CHELTUIELI…Dacã nu v-ati fãcut cumpãrãturile pentru traditionala masã de Paste, încã mai e timp. Însã pe lângã portofelul cât mai gros mai trebuie sã vã înarmati si cu foarte multã rãbdare cãci, pe zi ce trece, magazinele sunt din ce în ce mai pline. Lãsând la o parte aglomeratia, principala preocupare a vasluienilor când vine vorba despre masa de Paste o reprezintã aspectul financiar. Ei bine, situatia nu s-a schimbat cu mult fatã de anul trecut. Costul unul kilogram de carne de miel în pietele vasluiene a rãmas 25 de lei. Un kilogram de cozonac de casã variazã între 20 si 30 de lei, iar ouãle se vând cu preturi cuprinse între 50 si 60 de bani. Dacã mai punem la calcul vopseaua pentru ouã, organele de miel pentru drob, bãuturile, rezultã cã pentru o familie de patru persoane, masa de Paste costã între 300 si 500 de lei.
Gospodinele sunt într-o alertã continuã zilele acestea. Au de fãcut curat în locuinte, de fãcut cumpãrãturi, iar mai apoi de preparat mâncare pentru ca sãrbãtoarea pascalã sã fie celebratã asa cum se cuvine, iar masa îmbelsugatã sã fie nelipsitã. Doar cã, pe lângã faptul cã se depune multã muncã si efort, Pastele mai scoate din buzunarele vasluienilor si câteva sute de lei. Produsele traditionale specifice acestei sãrbãtori sunt carnea de miel si ouãle. Un kilogram de carne de miel costã aproximativ 20 lei, asta în conditiile în care îl cumperi viu. Dacã mai pui si cheltuielile de abatorizare, kilogramul de carne de miel ajunge sã coste în jur de 25 de lei. Atât este pretul si în magazinele care se ocupã cu comercializarea produselor din carne. Astfel cã, pentru o familie formatã din patru membri, doi adulti si doi copii, se scot din buzunare aproximativ 100 de lei doar pentru carnea de miel.
La Vaslui, un singur producãtor de carne de miel îsi vinde marfa în piatã
Sectorul de miei din Piata Vidin a fost amenajat încã de sãptãmâna trecutã însã deocamdatã nici un producãtor nu i-a trecut pragul. “Avem toate autorizatiile necesare pentru a putea comercializa carnea de miel în sectorul de miei special amenajat din Piata Vidin si îndeplinim absolut toate standardele de calitate. Avem toate conditiile, numai producãtori nu. Marti s-au purtat discutii cu un producãtor din Moara Grecilor. A spus cã vine sã-si vândã marfa aici, dar azi (n.r. ieri) ne-a anuntat cã a gãsit clienti la Constanta si cã a vândut acolo toti mieii pe care-i avea, aproximativ 100” ne-a declarat Livitã Aurel, administratorul Pietei Vidin. Singurul producãtor de carne de miel care-si comercializeazã marfa în pietele vasluiene este Asaftei Maria, din Oprisita. Aceasta spune cã desi preturile au rãmas aceleasi, puterea de cumpãrare a vasluienilor a scãzut simtitor. “De patru ani avem acelasi pret la kilogramul de carne de miel, însã anul ãsta vânzãrile merg foarte rãu. Lumea nu mai are bani, iar noi avem cheltuieli din ce în ce mai mari cu cei care muncesc la stânã. E greu, dar mergem înainte. Sperãm ca zilele urmãtoare vânzãrile sã creascã” Tot în Piata Traian casul de caprã si de oaie se vinde cu 23 de lei kilogramul.
