DEZASTRU Fiscul de la Vaslui a primit, în urmã cu câteva zile, raportul lichidatorului judiciar al Regiei Autonome de Gospodãrire Comunalã si Locativã (RAGCL) Bârlad. Un raport care aratã cã, în ultimii trei ani, pierderile regiei au ajuns la peste 7 milioane euro, în timp ce Finantele Publice sau alti creditori nici nu mai au ce vinde, pentru a recupera pagubele. “În perioada 2012-2014, s-a observat o gestionare defectuoasã a resurselor proprii”, acuzã lichidatorul judiciar. Regia a fost condusã de un important membru PSD, Eduard Anghelutã, care si-a fãcut “datoria” si a bãgat unitatea în insolventã si, în viitor, în faliment. La aceastã regie, se plãteau salarii nesimtite, în timp ce firma se ducea spre faliment. “În cadrul cheltuielilor de exploatare, ponderea cea mai mare o au cheltuielile cu salariile personalului, adicã salarii mari pe realizãri mici de venituri”, acuzã lichidatorul judiciar. “Este o situatie aproape imposibilã la RAGCL, nu stim ce vom mai recupera din datoriile neachitate”, sustin surse din Finante.
RAGCL Bârlad are de încasat aproape 7 milioane de lei, însã sunt slabe sperante sã se mai recupereze ceva. La data de 31 decembrie 2014, activele circulante, care ar fi însemnat solutia pentru a recupera ceva din pagube, respectiv sumele neîncasate de la populatie si agenti economici, însumau peste 1,5 milioane de euro. “Regia Autonomã de Gospodãrire Comunalã si Locativã are de încasat, conform Balantei de verificare de la 31.12.2014, suma de 4,8 milioane lei, din care clienti incerti sau litigii în sumã de peste 2 milioane de lei. Regia Autonomã presteazã servicii de închiriere la blocuri de locuinte apartinând Consiliului Local – patrimoniul public, la o populatie care are venituri sub media salariului minim si, de aceea, sunt mari greutãti în recuperarea acestora”, se aratã în raportul lichidatorului judiciar. Dacã analizãm nivelul total al datoriilor, de peste 33 milioane lei (330 miliarde lei vechi), trebuie sã spunem cã valoarea patrimoniului regiei contine bunuri în sumã totalã de 147.000 lei, adicã sub 0,5% din totalul datoriilor! Cum sã mai recupereze finantele sau restul creditorilor ceva? Greu de spus, am putea spune cã e chiar imposibil sã mai recuperezi si sã vinzi ceva, în aceste conditii. RAGCL, relevã raportul, a pierdut atât sectorul de apã-canal, dupã înfiintarea Aquavas, la 1 ianuarie 2008, cât si sectorul de salubritate, prin înfiintarea CUP Bârlad, la 1 septembrie 2009, astfel cã a rãmas cu datoriile neachitate de la cele douã sectiuni desprinse din regie.
Statul român va rãmâne pierdut de 27 milioane lei!
La 31 decembrie 2014, datoriile pe termen scurt erau constituite din datorii cãtre furnizori – 5,4 milioane lei, datorii cãtre bugetul statului – 27 milioane lei, obligatii cãtre bugetul local – 606.000 lei. Adicã, bugetul statului nu va mai recupera nimic din cele 6 milioane de euro înregistrate în arhivele RAGCL, la fel cum se va întâmpla si cu bugetul municipiului Bârlad, unde pierderile sunt la nivelul de 150.000 de euro. O regie care a realizat, în 2012, de pildã, venituri de 343.000 lei si care a avut, numai la cheltuieli de personal, o sumã de 386.538 lei nu avea cum sã reziste. “În cadrul cheltuielilor de exploatare, ponderea cea mai mare o au cheltuielile cu salariile personalului, adicã salarii mari pe realizãri mici de venituri”, acuzã lichidatorul judiciar. În total, anul 2012 a însemnat venituri totale de peste 300.000 de lei, în timp ce cheltuielile au depãsit, per total, în jur de 700.000 lei. RAGCL Bârlad a avut si are o serie de apartamente în administrare în tot orasul, locuinte de stat în care stau oameni cu venituri scãzute, “un segment de populatie sãracã si foarte sãracã, atinsã de efectele crizei economice”, care au închiriat aceste apartamente. “Practic, vorbim de o regie care a avut cheltuieli mai mari decât veniturile, din cauza mentinerii unor cheltuieli ridicate (numãrul si salariile personalului angajat), în conditiile în care veniturile au înregistrat reduceri considerabile. Chiriasii rãmasi sunt aceia care, din cauza veniturilor scãzute, nu au reusit sã-si cumpere apartamentele si au efectuat datorii prin neplata chiriei, energiei electrice, apã etc”, se mai aratã în raportul lichidatorului. Fostul director, Eduard Anghelutã, poate fi linistit: nu va fi tras la rãspundere sub nicio formã pentru milioanele de euro acumulate la bugetul de stat si diversi furnizori. “Din analiza documentelor existente si puse la dispozitia administratorului judiciar nu reies elemente care sã indice culpa vreunei persoane în producerea insolventei”, scrie lichidatorul. Un fapt este cert: “Putem sã scoatem vinovati ca si managementul defectuos, cu o gândire de optimizare a altor prestãri de servicii cãtre populatie, a salubritãtii si apa-canal si lãsat închirierea si subînchirierea de locuinte cu tot cu datoriile istorice – Consiliul Local Bârlad”. Adicã, onor consilierii bârlãdeni si fostul primar Titi Constantinescu poartã vina moralã de a fi distrus RAGCL, o afacere de partid!