La ordinul secretarei supreme din DSVSA Vaslui
BOALA LUNGÃ… Se îngroasã gluma în scandalul mortii sutelor de familii de albine din comuna Puiesti. Cauza este încã o necunoscutã pentru Directia Sanitar Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vaslui, institutia de unde asteaptã apicultorii pãgubiti rãspunsuri. Asa cum anticipam, se tergiverseazã cât de mult se poate aflarea adevãratei cauze, pentru ca firma de dezinsectie, care apartine lui Constantin Drãgut (sotul secretarei de la DSVSA Vaslui, Carmen Drãgut), implicatã în moartea albinelor, sã scape basma curatã. Traian Petcu, directorul exectiv al DSVSA Vaslui, supãrat pe cotidianul nostru, care a dezvãluit cine a fãcut dezinsectia, spune cã a trimis probele la un institut specializat din Bucuresti, pentru a fi analizate, pentru cã la Vaslui nu existã aparaturã pentru depistarea cauzei mortii albinelor. Substanta folositã la dezinsectie de firma lui Constantin Drãgut, sotul secretarei DSVSA Vaslui, este scoasã din uz de mult si interzisã în UE! Apicultorii puiesteni sunt disperati, pentru cã le-au murit sute de familii de albine, peste 90% din totalul familiilor de albine detinute si spun cã de data aceasta nu vor ceda si vor merge pânã-n pânzele albe sã-si facã dreptate!
Scandalul mortii a milioane de albine din stupinele apicultorilor din comuna Puiesti, ia amploare. Vã reamintim cã acum douã sãptãmâni, o firmã din Bârlad de dezinsectie si deratizare, SC Deratcons SRL Bârlad, apartinând lui Constantin Drãgut, sotul secretarei de la DSVSA Vaslui, a reusit performanta sã ucidã milioane de albine ale apicultorilor din comuna Puiesti. Acestia s-au trezit cu toate familiile de albine moarte (90% dintre sutele de familii detinute de apicultorii din zonã) dupã ce firma a fãcut o dezinsectie a imasului comunal, la cererea Asociatiei Crescãtorilor de Animale si a Primãriei din Puiesti. Apicultorii acuzã vehement firma de dezinsectie cã a folosit o substantã foarte toxicã, “Fiprocid”, a cãrei substantã activã este extrem de toxicã pentru albine si nu i-a avertizat sã nu lase albinele afarã. A fost depusã o plângere la DSVSA Vaslui, care, asa cum ne-a comunicat acum trei zile Traian Petcu, directorul executiv al institutiei, a demarat o anchetã referitor la acest dezastru. Si demaratã a rãmas ancheta!
Apicultorii aratã cu degetul spre firma de dezinsectie!
Din spusele apicultorilor din Puiesti, probele trimise la laboratorul DSVSA Vaslui au iesit negative! “Au fost chiar ieri trei medici veterinari la alti apicultori din comunã, cãrora le-au murit sute de familii de albine, cam 90% dintre tot ce aveau ei. Au luat si de acolo probe, dar ne-au spus cã probele trimise de noi acum douã sãptãmâni, care erau proaspete, au iesit negative, adicã firma de dezinsectie a lucrat bine! Mi-e fricã sã nu facã ceva, sã acopere firma asta a secretarei domnului director de la DSVSA Vaslui, sã rãmânã comuna noastrã fãrã albine si noi fãrã despãgubiri. De data asta nu vor face cum vor ei, nu ne lãsãm”, a spus Nicolae Pintilie, unul din apicultorii afectati de dezastrul produs de firma de dezinsectie a lui Constantin Drãgut, sotul secretarei de la DSVSA Vaslui.
Directorul Petcu spune altceva! Cine minte?
Traian Petcu, directorul DSVSA Vaslui, spune însã cã el nu are niciun rezultat la probele trimise, pentru cã nu s-au fãcut analizele la Bârlad si au fost trimise la … Bucuresti! Spre marea noastrã surprindere, am aflat cât de complicat este sã obtii un rezultat privind moartea unor albine… nici la morgã nu dureazã atât sã afli cauza unui deces, mãcar preliminarã! “Noi nu am fãcut nicio probã la Bârlad, noi nu avem laborator ca sã facã asemenea analize. Noi am receptionat probele si le-am trimis la Bucuresti, la un institut care face asemenea analize. Când vom primi rezultatele le vom comunica echipei care cerceteazã. Eu am lucrat ca la carte în acest caz, am trimis echipã sã cerceteze acolo la Puiesti, nu mã intereseazã cã-i firma secretarei, cã-i a sotului, nu mã intereseazã. Eu fac exact ce scrie în legislatie, nu acopãr pe nimeni”, ne-a spus Traian Petcu. Si cum se face totusi cã doctorii veterinari trimisi pe teren sã ia probele de la Puiesti, le-au spus oamenilor afectati cã probele trimise la DSVSA Vaslui, acum douã sãptãmâni, au iesit negative? Cumva îsi foloseste influenta secretara Carmen Drãgut, la medicii veterinari pusi sã ancheteze incidentul, ca sã nu fie scoasã firma sotului sãu vinovatã?
Substanta folositã de firma lui Drãgut, interzisã în UE!
Substanta “Fiprocid” folositã de Constantin Drãgut la dezinsectia imasului comunal din Puiesti, are ca substantã activã fipronilul, care este un insecticid utilizat doar prin aplicarea pe seminte, indicat doar în sere (în spatii închise). Evaluãrile si reevaluãrile fãcute de Autoritatea pentru Siguranta Alimentarã (EFSA), din cadrul Comisiei Europene, aratã încã din mai 2013, cã ultilizarea fipronilului implicã mari riscuri pentru albine. Dacã Constantin Drãgut ar fi avut bunul-simt sã citeascã prospectul substantei (care de altfel nu se mai fabricã din 2013), ar fi putut vedea cã fipronilul si metabilitii sãi sunt extrem de toxici pentru albine! Fiprocilul este de 6475 ori mai toxic decât DDT! 4,2 ng (nanogram) de fiprocil omoarã o albinã. În Regulamentul UE 781/2013, Comisia Europeanã precizeazã cã fiecare tarã va trebui sã interzicã aceastã substantã. Mai multe tãri din UE, cum ar fi Italia, Franta, Germania, etc. au interzis fabricarea acestui insecticid. Curios cã si în România nu se mai fabricã, asa cã rãmâne de vãzut de unde a cumpãrat Constantin Drãgut acest insecticid si de ce n-a stiut cã este atât de toxic pentru albine! Sunt peste 600 de familii de albine omorâte, în conditiile în care o familie de albine are peste 30 000 de albine! Si cum o familie de albine costã 500 de lei, plus mierea care ar fi trebuit sã o facã aceste albine, paguba produsã apicultorilor din Puiesti este imensã! Vom urmãri cu atentie acest subiect, pentru cã este mai mult decât clar cã se încearcã musamalizarea acestui genocid al abinelor, de cãtre o firmã care are “cârlig” bun la DSVSA: apartine secretarei Carmen Drãgut, de la DSVSA Vaslui. Oare asa ceva nu seamãnã cu un conflict de interese?