spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Cu sabia deasupra capului: Cine vrea falimentul firmei lui Ciprian Safir?

- Advertisement -

S-A DECIS De la zi la zi, firma Star Construct asteaptã “sentinta” de la ANAF, respectiv cea mai mare amendã din istoria firmelor de constructii din judetul Vaslui. Conform unor informatii din interiorul Finantelor Publice, decizia de impunere pentru suma de 16 milioane lei, în jur de 4 milioane de euro, pe numele firmei conduse de Ciprian Safir, va fi transmisã prin postã. În termen de 15 zile de la primirea deciziei, pus în fata unei sentinte implacabile, omul de afaceri vasluian va trebui sã conteste atât în instantã, cât si la Fisc, amenda primitã, mai ales cã neplata sumei de 4 milioane de euro – firma Star Construct nu are de unde plãti acesti bani si nici nu se considerã vinovatã pentru o astfel de aberatie! – va conduce la blocarea conturilor. “Cu sigurantã, va câstiga în Justitie procesul cu statul român, însã va dura 2-3 ani de zile”, spun surse din interiorul mediului de afaceri. Dramatic este faptul cã, în România, sunt sute de firme în situatia în care se aflã Star Construct, dar acolo controalele de la Finante nu s-au finalizat. Numai la Vaslui s-a terminat controlul pe linia diurnelor plãtite la muncitorii din Germania, ceea ce ne duce cu gândul la urmãtoarea întrebare: cine doreste falimentul firmei lui Ciprian Safir si care este implicarea politicului în aceste controale, mai ales cã se stie cã omul de afaceri vasluian nu este afiliat politic la niciun partid?

ANAF încearcã sã explice, într-un mod aberant, de ce s-a ajuns în situatia în care firme gen Star Construct sunt acuzate, dintr-odatã, de fapte ilegale, dupã ce, ani de-a rândul, nu au încãlcat legislatia românã. “Riscul fiscal evaluat este caracterizat de discrepanta majorã dintre veniturile la care se stabilesc si plãtesc obligatii fiscale, de regulã salariul minim în România si a celor considerate neimpozabile de agentii de muncã temporarã, semnificativ mai mari decât cele impozabile, diurna medie plãtitã fiind de aproximativ 1.500 de euro pe lunã. Au fost constatate însã si cazuri extreme, în care veniturile asupra cãrora s-a plãtit impozit si contributii sociale au fost la nivelul salariului de baza minim brut pe tarã pentru un program de lucru partial de 2 ore pe zi ( reprezentând 322 lei în 2014), în timp ce diurna neimpozabilã a atins si 2000-2500 euro. Specificul acestei activitãti constã în faptul cã agentul de muncã temporarã încheie separat un contract de muncã temporarã cu fiecare salariat temporar si un contract de punere la dispozitie cu utilizatorul. În aceste conditii, fiecare angajat cunoaste de la începutul misiunii de muncã temporarã locul de desfãsurare a activitãtii si îsi asumã obligatiile mentionate în contractul de muncã temporarã. Astfel, diferenta dintre salariul minim din România, la care se plãtesc obligatiile fiscale, si salariul minim din statul membru al Uniunii Europene, în care lucrãtorul este pus la dispozitia unei întreprinderi utilizatoare, pe care agentul de muncã temporarã are obligatia sã îl asigure conform legislatiei în vigoare, este plãtitã cu titlu de diurnã pe care agentul de muncã temporarã o considerã venit neimpozabil. Aceastã metodã, prin care a fost disimulatã plata unor drepturi de naturã salarialã a fost utilizatã pentru a nu fi înregistrate si virate la bugetul consolidat al statului obligatiile fiscale constând în impozit pe venit si contributii sociale, fiind de naturã sã genereze distorsiuni concurentiale pe piata muncii si sã afecteze nivelul de securitate socialã al angajatilor”, sustine ANAF, într-un comunicat de presã.

ANAF se miscã rapid când vor

Firme care si-au plãtit corect taxele si impozitele la bugetul de stat, cazul lui Star Construct, sunt blocate de deciziile aberante ale Finantelor. Odatã ce va ajunge la firmã decizia de impunere, inspectorii de la Fisc se vor repezi sã blocheze conturile. “În ceea ce priveste mãsurile asigurãtorii dispuse si instituite în timpul controalelor antifraudã la contribuabilii verificati pentru asigurarea recuperãrii prejudiciilor si împiedicarea înstrãinarii patrimoniului, vã informãm cã poprirea asigurãtorie a conturilor bancare apartinând agentilor de muncã temporarã nu este de naturã a afecta plata drepturilor salariale cãtre angajati, în cauzã fiind aplicabile prevederile art 149, alin (12), lit. a) din Codul de procedurã fiscalã, asa cum de altfel rezultã si din adresele de înfiintare a popririi transmise de organele fiscale”, sustine ANAF. Or, o astfel de mãsurã ar conduce la concedierea a sute de angajati ai Star Construct, iar singurii care se fac vinovati de aceastã situatie sunt angajatii zelosi ai statului român, care actioneazã haotic, doar-doar vor strânge fonduri cât mai mari la bugetul de stat, din ordinul lui Ponta.

