spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Rãzboi între scoalã si primãrie, la Suletea!

- Advertisement -

Cum încearcã PSD sã-si salveze consilierii locali

SCANDAL…În comuna Suletea, a izbucnit de câteva sãptãmâni un adevãrat rãzboi între primarul Ciprian Tamas si directorul coordonator al scolilor din comunã, Iulian Nicolae Codreanu. Totul porneste de la solicitarea legalã si absolut corectã a primarului, de a se încheia un contract pentru finantarea de bazã a scolilor din localitate. În legea educatiei nationale, la art. 106, se spune cã “Finantarea de bazã si finantarea complementarã se realizeazã pe baza contractului de management încheiat între directorul unitãtii de învãtãmânt preuniversitar si primarul localitãtii/primarul de sector în a cãrei razã teritorialã se aflã unitatea de învãtãmânt”. Or, când a încercat sã încheie acest contract, primarul a realizat cã directorul refuzã sã semneze documentul, pe motiv cã este… cu delegatie în fruntea acestei unitãti! Or, realitatea este complet alta. “Acest director este si consilier local PSD si stie cã ar fi incompatibil dacã ar semna contractul, de asta refuzã sã semneze. În situatia acestui director sunt multi consilieri PSD din judet, pentru cã în multe comune directorii de scoli sunt si consilieri la PSD, iar dacã legea ar fi respectatã multi ar trebui sã plece din consiliile locale”, spune, supãrat, primarul Tamas.

De aproape o sãptãmânã, primarul comunei Suletea nu-i mai semneazã niciun document cerut de directorul coordonator al scolilor din localitate, niciun ordin de platã sau alte documente, în afara celor legate de salarii si cheltuielile stricte de functionare. Edilul Tamas s-a supãrat pe directorul de scoalã, din cauzã cã acesta a refuzat sã semneze contractul de finantare cu primãria, cum spune Legea Educatiei Nationale. “Eu l-am invitat pe director la primãrie, sã semneze contractul de finantare, cum spune legea dupã care se ghideazã directorii de scoli, Legea Educatiei Nationale. Or, el a refuzat, spunând cã nu este director pe baza unui concurs, ci este director numit cu delegatie în aceastã functie. De fapt, el apeleazã la un tertip pentru a-si pãstra functia de consilier local, pentru cã asa au fãcut cei de la PSD peste tot prin judet, au luat directorii de scoli si i-au fãcut consilieri locali, iar când a fost vorba de respectarea legii s-au fãcut cã nu stiu despre acel punct 106 din legea 1/2011, Legea Educatiei Nationale. Dacã ar semna contractul de finantare cu primãria, directorul coordonator si-ar pierde mandatul de consilier local, pentru cã ar fi în incompatibilitate”, explicã primarul Tamas.

La Ministerul Educatiei, un secretar de stat îl felicitã pe primar: “Mi-a spus cã sunt singurul primar care a citit legea”

Vãzând cã directorul refuzã sã semneze contractul de finantare, primarul de la Suletea s-a adresat la Ministerul Educatiei Nationale. Acolo, a vorbit cu un secretar de stat, Vasile Selaru. “Secretarul a rãmas uimit, când i-am spus de situatia mea, a zis cã sunt singurul primar care a citit Legea Educatiei Nationale. Am sunat-o si pe doamna inspector general, care m-a trimis la punctul 257 din lege, cã directorii numiti cu delegatie nu pot semna contracte cu primãriile. Nimic mai gresit. Spune, undeva în lege, cã semneazã directorii cu delegatie sau cei care au câstigat un concurs? Nu. Scrie cã directorii în functie, cred cã multi primari sunt în situatia mea, dar nu respectã legea, pentru a pãstra directorii drept consilieri locali”, mai spune Tamas. Articolul 257 de care se prevaleazã directorii, care sunt si consilieri locali PSD, spune cã “Functia de director si de director adjunct se ocupã prin concurs public de cãtre cadre didactice titulare membre ale corpului national de experti în management educational. În urma promovãrii concursului, directorul încheie contract de management cu primarul/primarul de sector al unitãtii administrativ-teritoriale, respectiv presedintele consiliului judetean pe raza cãreia se aflã unitatea de învãtãmânt. Directorul si directorul adjunct din unitãtile de învãtãmânt preuniversitar nu pot avea, pe perioada exercitãrii mandatului, functia de presedinte sau vicepresedinte în cadrul unui partid politic, la nivel local, judetean sau national”. Or, e foarte simplu sã lasi un director cu delegatie, pentru cã nu are prea multe responsabilitãti… Oricum, primarul Tamas a fãcut adrese cãtre Inspectoratul Scolar Judetean, Prefecturã, Ministerul Educatiei Nationale, dar nu a primit niciun rãspuns. “În afarã de salarii si utilitãti, nu-i mai semnez nimic directorului. Sã se respecte legea în tara aceasta”, tunã Ciprian Tamas.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.