Lumina Învierii primită de mii de vasluieni
ÎNVIEREA DOMNULUI…Pentru câteva clipe toată suflarea vasluiană a uitat de probleme. Odată cu venirea serii, cu mic cu mare, au luat drumul bisericilor pentrua fi prezenți la Slujba Învierii. După o zi extrem de frumoasă și o noapte răcoroasă dar liniștită, a venit miezul nopții, moment în care preoții din bisericile municipiului Vaslui au ieșit să împartă Lumina miilor de credincioși. Un număr record de oameni au fost prezenți în Cimitirul Eternitatea, venițisă aprindă o lumânare celor care au trecut în neființă.
Mii de bârlădeni au luat lumina Învierii venită de la Ierusalim
HRISTOS A ÎNVIAT!… Zeci de mii de credincioși din Bârlad, dar și din alte colțuri ale țării sau lumii, veniți acasă de Sfintele Paște, au participat la slujbele oficiate în noaptea de Înviere la bisericile din oraș. Marea majoritate a lor s-au dus și au așteptat lumina sfântă, venită tocmai de la Ierusalim, de la Sfântul Mormânt. Lumina a fost adusă de un om de afaceri bârlădean, de la aeroportul din Bacău. La Biserica Sf. Spiridon, Slujba Învierii a început afară, unde credincioșii s-au adunat, cu mic cu mare, având în mâini lumânări care așteptau ora 24.00 pentru a fi aprinse. Chiar la miezul nopții Sfintelor Paști, cand întunericul are cea mai mare intensitate, în biserica Sfântul Spiridon s-au stins toate lumânările (spațiul întunecos simbolizând „întunericul cel mai din afară al morții și al iadului în care a coborât Hristos – Dumnezeu cu sufletul Său”). La miezul nopții preoții Dănuț Doltu și Sandu Ciobanu, slujitori ai acestei biserici, au aprins lumânarea de Paști din candela de pe Sfânta Masă, care a fost aprinsă de la lumina venită de la Ierusalim, și au ieșit din altar, au ridicat „Lumina” în văzul tuturor, aceasta semnificând taina ridicării lui Hristos din morți. „Veniți să primiți lumina!” – a fost chemarea preoților către credincioși, moment în care credincioșii aflați în interiorul bisericii au primit Lumina, impărțind și semenilor Lumina Sfântă. Preoții și credincioșii din biserică, având lumânări aprinse în mână, au ieșit în curte pentru oficierea Slujbei de Înviere. Toți credincioșii au cântat în cor Troparul: Mărturisirea: „Hristos a înviat din morți”, Tâlcuirea: „Cu moartea pe moarte călcând”, Profeția: „Și celor din morminte viață dăruindu-le”. Toaca și clopotele au sunat în timp ce preoții și toți credincioșii cântau Taina Învierii, pentru a amplifica bunăvestirea și bucuria Învierii lui Hristos. În liniștea nopții dinspre 11 spre 12 aprilie, preoții Doltu și Ciobanu au rostit cu glas tare de trei ori către credincioși, înspre apus, înspre miazăzi și înspre miazănoapte: Hristos a Înviat!, iar creștinii au răspuns: „Adevărat a Înviat!”. Răspunsul credincioșilor a arătat că adevărul Învierii lui Hristos a fost primit de ei pentru a-l transmite mai departe lumii. În această noapte, fiecare creștin ortodox a devenit un vestitor al Învierii Domnului. Slujba Sfîntelor Paști s-a continuat în biserica Sf. Spiridon, deoarece biserica este icoana Ierusalimului ceresc, a împărăției cerurilor, doar că, din mulțimea de bârlădeni aflată la începutul Slujbei Învierii, au rămas mai puțini, pentru că mulți dintre ei s-au grăbit să duca Lumina Învierii în casele lor. Hristos a Înviat!
Mii de hușeni, împreună, în noaptea de Înviere!
SPIRITUALITATE În „Orașul Bisericilor”, noaptea sfântă a Învierii a fost luminată de miile de credincioși, veniți să întâmpine, împreună, Sfintele Paște. La miezul nopții, curtea Episcopiei s-a dovedit neîncăpătoare, pentru numărul mare de hușeni, veniți să ia Lumină. „Sfintele Paști sunt prilej de reconsiderare a vieții fiecăruia, prilejul de a privi către viața noastră și de a ne întoarce spre Domnul”, a fost mesajul Preasfințitului Corneliu, Episcopul Hușilor. De asemenea, mulți credincioși au mers la Mănăstirea „Schimbarea la Față”, unde, în ciuda distanței, credincioșii aleg să se reculeagă, atât pentru frumusețea locului din marginea pădurii Dobrina, cât și pentru sacralitatea locașului monahal. O mulțime de copii au fost văzuți la sărbătoarea Învierii. Aceștia, în ciuda orelor înaintate, au așteptat, cuminți, să ia Lumină Sfântă. „Pentru copii venim toți. Fiecare are acasă copii, pentru sănătatea cărora, pentru bucuria cărora, pentru înțelepciunea lor, vine să se roage. Eu mă rog chiar și pentru copiii mei, de la școală, pentru că sunt cadru didactic. Dumnezeu iubește copiii, dar și pe noi, alături de ei. îI aducem la Biserică de mici, că aici învață să fie buni, să fie cuminți, să asculte de mama și de tata și să caute să fie oameni cu frică de Dumnezeu”, a spus prof. Diana Popa.