spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Rãzboi total pe scheletul fostei primãrii de la Vaslui

- Advertisement -

NECAZURI Nici acum, dupã aproape 20 de ani de procese si sentinte judecãtoresti, nu s-a clarificat situatia terenului de sub fostul Parc al Trandafirilor, din Vaslui, teren situat în imediata apropiere a terasei Casa Albã. Locul pe care fostul primar Victor Cristea dorea sã facã un sediu de primãrie cu 7 etaje este de aproape 20 de ani în paraginã, iar procuristul Viorel Istrate spune cã nici acum, desi sunt multe sentinte care îi fac dreptate, nu a primit terenul, în întregime, si nici alte bunuri ca despãgubire, pentru unele suprafete care nu mai pot fi date înapoi. Pe lângã faptul cã Viorel Istrate, procurist în numele Mariei Henrieta Pivniceru, nu a primit tot terenul la care avea dreptul, respectiv 2.985 mp, nu a primit nicio ofertã din partea primãriei, pentru bunuri si servicii pentru plata în naturã prin echivalent valoric a suprafetei de 1.110 mp. În acest timp, scheletul fostului sediu de primãrie se degradeazã pe zi ce trece, în timp ce Istrate este conditionat de intrarea în posesie de plata lucrãrilor fãcute aici în mandatul lui Cristea, care ar valora în jur de 100.000 de euro!

Viorel Istrate este obligat de primãria Vaslui sã achite 308.000 lei, contravaloarea lucrãrilor-fantomã plãtite de Cristea, în urmã cu 17-18 ani de zile, lucrãri care s-au oprit din lipsã de fonduri. Totodatã, acesta acuzã faptul cã primãria îi conditioneazã predarea proprietãtii, adicã 1557 mp teren, pe care se aflã scheletul fostei primãrii, de plata celor 308.000 lei, institutia înaintând deja documente cãtre Oficiul de Cadastru, prin care se solicitã “sã nu avizati documentatia cadastralã si sã nu intabulati dreptul de proprietate pentru imobilul din strada Stefan cel Mare (fostul Parc al trandafirilor, demolat de Cristea, n.r.) decât în conditiile în care se face dovada plãtii cãtre institutia noastrã a contravalorii imobilului-constructie restituit odatã cu terenul”. “Reprezentantii primãriei Vaslui si-au depãsit competentele recunoscute de lege si au împiedicat-o pe mostenitoarea terenului, doamna Maria Henrieta Pivniceru, sã întocmeascã harta cadastralã si sã înregistreze imobilul la Cartea funciarã, deci sã efectueze procedurile legale de publicitate imobiliarã. Trebuie sã recunoastem, în aceste conditii, cã procesul verbal nr. 14814, din 26 august 2008, prin care se sustine cã doamna Pivniceru a fost pusã în posesie cu suprafata de 1.557 mp teren este lovit de nulitate absolutã, pentru cã în lipsa efectuãrii procedurilor de publicitate imobiliarã, cum prevede sentinta judecãtoreascã, nu se putea trece la punerea în posesie”, sustine procuristul Viorel Istrate, reprezentant legal al acestui mostenitor. În conditiile în care mostenitorul terenului nu poate dispune de suprafetele la care avea dreptul decât dupã ce achitã 100.000 de euro, contravaloarea fundatiei fostei primãrii, este lesne de înteles cã urmeazã alte si alte procese, pânã ce se va face dreptate în acest caz.

De ce nu a fost predat terenul, asa cum a stabilit Curtea de Apel Iasi?

