CONTRASTE Povestea huseanului care locuieste de 6 ani într-un bordei, în conditii greu de închipuit, fãrã acte de indentitate si, de câteva zile, rãnit la brat, dupã ce a alunecat la intrarea în groapa sãpatã în marginea cartierului “Dacia”, a stârnit reactii diferite în rândul oamenilor. Dacã unii l-au criticat dur pe om, spunând cã si-ar merita pe deplin soarta, deoarece bea si nu a fost în stare sã îsi croiascã singur o viatã mai bunã, altii, mai milosi, i-au întins o farfurie de mâncare si nu l-au judecat. “Poate au dreptate si cei care spun cã ar bea si nu e prea harnic. Dar dacã tot îl vezi în halul acesta, dormind cu sobolanii într-o groapã, oare mai are rost sã îl judeci?”, au spus cei care au considerat cã, în 2015, nimeni nu ar trebui sã trãiascã într-o groapã. Dincolo de toate aceste pãreri divergente, un gest neasteptat, dar foarte frumos, a fost fãcut ieri de doctorul Nelu Tãtaru: a mers la bordeiul lui Mihai Gabãrã, 46 de ani, sã vadã ce are omul la umãrul rãnit. Dupã ce a vãzut despre ce-i vorba, dr. Tãtaru s-a reîntors la el, cu cele necesare, pentru tratament. “A fost o disjunctie acromio-clavicularã. S-a rezolvat. Probabil cã nu ar fi venit la spital niciodatã, neavând nici mãcar bulentin, ceea ce i-ar fi agravat situatia”, a spus dr. Nelu Tãtaru.
Oamenii au reactionat în feluri diferite în fata povestii de viatã a huseanului care locuieste în bordei. Nu au fost putini cei care au spus cã acesta nu meritã ajutorul nimãnui, pentru cã “fiecare, cum îsi asterne asa doarme”. L-au criticat pentru cã ar bea si nici nu ar prea vrea sã munceascã. Au fost însã si oameni care au vãzut altfel acest caz: “Poate e adevãrat tot ceea ce se spune despre acest om, dar oare, vãzându-l în halul acesta, dormind într-o groapã cu sobolanii, fie varã, fie iarnã, asa cum poate nici câinii unora nu stau, oare mai are rost sã îl judeci?! Vrei sã îl ajuti cu ceva, bine, iar dacã nu vrei, mãcar nu arunca cu pietre. Care dintre noi suntem asa de buni, de harnici, de perfecti, ca sã aruncãm primii cu pietrele? Am urmãrit toate comentariile si mi-am dat seama cã noi nu întelegem un lucru important: dacã te bate Dumnezeu, nu mai e nevoie sã te batã si oamenii! Avem un om fãrã acte legale, fãrã locuintã, de care autoritãtile nu au habar. Aceasta este problema. Iar legile de protectie socialã care sunt în vigoare sunt pentru asemenea oameni. Numai cã de ele nu beneficiazã cine trebuie. Eu i-am dus o farfurie de mâncare, l-am gãsit treaz si destul de curat. E treaba lui cum va trãi de aici încolo, dar dacã am aflat de povestea lui, eu am fãcut ceea ce am crezut cã pot face pentru un om foarte amãrât. În rest, nu am de ce sã îl judec si sã stabilesc eu cine meritã ajutor si cine nu”, a spus huseanca Gabriela Bejan, 43 de ani.
“Eu stiu cã dreptul la asistentã medicalã este garantat oricãrui cetãtean, fie bogat, sãrac sau cum ar fi el”
Un gest frumos, la care putini s-ar fi asteptat, a fost fãcut, ieri, de dr. Nelu Tãtaru. Aflând de caz, despre bratul rãnit al bãrbatului care trãieste în bordei, precum si despre refuzul omului de a venit la spital, în lipsa unui act de identitate, a decis sã meargã el la pacient. “Am cunoscut multi oameni care, dintr-o sfialã sau din tot felul de prejudecãti ori cauze mai mult sau mai putin realiste, care mai de care mai ciudate, refuzã sã vinã la spital, ajungând aici doar în faze avansate de boalã. Si nu e bine deloc. L-am vãzut si am constant cã e o disjunctie acromio-clavicularã. S-a rezolvat. Probabil cã nu ar fi venit la spital niciodatã, neavând nici mãcar bulentin. A fost de bun-simt, s-a scuzat si mi-a multumit. Sper sã respecte ceea ce i-am spus, ca sã se facã bine. Dacã îsi câstigã pâinea de zi cu zi muncind, atunci e important pentru el sã aibã bratele sãnãtoase. Eu nu judec omul, dacã meritã sau nu ajutor din partea semenilor. Eu stiu cã dreptul la asistentã medicalã este garantat oricãrui cetãtean, fie bogat, sãrac sau cum ar fi el. Si dacã tot stim cã un om are nevoie de ajutor medical, atunci nu avem niciun motiv sã nu intervenim, chiar dacã trebuie sã venim aici, la el, la bordei”, a spus Nelu Tãtaru. “Nu am cuvinte sã îi multumesc domnului doctor, cã a venit aici. Mi-a fost rusine, cã poate nu eram îmbrãcat cum trebuie, poate eram si asudat, dar el mi-a spus cã nu conteazã decât sã rezolvãm problema cu umãrul. S-a purtat foarte frumos. Nu mi-am venit sã cred când l-am vãzut aici. ÎI multumesc”, a spus huseanul Mihai Gabãrã.