CONSECVENT Nebunia controalelor declansate de inspectorii Antifraudã în toatã tara, inclusiv în judetul Vaslui, a nemultumit atât comerciantii, cât si politicienii, în special pe cei din Opozitie. La Vaslui, conform unor informatii, au fost detasati în jur de 40 de inspectori de la Antifraudã, care verificã toate magazinele si “pedepsesc” abaterile de la lege. În ultima sãptãmânã, de când premierul Ponta a iesit public si a spus cã ar dori ca aceste controale sã fie mai “umane”, atitudinea inspectorilor de control s-a schimbat drastic. “Am înteles cã la un magazin din Vaslui au gãsit în plus sau în minus 6 lei. I-au dat doar avertisment vânzãtoarei, altfel ar fi riscat amenzi de mii de lei”, ne-a spus o vânzãtoare din oras. În fata avalansei de critici, seful ANAF, vasluianul Gelu Stefan Diaconu, vine si spune cã nu va pãrãsi institutia pe care o conduce, mai ales cã aduce multi bani la bugetul de stat.
S-a mai domolit “furia” inspectorilor de la Antifraudã, iar acestia nu mai închid unitãti comerciale pentru sume modice gãsite în casa magazinelor controlate sau pentru unele nereguli minore. Nici nu se mai aplicã amenzile haotice, de ordinul zecilor de mii de lei, cel putin la nivelul judetului Vaslui, unde au fost detasati în jur de 40 de inspectori antifraudã. Ieri, vasluianul Gelu Stefan Diaconu a adus unele precizãri la controalele care au panicat micile afaceri din judetul Vaslui. “Observ cã, în corul celor care criticã si analizeazã activitatea ANAF, pornind de la principiul cã orice initiativã sau rezultat al institutiei sunt din start gresite, se alãturã zilnic câte cineva. Dacã pânã acum, corul era format preponderent din persoane de la care poti avea cu greu pretentia cã înteleg ce înseamnã administrarea fiscalã, fiind mânati de simple interese politicianiste, recent am vãzut cã domnul Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, sugereazã opiniei publice cã rezultatele bune ale colectãrii pe primul trimestru sunt conjuncturale. Mã asteptam ca domnul Dumitru sã aibã o mai bunã întelegere atât a fenomenului economic, cât si a mecanismelor de administrare fiscalã. I-as sugera sã-si reaminteascã faptul cã atunci când am preluat ANAF am gãsit declansatã procedura de infringement din cauza întârzierilor mari la rambursãrile de TVA. Dânsul este supãrat cã ANAF si-a plãtit <<datoriile>> în decembrie 2014, ca sã înceapã anul 2015 fãrã nicio frânã care sã influenteze nivelul colectãrii. Si, pentru cã nu ar mai fi de rambursat sume considerabile, asta înseamnã cã rezultatele colectãrii sunt conjuncturale. Sugerând cã îmbunãtãtirea colectãrii nu se datoreazã combaterii evaziunii fiscale, ci cresterii consumului, domnul Dumitru se situeazã iarãsi în afara realitãtii. Atât timp cât marii retaileri nu ne-au declarat cresteri semnificative de impozite, taxe si contributii, si orice economist stie cã acesta este punctul de reper real, al zonei complet fiscalizate, este foarte greu de înteles cum poate consumul sã genereze 4 miliarde de lei colectati în plus fatã de program si 4,6 miliarde lei în plus fatã de aceeasi perioadã a anului trecut. Cât despre declaratiile unor politicieni, deranjati de eficienta ANAF, mã bucur cã domnul Ludovic Orban s-a trezit din letargie si se implicã activ în spatiul public, inclusiv în domeniul fiscalitãtii. I-as sugera sã-si concentreze însã eforturile pe reforma transporturilor, unde toti specialistii îi <<recunosc>> competenta, cum ar fi evolutia proiectelor Transalpina si a aeroportului international de la Adunatii Copãceni. Subliniez încã o datã faptul cã nu intentionez sã las institutia pe care o conduc, si nici munca mea, sã fie folosite în rãzboaiele purtate de diversi politicieni sau grupuri de interese”, a precizat presedintele ANAF.
La Vaslui, zeci de unitãti comerciale amendate cu sume foarte mari
Masinile de la Antifraudã au verificat, în ultimele sãptãmâni, depozitele de la iesirea din Vaslui spre Bacãu, la fostele depozite Leguvas, dar si celelalte depozite angro din zonã, aplicând amenzi peste amenzi. Nu s-a înregistrat nicio situatie în care s-a impus închiderea magazinelor, însã comerciantii protesteazã. “Ne aduc în sapã de lemn. Si asa plãtim multe taxe si impozite, acum ne mai cautã si la banalele bonuri fiscale sau ce sume avem în casele de marcat. Ne vor face sã închidem prãvãliile”, se plâng comerciantii din Vaslui. Au fost si situatii limitã. O vânzãtoare de la un magazin din zona Gãrii nu a eliberat bon fiscal unui cumpãrãtor, asa cum cerea legea, pentru o cumpãrãturã minorã. Imediat, la acel magazin au ajuns si inspectorii de la Directia Antifraudã, care au fãcut verificãri si au constatat cã acel client nu primise bonul fiscal. Consecinta: vânzãtoarea a primit o amendã de 800 lei, iar conducerea unitãtii a fost avertizatã cã, dacã situatia se va repeta, se va ajunge la închiderea micii afaceri, a magazinului respectiv.