CURAJ Povestea lui Filip, un bãiat de 17 ani, din Vetrisoaia, care, de cinci ani de zile, duce o luptã cumplitã cu cancerul, poate fi oricând un bun exemplu nu doar pentru curajul sãu de a înfrunta o boalã atât de nemiloasã, dar si pentru cã Filip, bãiatul care de mic si-a dorit sã se facã preot, a învãtat sã nu se plângã niciodatã, chiar dacã o parte din copilãrie, dar si toatã adolescenta sa si le-a petrecut prin spitale sau, mai trist, într-o înfriguratã asteptare a rezultatelor la controalele medicale. Cititorii au aflat de povestea lui Filip, demult, în 2010, când boala sa a fost descoperitã. Atunci, oameni cu suflet minunat, au adunat 10.000 euro pentru o protezã strict necesarã. Acum, vestea bunã este cã noua protezã i-a fost asiguratã printr-un proiect european, cãci altfel 15.000 euro pãrea o sumã imposibil de adunat de cãtre cei apropiati. Important este cã, dupã cinci ani de luptã, Filip a rãmas la fel de credincios si refuzã cu încãpãtânare o solutie, aparent, mai simplã: amputarea piciorului. “Nu vrea sã rãmânã fãrã un picior, pentru cã el e convins cã într-o zi se va vindeca”, spune mama, cea care îi e primul sprijin si, de o vreme, cel mai important prieten.
Cu sigurantã, cititorii nu l-au uitat pe Filip Pãduraru, pustiul de 13 ani (pe atunci) de la Vetrisoaia, despre care aveau sã afle cã a fost descoperit cu o boalã cumplitã. Cancerul, apãrut la piciorul drept, nu doar cã lovea nemilos un destin atât de fraged, dar pãrea sã frângã si un vis pe care Filip îl avea de mic: sã se facã preot! Mai curajos poate chiar si decât cei din familia sa, Filip a dovedit de la început cã e un luptãtor. Nu a acceptat nici gândul cã i-ar putea fi amputat piciorul, chiar dacã perspectiva strângerii unei sume uriase (10.000 de euro), cât se cerea pe o protezã salvatoare, pãrea o misiune imposibilã. Cu ajutorul lui Dumnezeu, dar si al oamenilor extraordinari, care au simtit cã stã în mica lor donatie, sansa acestui copil, s-au adunat banii, iar Filip a primit proteza. Aparent, lucrurile pãreau sã se îndrepte spre un final bun, întrucât medicii fãcuserã operatii cu succes. Ei bine, încercãrile destinului nu au vrut sã se opreascã acolo pentru Filip.
“Nu aveti idee câti copii bolnavi de cancer sunt! Zilnic, mai vine câte unul sã se interneze”
În 2014, la unul din controalele de rutinã, mama lui Filip, Elena Pãduraru, povesteste cã medicii ieseni i-au descoperit doi noduli la plãmânul stâng, dar care nu s-au dovedit periculosi, însã si mai sus de genunchiul de la piciorul drept, o tumorã. “Reapãrea astfel cosmarul”, spune mama, care a înteles cã visul ca bãiatul sã i se facã, în sfârsit bine, riscã sã se spulbere. Pe 16 octombrie 2014, Filip a fost operat la Spitalul “Sf. Maria” Iasi, când i s-a implantat o nouã protezã, care, de data aceasta, nu a mai fost nevoie sã fie plãtitã, ci s-a procurat gratie unui proiect european. “Domnul dr. Dan Apostol, un om extraordinar, se ocupã cu acest proiect, prin care si Filip a beneficiat de protezã gratuitã. Din suflet îi multumim”, a spus Elena Pãduraru. Aparent, iarãsi totul se îndrepta spre bine, numai cã pe 28 februarie la piciorul lui Filip s-a descoperit o nouã tumorã, iar acum, pentru douã sãptãmâni, bãiatul este din nou la Iasi, la spital. “Ne pregãtim pentru operatie. E greu, dar luptãm. El e curajos, are încredere cã va fi bine. Nu vrea sã i se amputeze piciorul cu niciun chip. Suferã, trece mai departe si spune <<nu>> foarte apãsat. E important sã fii optimist în asemenea situatii. Sã crezi în Dumnezeu. E urât numai când mergem la spital, unde nu aveti idee câti copii bolnavi de cancer sunt! Zilnic, mai vine câte unul sã se interneze. E dureros. Dar, cu Dumnezeu înainte, vom reusi!”, crede mama lui Filip, bãiatul care a visat sã se facã preot.