spot_img
19.4 C
Vaslui
28-iun.-2024
spot_img

Tinerii liberali si Ziua Internationalã a Pãmântului

- Advertisement -

EVENIMENT Tinerii liberali din judetul Vaslui au celebrat miercuri, 22 aprilie, Ziua Pãmântului printr-o amplã actiune care vizeazã protectia mediului înconjurãtor. Evenimentul a fost o premierã în rândul organizatiilor politice de tineret din judet, întrucât a mobilizat concomitent 11 organizatii ale Tineretului National Liberal (TNL) din judet, aproximativ 250 de oameni.

Pe 22 aprilie, Ziua internationalã a Pâmântului, TNL Vaslui a decis sã renunte la clasicele dezbateri festive, pe probleme ecologice si a ales sã se implice activ în curãtarea si sustinerea mediului înconjurãtor printr-o campanie de proportii ce presupune salubrizarea si amenajarea teritoriului. Astfel ieri, în 11 localitãtii din judetul Vaslui, tinerii liberali, sub coordonarea presedintelui filialei teritoriale, Tudor Polak, au pornit concomitent, într-o actiune complexã de ecologizare, curãtenie si plantare de pomi. Initiativa conducerii judetene a tinerilor liberali vasluieni a fost o premierã în rândul organizatiilor politice de tineret din judet, întrucât a mobilizat concomitent 11 organizatii din judet. Actiunile TNL Vaslui au vizat atât mediul urban cât si mediul rural. Aceste actiuni au vrut sã fie mai mult decât un semnal de alarmã cãtre autoritãti si cetãteni, scopul tinerilor fiind acela de a se implica activ si productiv în curãtarea mediului înconjurãtor. Evenimentul a implicat organizatiile de tineret din municipiile Vaslui, Bârlad, Negresti si pe cele din Pogana, Puiesti, Perieni, Vinderei, Alexandru Vlahutã, Cozmesti, Puscasi si Berezeni. Mesajul TNL Vaslui promoveazã actiunile de ecologizare sub aspectul unui parteneriat “cetãtean-mediu”, un parteneriat unde câstigul este al ambelor pãrti, iar beneficiul final apartine întru totul comunitãtii. “Chiar si cu resurse limitate, dorim sã demonstrãm cã existã solutii care eliminã sau cel putin minimizeazã, efectele negative ale activitãtii omului, principalul factor de poluare a mediului. încercãm cultivarea bunului-simt, a moralei, a ordinii si disciplinei, a sentimentului de responsabilitate prin exemple practice, prin lucruri simple pe care le putem face fiecare dintre noi. Trebuie doar sã vrem, sã ne dorim acest lucru. Tot ceea ce facem are un impact direct asupra mediului în care trãim dar trebuie sã gândesti global si sã actionezi local. Doresc sã le multumesc colegilor mei pentru entuziasmul cu care au rãspuns la aceastã provocare si pentru responsabilitatea de care dau dovadã fatã de comunitãtile din care fac parte. Intentia noastrã este ca la urmãtoarea editie a evenimentului sã crestem actiunea atât ca numãr de organizatii locale implicate si sperãm sã-i cooptãm la muncã si pe cei lipsiti de preocupãri politice”, a declarat Tudor Polak, presedintele filialei judetene a TNL Vaslui.

