spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Deputatul Dima, ajutor pentru crescãtorii de animale din judetul Vaslui

- Advertisement -

Asaltat de proprietarii de animale de pe Valea Prutului, deputatul PSD de Husi, Toader Dima, a fãcut o serie de propuneri cãtre comisiile de specialitate din Camera Deputatilor, în sensul în care mii de crescãtori de animale erau obligati, de unele prevederi legislative, sã se deplaseze pânã la Vaslui, pentru a depune cereri de acordare a subventiei pe animale, în nume propriu. Astfel, Dima a propus, alãturi de alti colegi deputati, ca plãtile sã se facã în continuare cãtre asociatiile crescãtorilor de animale, mai ales cã terenul pe care îl administra asociatia urma sã se împartã cãtre fiecare proprietar în parte. “S-ar fi blocat totul, dacã s-ar fi mers pe acele prevederi. Or, am venit cu propuneri de a simplifica totul, ca banii sã fie primiti de asociatiile crescãtorilor de animale, în continuare, urmând ca, de anul viitor, sã se schimbe formula de acordare a sumelor cãtre noi formule de organizare, inclusiv cooperative agricole”, a spus deputatul Dima.

Asociatiile de crescãtori de animale pot încasa subventia pentru pajisti, doar cu acordul tuturor membrilor, desi pânã acum câteva sãptãmâni se stia cã fiecare proprietar de animale va trebui sã vinã la Vaslui, pentru a depune cerere în nume propriu, pentru a primi subventia. Dupã ce a discutat cu sute de proprietari de pe Valea Prutului, deputatul PSD de Husi, Toader Dima, a adus o serie de solicitãri de modificare a legii, pentru ca banii europeni sã fie dati tot asociatiilor, iar din 2016 sã se caute alte formule asociative. Demersurile sale au avut succes, astfel cã asociatiile de crescãtori de animale din judetul Vaslui vor putea depune cereri pentru subventiile pe pajisti, doar dacã prezintã un tabel cu semnãturi de la toti membrii organizatiei. Deputatii Comisiei pentru agriculturã, din care face parte si Dima, au reusit sã solutioneze, astfel, una dintre marile probleme legate de plata subventiilor prin cererea unicã. Astfel, nu putine au fost cazurile în care asociatiile de crescãtori de animale din judet au încasat banii pentru pajisti, dar sumele nu au folosite pentru întretinerea acestor suprafete si nici nu au ajutat în vreun fel fermierii, cazuri prezentate si de ziarul nostru, gen asociatia crescãtorilor de animale din Tãcuta. Mai mult, se pare cã o parte din bani ar fi ajuns sã fie cheltuiti pe achizitii ce nu au nimic în comun cu agricultura, în timp ce membrii asociatiei, crescãtorii de animale, mai exact, nici nu au fost informati despre cuantumul sumelor primite de la UE si de la bugetul de stat. Asa se face cã, începând din acest an, asociatiile de crescãtori de animale vor putea depune cererea de platã doar dacã detin acord scris de la toti membrii organizatiei, care iau astfel act cã banii vor fi gestionati de conducere.

Deputatul Dima vrea ca, din 2016, sã se constituie cooperative agricole în judet

Totodatã, parlamentarii s-au gândit si cine poate cere subventia dacã nu se ajunge la un acord între membri, caz în care acestia pot solicita individual sumele de la APIA. “În cazul concesionãrii/ închirierii unei suprafete de pajisti de cãtre o asociatie de crescãtori de animale, beneficiarii plãtilor pot fi fie asociatia crescãtorilor de animale, pe baza unui tabel centralizator care cuprinde acordul tuturor membrilor privind depunerea cererii unice de platã de cãtre asociatie, datele de identificare, codul de identificare al exploatatiei zootehnice din RNE, numãrul de animale si suprafata care revine pe fiecare membru al asociatiei proportional cu numãrul de animale detinute, fie membrii asociatiei care asigurã încãrcãtura cu animale pentru suprafata concesionatã sau închiriatã, iar dovada utilizãrii legale a acestor suprafete de pajisti de cãtre fiecare membru al asociatiei o constituie copia de pe contractul de concesionare sau închiriere si centralizatorul care cuprinde acordul, datele de identificare si numãrul de animale pe fiecare membru al asociatiei”, a spus deputatul Dima, care a înregistrat un mare succes prin modificarea OUG/2015, privind plãtile directe pe 2014-2020. Dima a mai arãtat cã “în cazul pajistilor permanente detinute, în calitate de proprietari, de cãtre formele asociative de proprietate asupra terenurilor cu vegetatie forestierã, pãsunilor si fânetelor, obsti de mosneni în devãlmãsie, obsti rãzesesti nedivizate, composesorate, obsti de cumpãrare, pãduri grãniceresti, pãduri urbariale, comune politice, cooperative, alte comunitãti si forme asociative, beneficiarii plãtilor pot fi forma asociativã de proprietate, pe baza unui tabel centralizator care cuprinde acordul fiecãrui membru detinãtor de animale privind depunerea cererii unice de platã sau de cãtre membrii formei asociative de proprietate care asigurã încãrcãtura cu animale pentru suprafata detinutã în proprietate”. Interesant este cã, de anul viitor, dupã un an 2015 de gratie, asociatiile crescãtorilor de animale din judetul Vaslui vor putea încasa sumele cu titlul de subventie pentru pãsuni doar dacã se vor constitui în grupuri de producãtori sau cooperative agricole, altfel nu vor mai primi subventii de la UE.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.