NU VOR FI ALEGERI PARTIALE Guvernul condus de Victor Ponta nu doreste sã organizeze alegeri anticipate în orasele, municipiile, consiliile judetene sau colegiile parlamentare devenite vacante, preferând sã încalce legea. Ca atare, bârlãdenii se vor vedea redusi la tãcere de gestul premierului si a celor din PSD, mai ales cã, dupã plecarea lui Titi Constantinescu din primãrie, au sperat cã vor schimba soarta orasului si vor pune în fruntea urbei un gospodar, pânã la localele din 2016. PNL a atacat în contencios administrativ Guvernul, dar pânã la pronuntarea unei sentinte definitive, Victor Ponta refuzã sã respecte legea si sã organizeze alegeri partiale pentru presedintia a cinci consilii judetene, pentru trei primãrii de municipii, pentru 14 colegii parlamentare si mai multe comune si consilii locale. O instantã de la Cluj a decis cã Guvernul a încãlcat legea si cã trebuie sã organizeze alegeri pentru presedintia Consiliului Judetean, dar decizia nu este definitivã. Autoritatea Electoralã Permanentã a anuntat cã 4 mai era ultima zi în care Guvernul putea da o hotãrâre pentru organizarea alegerilor locale partiale, însã nu a fãcut-o, semn cã locuitorii Bârladului nu vor putea iesi la vot decât atunci când va dori Victor Viorel Ponta. Pânã atunci, primãria va fi condusã din umbrã de deputatul PSD, Adrian Solomon, care de când Bunea a devenit primar interimar a uitat de tot de Parlament.
Pentru cã alegãtorii nu au iesit în stradã, sã protesteze, acolo unde s-au înregistrat posturi vacante pentru Parlament si primãrii, premierul Ponta refuzã sã aplice legea. În 2012, Victor Ponta, pe atunci în Opozitie, spunea cã un guvern care refuzã sã respecte legea privind alegerile partiale trebuie actionat si în penal, în timp ce în 2015, spune cã e opinia jurnalistilor cã ar trebui sã organizeze alegeri partiale locale si parlamentare. Vorbim de 14 colegii parlamentare, în toatã tara, cinci posturi pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean, trei pentru functia de primar al unor municipii, printre care si municipiul Bârlad, dar si alte comune si consilii locale. Interesant este cã Autoritatea Electoralã Permanentã a propus data de 22 martie 2015 pentru organizarea de noi alegeri partiale locale si parlamentare. Or, nu s-a fãcut nimic, asa cã s-a stabilit cã “data de 7 iunie 2015 este ultima datã posibilã pentru organizarea si desfãsurarea acestora, iar proiectele de hotãrâri ale Guvernului ar trebui adoptate astfel încât sã intre în vigoare la data de 4 mai 2015”, conform AEP. Pânã luni, 4 mai, Ponta nu a emis nicio astfel de hotãrâre de Guvern, ceea ce înseamnã cã a blocat alegerile partiale locale prin încãlcarea legii. El spune cã va organiza alegeri doar dacã va decide o instantã, nu pentru cã asa scrie în lege, în dispretul alegãtorilor din România. Iatã cum îsi explicã Ponta punctul de vedere: “Opinia noastrã este cã România nu trebuie sã stea tot timpul în alegeri, ci trebuie sã ai date în care strângi mai multe tipuri de alegeri si în felul acesta economisesti bani si feresti societatea de o campanie electoralã neîntreruptã. Deci strict politic, PSD-ului i-ar conveni sã organizeze alegeri pentru cã cel putin douã din trei le-am cîstiga. Dar aici nu este vorba de un interes politic, aici e vorba dacã facem în fiecare sãptãmânã si tinem tara tot timpul în alegeri pentru un mandat care se terminã peste un an. Poate reusim sã schimbãm legea pentru un mandat de patru ani, atunci la anul nu mai organizãm. De muncit când mai muncim dacã stãm tot timpul numai în alegeri?!”.
A uitat de Bârlad, desi promitea fostului primar ajutor în finantarea proiectelor locale!
Se pare cã doar Justitia îl mai poate obliga pe Ponta sã respecte legea. Curtea de Apel Cluj a decis sãptãmâna trecutã cã Guvernul Ponta este obligat sã organizeze alegeri partiale pentru presedintia Consiliului Judetean Cluj, dupã ce postul a rãmas vacant de anul trecut dupã demisia lui Horea Uioreanu. Decizia nu este definitivã, ea putând fi contestatã de Guvern, reclamantul fiind Mihai Seplecan de la PNL. Anul trecut, în mai, Ponta venea într-o vizitã scurtã la Vaslui, evitând sã se întâlneascã cu miile de protestatari anti-Chevron, de teamã sã nu-si pãteze imaginea de om politic integru si devotat poporului. Totusi, pentru cã tot a venit la Vaslui, nu a scãpat de cererile primarilor, multi si amãrâti, desi majoritatea edililor din judet au carnete de membri PSD. Atunci, fostul primar Constantin Constantinescu se bãga si el în seamã cu soseaua de centurã a orasului. “La Bârlad, al doilea oras al judetului ca importantã, am dori sã ne ajutati cu soseaua de centurã, avem foarte multe solicitãri din partea cetãtenilor pentru acest obiectiv. Noi ne mândrim cu faptul cã suntem locuitorii cei mai putin nemultumiti din Moldova, pentru cã bârlãdenii înteleg foarte bine situatia actualã”, a afirmat Constantinescu, la întâlnirea cu Ponta. Se pare cã nu i-a priit soseaua de centurã, pentru cã a trebuit sã plece din primãrie cu coada între picioare. Numai cã, în loc sã facã alegeri anticipate în Bârlad, Ponta a lãsat orasul la mâna viceprimarului, pânã anul viitor.