ODÂRLIT…La aniversarea centenarului “Academiei Bârlãdene”, care a avut loc ieri în foaierul Teatrului “V.I. Popa” din Bârlad si-a fãcut aparitia si fostul primar, Constantin Constantinescu. Este prima aparitie a sa publicã, dupã ce judecãtorii bârlãdeni l-au condamnat, pe 12 mai, la un an închisoare cu suspendare pentru comiterea infractiunii de conflict de interese în formã continuã. Era si ziua numelui sãu, de Sf. Împãrati Constantin si Elena, iar timp de zece ani, cât a fost primarul Bârladului, a fost “omagiat” si felicitat de toti si toate … Ieri, acesta stãtea singur, lângã usa de la intrare, fãrã ca nimeni sã-l bage în seamã. Doar Ramona Mocanu, directorul Muzeului “Stefan cel Mare” din Vaslui, mai compãtimea cu el… Ce ti-e si cu viata asta: când esti pe cai mari, nu mai poti de atâtia prieteni, când cazi de pe caii ãia, nimeni nu te mai bagã în seamã. Vorba unuia “De ce nu se foloseste energia nuclearã la animale? Simplu: pentru cã îi bagi unui bou o bombã nuclearã în fund, îl arunci în sus si când vine înapoi tot <<muuu>> face si la jug se trage”!
Academia Bârlãdeanã are 100 de ani!
VIZITÃ MINISTERIALÃ Pentru aniversarea unui secol de la înfiintare, Societatea Culturalã “Academia Bârlãdeanã” a avut ieri invitati de marcã: presedintele de onoare al Academiei – prof. dr. C.D. Zeletin, ministrul Culturii, Ionut Vulpescu, Mihaela Popa – nepoata marelui dramaturg, scriitor, poet Victor Ion Popa si o serie de oficialitãti politice locale si judetene. Pe lângã acestia, dr. Elena Monu, presedinta Academiei Bârlãdene a avut lângã ea foarte multi scriitori, directori ale unor institutii de culturã din Tecuci, Bacãu, Bucuresti, Iasi. Ministrul culturii, Ionut Vulpescu, a oferit Academiei Bârlãdene o Diplomã de Excelentã din partea Ministerului Culturii, desi era asteptat cu decernarea din partea Presedintelui României a Ordiunului “Meritul Cultural” în grad de cavaler, pentru institutia numitã “Academia Bârlãdeanã”. Din pãcate, s-a întârziat nepermis de mult cu birocratia care a fãcut ca presedintele României, Klaus Iohannis, sã nu semneze încã aceastã înaltã distinctie, nefiind în tarã.
Activitatea din cadrul Zilelor Culturale Bârlãdene, care a marcat împlinirea a 100 de ani de la crearea Societãtii culturale “Academia Bârlãdeanã” a început ieri la orele 10.30, la sediul institutiei, unde a fost dezvelitã o placã memorialã, cu ocazia acestei frumoase aniversãri. La orele 11.00, în foaierul Teatrului “V.I. Popa” din Bârlad a avut loc deschiderea festivitãtii de aniversare a centenarului Academiei Bârlãdene, presedintele dr. Elena Monu prezentând invitatii si manifestãrile ce au urmat. A luat cuvântul prof.dr. C.D. Zeletin, presedintele de onoare al Academiei Bârlãdene, care a fãcut, de-a lungul a circa 45 de minute o frumoasã prezentare a istoriei acestei academii, vestite în toatã România. La aceastã aniversare a participat si Ionut Vulpescu, ministrul Culturii din Guvernul Ponta IV. Dupã frumoasa prezentare a lui C.D. Zeletin, a urmat lansarea albumului “V.I. Popa. Artistul si criticul plastic”, editie îngrijitã de Cãtãlin Andrei Teodoru, prezentarea unei expozitii de graficã a lui V.I. Popa, lansarea cãrtii “poezii” de George Tutoveanu, a cãrtii “C.D. Zeletin 80. Omagiul Academiei Presedintelui ei de Onoare”, precum si lansarea revistei “Glasul nostru” si a volumului de poezii “Covor basarabean” de D. Iov, în editii anastatice.
Discursuri, discursuri…
Au luat cuvântul toti invitatii la eveniment din sfera politicã (Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui, Corneliu Bichinet, vicepresedintele CJ Vaslui), invitatii veniti din alte orase (Bacãu, Iasi, Bucuresti, Tecuci), Nicoleta Arnãutu, prima presedintã a Academiei Bârlãdene dupã 1990, prof. Gruia Novan, membru al Academeiei Bârlãdene si initiatorul revistei “Academia Bârlãdeanã”, iar la urmã a vorbit si Ionut Vulpescu, ministrul Culturii, care a vizitat apoi si Muzeul “Vasile Pârvan”. Ionut Vulpescu a fost foarte impresionat de nivelul activitãtilor culturale din Bârlad si mai ales de calitatea oamenilor de culturã proveniti din acest oras. “Academia Bârlãdeanã are 100 de ani, mai mult decât are România Modernã, care abia în 2018 va avea aceeasi vârstã. Am venit cu bucurie la Bârlad si cred cã sunt foarte putine locuri din tarã unde într-un sediu administrativ sunt atâtea nume mari din cultura romaâneascã. Voi merge la casa maestrului Marcel Guguianu, pentru cã l-am cunoscut foarte bine, îl vizitam în atelierul sãu de la Bucuresti si avea ceva din ceea ce am vãzut astãzi aici: era foarte franc, foarte direct si nostalgic dupã locurile unde s-a nãscut, devenind cetãtean al planetei. Putine orase din tarã au ce aveti dumneavostrã, atâtea nume sonore: George Ivascu, Cezar Ivãnescu… Putine orase oferã o asemenea galerie de nume mari. Referitor la V.I. Popa, anul viitor vom comemora 70 de ani de la decesul marelui artist V.I. Popa. Salut aceastã aniversare, 100 de ani înseamnã ceva si cred cã este o zi importantã, mã bucur pentru cei de aici. În numele Ministerului Culturii vã ofer o Diplomã de Excelentã”, a spus Ionut Vulpescu.