În 2013, cu doi ani în urmã, Curtea de Apel Iasi avea sã dea o sentintã care obliga administratia localã sã restituie Mariei Henrieta Pivniceru suprafata de 2.985 mp, stabilind cã valoarea fundatiei este de 308.000 lei, fãrã, însã, a obliga proprietarul terenului la plata acestei sume cãtre primãrie. În plus, se stabilea cã existã o suprafatã de 1.110 mp (terenul pe care se aflã sediul SRI, n.r.) care nu se putea restitui, asa cã primãria trebuia sã stabileascã unele conditii de platã în compensare. “Suntem în luna mai 2015 si constatãm cã fatã de ceea ce s-a decis la Curtea de Apel Iasi predarea posesiei asupra imobilelor cãtre Maria Henrieta Pivniceru se putea face fãrã a mai conditiona acest fapt de plata contravalorii constructiei. Cã este asa o demonstreazã chiar actele pe care executorul judecãtoresc Anghelutã Lucian le încheie în procedura executãrii silite pornite în dosarul de executare nr. 451/2013, asupra suprafetei de 2.985 mp teren si a constructiei, la cererea UAT Vaslui. Constatând cã imobilul supus urmãririi nu era înscris în cartea funciarã, executorul judecãtoresc a solicitat biroului de cadastru si publicitate imobiliarã, în numele debitorului, deschiderea cãrtii funciare pentru suprafata de 1.557 mp teren pe care se aflã clãdirea fundatie”, sustine Istrate. Ca atare, în buricul târgului, terenul pe care zace fundatia unei primãrii-fantomã, în care Cristea a spãlat miliarde de lei vechi, în timp ce DNA exista doar pe hârtie cu multi ani în urmã!

Anul trecut, a fost încheiat un alt proces verbal de punere în posesie. Si acesta este lovit de nulitate!

Pe 23 iulie 2014, o altã delegatie de la primãrie se deplasa la locatia în care existã cei 2.985 mp teren, în zona cuprinsã între sediul SRI si terasa Casa Albã, pentru a pune în posesie mostenitorul terenului pe suprafata de 1.428 mp (se considerã cã pentru suprafata de 1.557 mp s-a fãcut proces verbal încã din 2009, care este atât de contestat acum, n.r.). Cum-necum, delegatii primãriei au fãcut un proces verbal, care este, spune procuristul Istrate, lovit de nulitate, având în vedere nerespectarea unor conditii de legalitate. A existat pe rol un dosar la executorul judecãtoresc Alin Silitrã, prin care se cerea executarea silitã a primãriei pentru respectarea obligatiilor stabilite de Curtea de Apel Iasi. Executorul a dispus pe 3 septembrie 2014 punerea în posesie a mostenitorului terenului, sentintã contestatã în instantã de primãrie. “Suntem într-o situatie limitã, victime ale unor abuzuri, mai ales cã nici acum primãria nu a predat doamnei Pivniceru Cartea tehnicã a clãdirii. Pentru noi, singurul act care îndeplineste conditiile de formã si de fond este procesul verbal încheiat de executorul judecãtoresc pe data de 3 septembrie 2014”, mai spune Istrate, care este decis sã lupte pânã la capãt, pentru a intra în posesia terenului.

Povestea unei investitii în care s-au spãlat sute de mii de euro, fãrã ca organele de anchetã sã ia mãsuri

Rãzboiul pe care Viorel Istrate îl duce cu institutiile statului, de la care cere 3.000 mp în buricul Vasluiului, pentru care sustine cã are decizie de la instantele judecãtoresti de punere în posesie, este foarte veche. Acesta spune cã, în ultimii 20 de ani, a fãcut peste 100 de plângeri împotriva primãriei, la toate institutiile din România, inclusiv la Guvern si Presedintie. Pentru cã nu a achitat cãtre primãria Vaslui suma de 308.000 lei, contravaloarea fundatiei pe care urma sã fie construit sediul de primãrie, Istrate s-a trezit cu conturile blocate, anul trecut. Viorel Istrate a cerut, în urmã cu 20 de ani, dreptul de proprietate, în numele fostului proprietar, pentru suprafata de 3.000 mp din zona fostei grãdini de varã „Parcul Trandafirilor”. În spatiul respectiv, în imediata apropiere a sediului SRI (initial, acolo urma sã fie sediul Bãncii Agricole, n.r.), fostul primar Cristea a dorit sã construiascã un sediu de primãrie, cu o piatã civicã. Sediul în cauzã a fost început în 1998 si a costat 500.000 de dolari, conform unor rapoarte oficiale, contestate de Istrate. La mai putin de un an de zile de la începerea lucrãrilor, în 1999, Cristea a abandonat proiectul, desi s-au cheltuit câteva miliarde bune din bugetul orasului, sume importante la acea vreme. Viorel Istrate a cerut, ani de-a rândul, retrocedarea terenului, 2.985 mp, mai ales cã se blocase constructia primãriei, însã Victor Cristea l-a refuzat cu îndârjire.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.