Ciobanii vasluieni s-au orientat cãtre piata arabã
Din cauza taxelor foarte mari dar si a puterii de cumpãrare micã a vasluienilor, ciobanii din judetul nostru au luat drumul pietelor din Iasi. Unul dintre acestia este Tibireac Ioan. “Am ales sã-mi vând marfa la Iasi pentru cã la Vaslui crescãtorii de animale nu sunt deloc respectati. Anii trecuti când vindeam mieii în Piata Traian mi se cerea taxã de 200 de lei pe zi, plus alti 22 de lei abatorizarea. La Iasi, taxa e de 10 lei pe cap de animal. În plus, aici sunt multi arabi iar ãstia consumã mai mult carne de oaie. Cu toate astea, fatã de anii trecuti, vânzãrile au mers mai prost. Cumpãrã lumea, dar cantitãti mici, 2-3 kilograme” ne-a declarat Tibireac Ioan.
Cozonacul “gumã de mestecat”, 7 lei bucata, cel de casã, 30 de lei kilogramul
În afarã de carnea de miel, alte alimente care întregesc decorul culinar pentru masa de Paste sunt ouãle vopsite, cozonacii, pasca si, bineînteles, vinul. Pentru toate acestea, trebuie sã scoatem din buzunare câteva sute de lei bune. Pentru un carton cu 30 de ouã trebuie sã îti golesti portofelul de 18 lei, cam acelasi pret ca anul trecut, la care se mai adaugã si vopseaua cu care se încondeiazã ouãle pentru a umple cosurile decorative. Apoi vine rândul drobului, care înseamnã organe de miel (costul acestora ridicându-se cam la 15 lei), plus verdeturi si ceapã. Deci pentru drob, în jur de 25 de lei, asta dacã îl prepari acasã. Pasca este un produs mai pretentios iar cei care opteazã sã-l ia gata fãcut trebuie sã scoatã din buzunar între 15 si 30 de lei. Pretul cozonacilor variazã în general între 6 si 12 de lei. Dacã pretentiile sunt mai ridicate si vreti cozonaci ca la bunica, sumele sunt ceva mai mari. “Noi facem doar cozonaci de casã. Nu se comparã cu ce se gãseste pe rafturile magazinelor. Cozonacii nostri nu sunt gume de mestecat iar calitatea produselor este confirmatã de clientela noastrã fidelã, care an de an cumpãrã de la noi. Multi cumpãrã sã trimitã neamurilor din strãinãtate pentru cã produsul nostru le aminteste de casã. Pretul cozonacilor la noi variazã între 20 si 30 de lei. “ne-a declarat Dumitru Popa, managerul de la Everest.
Dupã o masã copioasã merge si un vin bun, iar dacã nu ai rezerva proprie de „vin de tarã”, comerciantii sunt mai mult decât bucurosi sã te îmbie cu o varietate de soiuri de vinuri: pretul unei sticle de vin porneste de la 15 lei, dar poate ajunge si la 80 de lei, în functie de vechime si de tip.
Vasluienii, la limita sãrãciei
Chiar dacã preturile au rãmas aproximativ aceleasi ca anul trecut, vasluienii spun cã, din lipsa banilor, masa de Paste devine din ce în ce mai sãracã pe an ce trece. “Am fãcut o turã prin cele douã piete sã vãd care mai sunt preturile. Într-adevãr, este acelasi pret de anul trecut, dar tot este mult. Pe lângã miel, mai trebuie sã cumperi multe alte ingrediente si produse. Mai sunt ouãle, carnea pentru sarmale, organele, legumele pentru drob si pentru bors si câte si mai câte mai trebuie pentru o masã bunã de Paste. Cine îsi mai permite azi sã aibã masa plinã cu de toate?” s-a întrebat, retoric, Iulia Damatin. “În fiecare an am fãcut tot posibilul ca de Paste sã am o masã cu de toate, asa cum e traditia. Vã spun sincer cã anul ãsta n-am mai putut sã tin pasul cu preturile. Am cumpãrat niste pulpe de pui, trei kilograme de mere, si câte ceva sã fac doi cozonaci. Cam atât” ne-a spus Neculai Sofrone.