spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Afacerile ilegale de la APIA Vaslui, acoperite de ministrul Agriculturii!

- Advertisement -

Conservator la conservator nu-si scoate ochii…

LEGÃTURI PUTERNICE Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, actioneazã mai mult ca presedinte al Partidului Conservator si mai putin ca înalt demnitar al statului român, pus sã respecte legile si interesele statului român, într-un minister important al României. O demonstreazã atitudinea de sfidare pe care a afisat-o acum o lunã de zile, în plin scandal legat de amenda aplicatã celei mai mari companii din agricultura româneascã. Firma vasluianã Comcereal a primit în martie cea mai mare amendã din istoria României, 12 milioane de euro. Cei de la Agentia de Plãti si Interventie în Agriculturã de la Vaslui au motivat cã societatea a cerut subventii pentru vitei morti. La finele lunii martie, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, anunta cã trimite la Vaslui corpul sãu de control. Constantin spunea cã, în cazul în care se va dovedi cã lucrurile nu au stat asa cum au fost prezentate de APIA Vaslui, va lua mãsuri si va corecta situatia. “Vã asigur cã, dacã a fost o gresealã, va fi corectatã”, i-a spus ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, lui Adrian Porumboiu, dupã conferinta Mediafax Talks about Agriculture. A trecut aproape o lunã de la aceste declaratii sforãitoare si niciun functionar din Ministerul Agriculturii nu a ajuns la APIA Vaslui, semn cã Rãzvan Arteni, pus de PC pe functia de director al Agentiei de Plãti, este protejat de seful sãu de partid de la Bucuresti. În timp ce sefii APIA Vaslui se înrudesc sau merg la sindrofiile organizate de patronii unei alte mari firme din agricultura vasluianã, Plantagro Com, ministrul Agriculturii se face cã nu vede aceste fapte grave.

De fatã cu ministrul Constantin, presedintele grupului Racova, Adrian Porumboiu explica, în martie, cã s-a gresit în cazul amenzii de 12 milioane de euro si cã totul a fost doar o eroare umanã. “Domnii de la APIA sã se uite mai bine în SNIIA (Sistemul national de identificare si înregistrare al animalelor, n.r.), pentru cã pe data de 28 februarie 2014, cu aproape o lunã înainte de controlul Curtii Europene, s-au efectuat miscãrile de efective, cu acele animale care au fost duse la Protan, dar nu erau scoase din evidente. Nu s-a încãlcat nicio regulã si nu am fraudat statul român sau Uniunea Europeanã, nu am cerut niciun euro sau un leu în plus, în afara subventiilor la care aveam dreptul”, spunea Adrian Porumboiu. Ministrul Agriculturii a fãcut o declaratie sforãitoare în acel moment, de fatã cu presa centralã. “Voi trimite la APIA Vaslui Corpul de Control al ministrului si, dacã a fost fãcutã o gresealã, aceasta va fi corectatã”, anunta ministrul. Nu s-a întâmplat nimic, desi a trecut o lunã de la aceastã declaratie. Mai mult, simtindu-se protejat de sefii PC de la Bucuresti, care conduc Ministerul Agriculturii, Rãzvan Arteni, ar fi emis în urmã cu câteva zile un document cãtre ministrul Constantin si firma Comcereal, în care aratã cã respinge toate contestatiile firmei din Vaslui si mentine sanctiunile aberante. Adicã, cea mai mare exploatatie agricolã privatã din Europa este pedepsitã în mod abuziv, cu o amendã de 12 milioane de euro, iar în spatele acestor manevre stau unii functionãrasi pusi pe functie de o aliantã profund dãunãtoare acestei tãri. Acum, Adrian Porumboiu crede cã totul este fãcut cu rãutate, cu intentia clarã de a pune la pãmânt firmele importante din agricultura româneascã. “Amenda este disproportionatã si n-are nicio logicã si nu se încadreazã în nicio normã. Vorbind de ecoconditionalitate, sunt niste criterii care sunt stricte si trebuiesc îndeplinite. Ele se referã la mediu, înseamnã sãnãtatea plantelor si a animalelor, bunãstarea animalelor. Oricine vine si viziteazã fermele si ferma de la Târzii, despre care vorbim, de departe va constata cã este una dintre cele mai moderne ferme la nivel european. Autoritãtile invocã prin justificãrile lor niste lucruri care produc ilaritate. Ei spun cã au grijã de banii europeni. De fapt, n-are nicio legãturã cu banii europeni pentru cã noi am primit în fiecare an 200.000 RON subventii de la statul român pentru bovinele pe care le aveam în ferma respectivã. S-au dus, în schimb, la ferma de 27.000 de hecatre pe care le lucreazã Comcerealul. Au zis <<hai sã luãm din partea asta (amenda) de la productia vegetalã>>. Retoric, mi-as pune o întrebare: dacã aveam 10.000 de vaci si doar douã hectare, pe ce luau amendã: pe 10.000 de vaci sau pe douã hectare?”, se întreabã Porumboiu, într-un interviu postat pe blogul ziarului Adevãrul.

Gasca smecherã de la APIA Vaslui reactioneazã: au respins toate contestatiile!

În urmã cu câteva zile, conform unor informatii venite de la Ministerul Agriculturii, smecherii care conduc APIA Vaslui, recte directorul Rãzvan Arteni si directorul adjunct, Cãtãlin Traglã, au emis în mare grabã un document, prin care anuntã cã resping toate contestatiile depuse de firma Comcereal. Se poate trage concluzia, în aceste conditii, cã directorii Arteni si Traglã reactioneazã, în secret, la ordinele primite de la rudele si amicii de la Plantagro Com, pentru a bloca de tot activitatea de la Comcereal Vaslui, stiind cã amenda, cea mai mare din istoria României, ar putea bloca de tot activitatea de la aceastã companie. “Aceste trei sanctiuni au fost date doar pentru o singurã faptã de neconformitate, dar nu a fost notificatã nicio firmã, nu a fost niciun control în 2012 si 2013. A fost unul singur în 2014, fãcut de douã doamne din România care sunt detasate la Comisia Europeanã. A fost un control de audit în care s-a gãsit o neconformitate SMR 7 – este vorba despre 206 capete de vitei care muriserã în 2008 si care, conform schimbãrilor de legislatie din 2014, trebuiau trecuti în Sistemul National de Identificare si Înregistrare a Animalelor (SNIIA) de cãtre fermier. Ele erau înregistrate în registrul fermei si în concordantã cu documentele trimise la PROTAN. Într-adevãr, o neglijentã din partea medicului veterinar a existat. Dar niciun euro si niciun leu din banii românesti nu a fost pus în pericol, prejudiciat din aceastã neconformitate. Ceea ce invocã domnii de la APIA – cã, vezi Doamne!, Curtea de Audit Europeanã ar fi dispus cã ar fi fost intentie si repetabilitate (or, ei au controlat o datã, nu putea sã fie repetabilitate) – este o marotã ieftinã, lipsitã de sens. Curtea de Audit nu dã dispozitii tãrii respective legat de sanctiuni. Face recomandãri sã se verifice dacã a fost sau nu intentie. Decizia le apartine”, acuzã Adrian Porumboiu, care spune cã va merge în instantã, unde se va judeca cu statul român.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.