Dupã ce au investit zeci de mii de lei în modificarea caselor de marcat si fiscalizarea lor pentru a emite bonuri pentru bacsis, patronii vasluieni se vãd nevoiti acum sã se întoarcã la vechile afaceri. Asta, pentru cã Guvernul a anuntat cã renuntã la impozitarea bacsisului, ceea ce înseamnã cã barmanii, ospãtarii, cei care livreazã pizza sau spalã masini nu vor mai fi obligati sã spunã câti bani au primit în plus de la clienti, pentru serviciile prestate. Ministrul Finantelor s-a întâlnit cu patronii restaurantelor si cu reprezentantii serviciilor de taximetrie si a ajuns la concluzia cã impozitarea bacsisului trebuie eliminatã. Însã, pânã când reglementarea va fi scoasã din ordonanta de urgentã, probabil în iunie, ospãtarii trebuie sã aducã bon separat pentru bacsis. “Pânã în iunie, ospãtarii vor aduce bon pe bacsis, dacã primesc bani. Eu nu am de unde sã stiu dacã primesc sau nu acest bacsis, e treaba lor sã declare dacã au primit sume în plus. Dar, cred cã treaba asta nu va rezista prea mult, nu are cum. Pãcat cã am investit 100 de lei, ca sã modific casele de marcat”, a spus patronul unui restaurant din Vaslui. Potrivit legii, în cazul în care un ospãtar nu elibereazã bon fiscal, acesta este pasibil sã primeascã o amendã de 1.250 de lei, la un eventual control al ANAF, majoritatea ospãtarilor din Vaslui fiind instruiti de patronii lor despre faptul cã trebuie sã emitã bonuri separate pentru sumele lãsate în plus de clienti. Ca întotdeauna, în loc sã lase un lucru care merge bine în pace, guvernantii îsi dau cu stângul în dreptul si iau tot felul de decizii aberante, cum este si impozitarea bacsisului.
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat cã bacsisul nu va mai fi impozitat, prevederile intrate în vigoare în urmã cu câteva zile urmând a fi eliminate din ordonanta de urgentã a Guvernului, pânã cel târziu la 1 iunie. “Ideea impozitãrii bacsisului a pornit de la o solicitare a celor din piatã, încã din 2012, când Controlul venea si verifica la casele de marcat. În urma unor discutii cu reprezentantii celor vizati, am decis scoaterea taxãrii bacsisului din OUG. Taxarea bacsisului nu se poate reglementa în toate spetele sale, fãrã a apãrea situatii neplãcute. Important este ca Fiscul sã nu mai identifice sume sumplimentare în casele de marcat”, a spus ministrul. Cei care presteazã servicii sau vând produse cãtre populatie si primesc o sumã de bani în plus, fie cã vorbim de agenti de livrãri la domiciliu, ospãtari, croitori, cizmari, spãlãtori auto, vânzãtori, frizeri s.a. sunt obligati sã emitã bonuri fiscale cu contravaloarea sumei lãsate în plus de client, care se trece la categoria bani personali (bacsis). Legea spune cã, începând cu 8 mai, patronii care nu respectã aceastã obligatie vor suporta amenzi de 9.000 de lei, se aratã în actele normative emise pe marginea acestui punct. Fiscalizarea bacsisului i-a obligat pe patronii care au dechise baruri, cafenele, restaurante, pizzerii, spãlãtorii auto etc. sã-si modifice casele de marcat pentru a putea elibera noile bonuri fiscale. Cum fiecare operatiune din aceasta a costat în jur de 100 de lei de firmã, se poate estima cã la nivelul judetului Vaslui s-au plãtit zeci de mii de lei în mod aiurea. Fiscalizarea bacsisului este o lege strâmbã, asumatã de Victor Ponta si ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, cel care acum dã înapoi si spune cã nu se mai fiscalizeazã bacsisurile. Oricum, în restaurantele din Vaslui se dau bonuri fiscale clientilor, pentru sumele primite în plus de cãtre ospãtari. “Multi colegi nu sunt de acord cu acest punct, cu impozitarea bacsisului, probabil cã se va renunta la aceastã mãsurã aberantã. Oricum, vom discuta pe comisii noul Cod Fiscal, sãptãmâna viitoare, si vom analiza si efectele acestei legi”, anunta, sãptãmâna trecutã, un deputat vasluian, care prevestea blocarea impozitãrii bacsisurilor.
Patron de restaurant din Vaslui: “Eu am pregãtit casele de marcat, am discutat cu ospãtarii, e treaba lor dacã dau bonuri sau nu pentru bacsis“
Trebuie spus cã avocatul poporului, Victor Ciorbea, a contestat la Curtea Constitutionalã Ordonanta de urgentã a bacsisului. Ciorbea sustine cã legea datã de guvernul Ponta “încalcã principiul separatiei si echilibrul puterilor în stat” si “afecteazã drepturi si libertãti constitutionale, în spetã accesul liber la justitie”. Astfel, Ordonanta care reglementeazã taxarea bacsisului a fost sesizatã cu o exceptie de neconstitutionalitate. Ordonanta în vigoare încã prevede ca, în cazul unui control al ANAF, o firmã poate plãti de zece ori amenda aplicatã pentru a nu i se suspenda activitatea, dar suma nu se restituie în cazul în care o instantã de judecatã anuleazã procesul verbal de constatare a contraventiei. Pe lângã bacsisurile trecute pe nota de platã, angajatii trebuie sã îsi noteze într-un registru special si banii cu care vin de acasã. “Primul lucru pe care îl face fiecare angajat, atunci când intrã de serviciu, este sã-si declare banii într un registru special, emis de cei de la ANAF. La intrarea în program, are obligatia sã îsi treacã banii. În cazul în care face cheltuieli din banii aferenti îsi pãstreazã bonul fiscal, un suc, un covrig, orice si-a achizitionat. În cazul în care se gãsesc mai multi bani la un eventual control, în buzunarul respectiv, suportã direct consecintele legii, adicã o amendã sau ce au hotãrât organele competente”, explicã un manager de restaurant. Un alt patron de restaurant din Vaslui spune cã nu va încasa el, ca administrator de firmã, amenzile, în cazul în care ospãtarii sãi nu emit bonuri pentru bacsis. “Eu am investit 100 de lei în fiscalizarea caselor, astfel cã, atunci când primesc o sumã de bani în plus, ospãtarii pot sã emitã bonurile pentru bacsis, cum spune legea. Am discutat cu ospãtarii, am avut sedintã cu ei si le-am explicat ce spune legea, le-am arãtat cã am modificat casele de marcat, ca sã emitã bonuri pentru sumele în plus lãsate de clienti. De aici încolo, e treaba lor, dacã dau sau nu bonuri, ei vor primi amenda, în cazul unui control, nu eu, ca administrator. I-am pus sã semneze cã au luat la cunostintã de ceea ce spune legea”, spune un alt manager de restaurant din oras. “Nu va rezista treaba asta cu bacsisul, nu suntem pregãtiti”, spune un om de afaceri. De altfel, cu câteva zile în urmã, un senator liberal din judetul Vaslui spunea acelasi lucru. “Este vorba de dreptul la liberã exprimare si de posibilitatea de a alege a fiecãruia dintre noi, dacã vrem sã dãm bacsis sau nu. Nu suntem pregãtiti mental, nici noi, nici cei care primesc bacsisul, societatea noastrã nu este pregãtitã pentru acest pas, desi se practicã în unele tãri. Nu mã poate nimeni obliga sã plãtesc un serviciu”, afirma senatorul PNL de Husi, Nelu Tãtaru.