reziliem contractele”
În octombrie 2014, a izbucnit un scandal între ISJ si firma de la Fãlticeni, iar Consiliul Judetean era avertizat cã lucrurile nu sunt tocmai în regulã cu distributia si calitatea cornurilor. “Am luat legãtura cu reprezentantii firmelor si le-am atras atentia cã, dacã nu-si rezolvã problema, atunci vom rezilia contractul. În contract avem stipulat cã putem face acest lucru, dacã produsele nu sunt de calitate. În perioada urmãtoare, vom monitoriza cu atentie toate produsele care se livreazã prin acest program, pentru a nu exista nici un fel de probleme”, spunea Valeriu Caragatã, administratorul public al judetului. Nu s-a întâmplat nimic, de atunci si pânã acum, desi sesizãrile au curs la ISJ împotriva firmei din Fãlticeni. Acum, în mai 2015, administratorul public al judetului spune cã s-a gândit la rezilierea contractului cu firmele din Fãlticeni, însã e cam târziu, pentru cã anul scolar se încheie si distributia cornurilor va fi si ea opritã. “Stiu cã au fost unele probleme cu aceste cornuri, anul trecut, au fost invitati reprezentantii firmei de la Fãlticeni la discutii, au promis cã vor remedia situatia. Dacã situatia este asa de gravã, cum o prezentati, mai ales cã sunt pe final de program si probabil nu mai sunt asa de atenti la respectarea conditiilor din caietele de sarcini, am putea ajunge la rezilierea contractelor cu ei. S-au obligat sã respecte unele conditii, iar din câte am auzit nu le-au respectat. O sã vorbesc cu doamna inspector general si, dacã situatia este gravã si sunt multe plângeri, putem rezilia contractul si copiii vor sta câteva zile fãrã corn, decât sã se întâmple ceva cu sãnãtatea elevilor. Preferãm sã nu le mai plãtim pe final de contract, decât sã auzim cã s-a întâmplat o nenorocire. În plus, le vom face scris si îi vom anunta cã nu mai sunt primiti la licitatie, anul viitor”, a spus Caragatã.
“Mã declar complet nemultumitã de aceste firme. Copiii spun cã sunt vechi cornurile”
“Noi am fãcut mai multe sesizãri la Consiliul Judetean despre calitatea acestor cornuri si distributia lor, stiu cã au fost si unele întâlniri cu cei din Fãlticeni, care erau foarte ofensati de faptul cã s-au anuntat public problemele pe care le au produsele dumnealor. Mereu am avut probleme si sesizãri cu cornurile. Nu vin la timp, sunt tari, cine stie pe unde sunt depozitate. Mã declar complet nemultumitã de aceste firme care au câstigat licitatia la corn. Nu poti sã lasi produsele timp de trei zile, mai ales cã sunt aceste cãlduri afarã. Explicatia lor, a celor de la Fãlticeni, a fost cã se strãduiesc sã ne livreze produse fãrã E-uri, cã aceste cornuri miros a pâine de casã, dar copiii le primesc la douã, trei zile, ceea ce este inacceptabil, multi copii nici nu le mai iau. Eu, personal, am fost în multe scoli din judet, sã vãd ce pãrere au copiii. Majoritatea mi-au spus cã nu le plac, cã sunt vechi cornurile. În anii trecuti, nu am avut astfel de probleme, asta este realitatea” – prof. Gabriela Plãcintã, inspector scolar general al ISJ Vaslui.