Reactia unor manageri de firme aflate în situatia Star Construct: “Cei de la Directia Generalã Antifraudã nu cunosc carte, nici Codul Fiscal, nici Codul Muncii”

“ANAF are în subordine Directia Generalã de Antrifraudã Fiscalã (DGAF), care este un organism fãrã personalitate juridicã, un soi de struto-cãmilã, ale cãrei acte, juridic vorbind, sunt nule de drept, deoarece sus-amintita entitate nu existã juridic, dar este dotatã cu autoturisme noi, armament si, mai nou, uniforme, care seamãnã cu cele de pãdurar, toate acestea plãtite de noi, plãtitorii de taxe. Acestia ne sfideazã, pe noi, cei care le plãtim salariile, dând buzna în unitãti economice fãcând cam tot ce doresc: perchezitii corporale (fãrã mandat), perchezitii în incinte (tot fãrã mandat), fãrã a exista un control asupra acestora. Domniile lor se erijeazã în politisti, procurori, judecãtori si nu în ultimul rând executori, dispunând confiscãri si, în ultima vreme, suspendarea activitãtii comerciale, invocând motive de tot râsul-plânsul.

Referitor la indemnizatia de deplasare, Codul Muncii (art. 44, alin 2 ), stabileste indubitabil acest drept, fãrã loc de interpretare: Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, în conditiile prevãzute de lege sau de contractul colectiv de muncã aplicabil. La articolul 38 din Codul muncii se spune: Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmãreste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovitã de nulitate. Deci, lovite de nulitate sunt si procesele verbale întocmite de DGAF. Acest ultim articol este devastator pentru ANAF, doar cã Domniile lor nu prea stiu carte si nici nu le pasã de aplicarea legii. În timpul controlului, angajatii DGAF fac cercetãri pe Codul Muncii, Drept comercial, Drept European si Dreptul Afacerilor, uitând cã nu au aceastã competentã si nici pregãtirea necesarã si nepãsându-le cã intrã sub incidenta Codului Penal. Baza legalã, prin care sunt plãtite indemnizatii de deplasare, este stipulatã în Codul Muncii la

Legea nr. 53 din 2003. Angajatorul este obligat sã plãteascã indemnizatia de deplasare. Iatã si art. 42, aliniatul 1: Locul muncii poate fi modificat unilateral de cãtre angajator prin delegarea sau detasarea salariatului într-un alt loc de muncã decât cel prevãzut în contractul individual de muncã. La art. 44. aliniatul 2 scrie cã salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, în conditiile prevãzute de lege sau de contractul colectiv de muncã aplicabil. Acestea, toate, sunt drepturi pe care statul român le neagã astãzi, desi ele sunt legi. Cã salariatii DGAF nu cunosc Codul Muncii este de înteles, neavând competente în acest sens, dar cã nu cunosc Codul Fiscal este deosebit de grav”, sustine un cunoscãtor al situatiei care se aplicã, în mod aberant, firmei conduse de Ciprian Safir.

Se încearcã evitarea celui mai mare scandal financiar de pe piata firmelor de constructii, din ultimii 20 ani

În situatia extremã în care Ciprian Safir ar considera cã statul român îl blocheazã de tot si nu mai poate continua activitatea, s-ar ajunge la falimentul celei mai importante firme de constructii din Vaslui, cu consecinte devastatoare pentru comunitate. În jur de 150 de oameni ar ajunge în somaj, iar bugetul local ar fi vãduvit de sume importante care se plãtesc de cãtre Star Construct, an de an. Plus cã asfaltarea orasului, prin PIDU, ar fi pusã în pericol de actiunile iresponsabile ale unor controlori de la Finantele Publice. Grav este cã, în ciuda acestui scandal care amenintã sã afecteze un oras întreg, niciun parlamentar nu a intervenit pânã acum si nu a sesizat de la tribuna Parlamentului de neregulile celor care controleazã firmele cu muncitori plecati în strãinãtate. “Noi vom cãuta o casã de avocaturã, cred cã vom ajunge la proces cu statul român. Dupã 14 ani în care ne-am plãtit constiinciosi toate taxele si impozitele la bugetul de stat, ne asteptãm la o decizie de impunere aberantã, de 4 milioane de euro, cum nu a primit nicio firmã de constructii din România, pânã în acest moment”, spune omul de afaceri Ciprian Safir.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.