La Vaslui, zeci de saci de gunoi adunate din zona Pãdurii Paiu

În municipiul Vaslui, tinerii au reusit, în câteva ore, sã strângã zeci de saci cu deseuri menajere din zona Pãdurii Paiu. “În fiecare an, pe 22 Aprilie, sãrbãtorim Ziua Pãmântului, ziua în care interesul pentru mediul înconjurãtor primeazã. Aceastã zi este sãrbãtoritã pe plan international, de cãtre toti oamenii care realizeazã actiuni benefice tuturor. Pentru a sãrbãtori acest eveniment ne-am strâns o echipã de 30 de oameni din partea organizatiei TNL Vaslui sã igienizãm zona Paiu. Sperãm ca aceastã actiune sa fie una beneficã si sã o repetãm si la anul” , a declarat Andrei Nãfornitã, presedintele organizatiei municipale TNL Vaslui. O actiune similarã a avut loc si în municipiul Bârlad. Condusi de reprezentantii noului birou municipal, tinerii bârlãdeni au igienizat zona Liceului Mihai Eminescu. „De Ziua Pãmântului organizatia TNL Bârlad s-a alãturat organizatiei judetene de tineret a PNL Vaslui si, implicit, milioanelor de oameni de pe întreagã planetã care doresc un viitor mai bun pentru planeta noastrã. Tineretul liberal bârlãdean a ales sã organizeze o actiune menitã sã tragã un semnal de alarmã asupra proastei gestionãri a curãteniei în oras si sã strângã din gunoiul aflat pe spatiul public”, a declarat Ioana Drâmbã, presedintele organizatiei municipale Bârlad. Acelasi mesaj l-au transmis si tinerii liberali din Negresti, Pogana, Puiesti, Perieni, Vinderei, Alexandru Vlahut ã, Cozmesti, Puscasi si Berezeni. Aici tinerii prezenti la actiune au reusit sã planteze nici mai mult nici mai putin de 600 copaci, stejari si pomi fructiferi pe terenurile degradate din localitãtile lor. “Scopul nostru este ca oamenii de aici, din orasul nostru sã constientizeze cât de important este sã faci un lucru mãrunt pentru o cauzã mare. Mã bucur cã actiunea noastrã are si un efect palpabil, util mediului înconjurãtor, sunt convins cã usor, usor cu rãbdare si sprijin, spiritul civic si responsabilitatea fat ã de mediul ãnconjurãtor se va dezvolta în comunitatea noastrã, simbol sunt stejarii plantati de noi astãzi care se vor înrãdãcina adânc si vor creste falnici. Le multumesc colegilor mei si tuturor celor care ne-au sprijinit ãn transmiterea mesajului nostru”, a declarat Mircea Ionut Nazare, presedintele organizatiei TNL Negresti. Aceastã sãrbãtoare s-a nãscut în 1970, la initiativa unui senator american cu scopul de a trezi clasa politicã din dezinteresul pe care îl arãta fat ã de mediul înconjurãtor. Astãzi nu stãm cu mult mai bine la capitolul preocupãri ecologiste, iar dimensiunile poluãrii au luat proportii, interesul nostru se alãturã expresiei comune a tuturor celor interesati de a construi o societate stabilã printr-un viitor mai curat, de asemenea avem speranta la rezultate notabile ãn constientizarea comunitãtii asupra problemelor de mediu, oferindu-le propriul exemplu”, a adãugat Stefan Paval, membrul al biroului judetean TNL Vaslui, din Negresti.

Liberalii din Puscasi empatizeazã cu suferinta Pãmântului

“Scopul nostru a fost acela de a compensa cât de putin, rãul pe care i-l facem Pãmântului zi de zi, redând mediului natural resurse care sã-l regenereze. Cu totii ne dorim sã trãim într-un mediu sigur si curat, iar pentru asta nu trebuie sã fim indiferenti. A fost o actiune frumoasã, prima de aceastã amploare în care am fost implicati. Ne bucurãm sã putem demonstra cã si în mediul rural organizatiile de tineret se pot manifesta activ. Multumim noul birou de conducere al TNL Vaslui, condus de colegul nostru Todor Polak, cã a dat organizatiilor comunale prilejul sã functioneze alãturi de organizatiile municipale asa cum trebuie, asta înseamnã cu adevãrat, functionalitate la nivel de judet”, a declarat Cosmin Sandu, presedintele TNL Puscasi.

Primarul din Berezeni cot la cot cu liberalii ecologisti

„Pentru a sãrbãtori acest eveniment, alãturi de colegii din filiala TNL Vaslui, ne-am alãturat actiunii de plantare de pomi, actiune gânditã ca un mijloc de a compensa prejudiciile aduse mediului. Multumim în special domnului primar care ne-a fost alãturi la actiunea de astãzi si care ne încurajeazã sã ne implicãm activ în viata politicã dar si a comunitãtii”, presedintele TNL Berezeni.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.