POLITISTI PORTÃREI Peste 200 de vasluieni care sunt în procedura de executare silitã la Aquavas riscã sã rãmânã fãrã autoturismele pe care le detin. Asta, pentru cã, în baza noului Cod de Procedurã Civilã, executatii silit pentru neplata facturilor la apã si canalizare se pot trezi cu sechestru asupra autoturismelor, respectiv cu retinerea certificatului de identitate si a cãrtii de identitate a masinii de cãtre agentii de la politia rutierã, în baza unor hotãrâri judecãtoresti definitive si irevocabile. SC Aquavas SA, sucursala Vaslui a actionat în judecatã 975 de clienti rãu- platnici, pentru recuperarea restantelor la facturile de apã potabilã.
În urma actiunilor în instantã, sucursala a obtinut 714 hotãrâri judecãtoresti definitive. Pentru 200 de persoane au început executarea silitã, iar mãsurile pot fi foarte dure. Noile reglementãri legislative prevãd cã executorul judecãtoresc poate sã aplice sechestru pe autoturismul celui care are datorii acumulate la plata utilitãtilor. Aceastã mãsurã poate fi aplicatã dacã persoana executatã silit nu are venituri din pensii ori salarii pe care sã se facã popriri, ori nu detine alte bunuri mobile si imobile.
Procedura este simplã: datornicul intrã pe rãbojul Politiei Rutiere…
“Este adevãrat, se poate ajunge la punerea sub sechestru a masinii, o mãsurã pe care, în baza actualei legislatii, numai executorul poate sã o ducã la îndeplinire, în baza unei hotãrâri judecãtoresti de executare silitã. Avem 200 de dosare la executorul judecãtoresc. În noul Cod de Procedurã Civilã este prevãzutã aceastã noutate, ca sã-i zicem asa, desi legea nu e chiar nouã. Executorul judecãtoresc face adresã cãtre Politie si politistul de la Politia Rutierã îi poate opri oricând în trafic pe datornici si le poate ridica certificatul de înmatriculare. Legiuitorul a luat acestã mãsurã deoarece erau debitori care nu aveau altceva în proprietate decât un autoturism si chiar obtineau venituri cu masina”, explicã reprezentantii Aquavas Vaslui. În cazul în care debitorul nu se conformeazã somatiei de executare silitã, art. 739 din Codul de Procedura Civilã împuterniceste pe executor încât, conform alin. 1 “în cadrul procedurii de urmãrire a unui autovehicul, proprietatea debitorului, executorul judecãtoresc poate dispune sechestrarea acelui bun, fãcând mentiunea acestei mãsuri si pe certificatul de înmatriculare, precum si pe cartea de identitate a autovehiculului respectiv”.
Debitorii, asteptati la Aquavas
În cazul celorlalti datornici, instanta le-a acordat debitorilor actionati în judecatã 30 de zile pentru plata restantelor. Debitorii se pot prezenta la sediul societãtii pentru a încheia un angajament de platã (dupã ce s-a achitat o parte din sumã), iar restul sumei datorate sã se achite într-un termen rezonabil. “Marea parte a celor cu datorii care au fost actionati în instantã au înteles situatia si au achitat obligetiile integral sau prin esalonare la platã. Pentru cei care nu au înteles sã îsi plãteascã datoriile si nu au încheiat angajamente de platã, s-a luat mãsura de a-i actiona pe calea executãrii silite”, mai spun reprezentantii Aquavas.