spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

Terapie senzorialã pentru copiii cu autism si dizabilitãti, la Bârlad

- Advertisement -

NOUTATE EXCELENTÃ Directia Generalã de Asistentã Socialã si Protectia Copilului Vaslui va inaugura astãzi o nouã componentã terapeuticã pentru copiii care acceseazã serviciile Complexului de Servicii Comunitare pentru Persoana cu Handicap Bârlad. Este vorba despre Camera de terapie senzorialã, a cãrei amenajare a fost finantatã de cãtre Clubul Rotary cu filiala în Sitwell-Roterham, Anglia, prin asociatia de caritate “People in need worldwide”.

Valoarea totalã a proiectului este de 8000 GBP, respectiv aproximativ 50000 lei, din care valoarea echipamentului este de 6000 GBP – aproximativ 39000 lei. Destinatã sedintelor de terapie pentru copiii cu autism si/sau alte categorii de dizabilitãti, camera senzorialã presupune un set complet de echipamente si un mediu special conceput pentru a induce modificãri ale stãrii de stres si agitatie, respectiv pentru a stimula relaxarea, reducerea anxietãtii si pregãtirea copilului pentru programele de terapie.

“Ne exprimãm convingerea cã utilitatea unei astfel de sãli de terapie pentru copiii cu dizabilitãti, din municipiul Bârlad si zonele limitrofe, se va reflecta în cresterea calitãtii serviciilor si, totodatã, a sanselor de recuperare a beneficiarilor directi”, precizeazã Irina Câmpeanu, purtãtorul de cuvânt al DGASPC Vaslui. Camera de stimulare senzorialã este un spatiu în care se stimuleazã dezvoltarea senzorialã (auz, vãz, gust, miros, atingere, echilibru), coordonarea oculo-motorie, cauzã-efect, dezvoltarea limbajului si relaxarea, experientele fiind folosite pentru a crea sau întãri comportamentele pozitive ale pacientilor. Aceastã camerã de stimulare polisenzorialã este recomandatã copiilor cu tulburãri psihice, fie din spectrul autist, fie cu ADHD (tulburãri de atentie), dizabilitãti de învãtare si limbaj sau alte tipuri de tulburãri. Printre tipurile de stimulare senzorialã se numãrã cea vizualã – prin utilizarea lãmpii cu bule, perdea de fibrã opticã, proiectoarelor de imagini, jocurilor cu lumini; auditivã – prin folosirea trusei de instrumente muzicale si utilizarea muzicii terapeutice; tactilã – prin folosirea diferitelor texturi de plãci tactile si bazinului cu bile; olfactivã – prin folosirea aromoterapiei; gustativã – trusã personalizatã cu diferite gusturi; echilibru-prin folosirea suprafetelor si pâlniei de echilibru si a hamacului.

Cât priveste beneficiile stimulãrii senzoriale, acest tip de terapie creste capacitatea de concentrare si de încredere în propria persoanã, reduce stereotipiile, ajutã la orientarea spatio-temporarã, crescând totodatã toleranta la stimuli si gradul de autonomie si control. În plus, asigurã un mai bun control asupra mediului, ajutã la relaxare, creste capacitatea cognitivã si reduce autoagresivitatea. Festivitatea de inaugurare va avea loc astãzi, la orele 13.00 la sediul Complexului de Servicii Comunitare pentru Persoana cu Handicap Bârlad, situat în Strada Republicii, nr. 320.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.