EXCLUSIVITATE Cazul vamesilor de la Albita acuzati de luare de mitã si constituire de grup infractional se complicã dupã ce unul din martorii DNA s-a sucit. Iatã declaratia datã atunci, de cãtre Dan Arhire, procurorilor DNA, pe care acum nu o recunoaste în fata magistratilor. Arhire a povestit, în urmã cu douã zile, acestora cã, de fapt, ceea ce vã vom prezenta mai jos, nu este declaratia sa, ci una dictatã de procurori pe care a fost nevoit sã o semneze.
Dan Arhire, inspector principal vamal, este cel care, în urma declaratiilor date acum douã zile în fata magistratilor Tribunalului Vaslui, aproape a ruinat acuzatiile de aderare la grup infractional aduse de cãtre DNA, celor 28 de vamesi si politisti de frontierã cercetati în ultimul scandal de luare de mitã din Punctul de Trecere al Frontierei Albita. Asa cum am spus în numãrul trecut al cotidianului Vremea Nouã astãzi revenim cu declaratia integralã datã de cãtre Arhire în faza de urmãrire penalã. Lãsãm la latitudinea cititorilor sã judece dacã este adevãrat sau nu faptul cã Arhire ar fi fost constrâns si cã s-ar fi simtit amenintat de ancehtatori atunci când a dat si a semnat aceastã declaratie.
Anchetatori: Îi cunoasteti pe Afloroaei Carmen si Ovidiu Antohi? În ce relatii vã aflati cu acestia si dacã ati suferit vreun prejudiciu urmare a infractiunii retinute în sarcina acestora?
Dan Arhire: O cunosc pe Afloroaei Carmen de aproximativ 20 de ani, fiind coleg cu aceasta în toatã aceastã perioadã. În tot acest interval am fost colegi de birou în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albita. Pe Antohi Ovidiu îl cunosc de aproximativ 15 ani fiind, de asemenea, colegi, în acelasi punct vamal. Nu sunt în relatii de prietenie sau dusmãnie cu cei doi si nu am suferit nici un prejudiciu ca urmare a infractiunilor retinute în sarcina acestora.
A: Ce functie ati detinut în cadrul Biroului Vamal Albita si în ce constau atributiile dvs. de serviciu?
D.A.: Din luna aprilie 2013 detin functia de inspector vamal superior si, conform fisei postului, aplic reglementãrile vamale în domeniu. Efectuez controlul vamal al documentelor comerciale, în cazul persoanelor fizice verific documentele mijlocului de transport si efectuez controlul bagajului si al mijlocului de transport. În principiu, fie cã lucrez pe sensul de intrare în România, fie cã lucrez pe sensul de iesire, atributiunile sunt aceleasi. Dacã constat cã turistul detine o cantitate mai mare de marfã decât cea necesarã pentru consum propriu, îi aduc la cunostintã cã trebuie sã plãteascã taxe vamale sau, dacã vrea sã continue cãlãtoria fãrã sã plãteascã taxele, trebuie sã depunã bunurile la magazie. Dacã nu doreste sã o depunã, nu i se permite trecerea. În situatia în care prin punctul vamal se prezintã o persoanã care transportã mai multe colete neînsotite de proprietari, solicit declaratia verbalã privind declaratia vamalã apoi efectuez, prin sondaj, controlul mijlocului de transport si al coletelor cât si bagajele personale. De regulã controlul bagajelor se face prin sondaj si se trece la un control amãnuntit dacã se constatã dintre declaratia verbalã si controlul sumar sau la solicitarea Politiei de Frontierã sau pe anumite perioade bine determinate stabilite de conducerea biroului vamal.
A.: Ce date cunoasteti în legãturã cu practicile existente în rândul politistilor de frontierã si a vamesilor de a pretinde si primi de la persoane, în special transportatori, diverse sume de bani pentru a le permite tranzitul prin punctul de Trecere al Frontierei Albita? Care era modalitatea de colectare a sumelor de bani si care era maniera de împãrtire a acestora? Eventual, care era destinatia sumelor de bani?
D.A.: Nu am auzit de nici un coleg din Biroul Vamal si PTF Albita care sã pretindã în mod direct o sumã de bani sau diverse bunuri pentru a permite trecerea prin Punct dar cunosc cã se practicã de cãtre colegii mei de la trafic faptul cã dau de înteles turistilor cã pot avea diferite probleme la trecerea prin punct si atunci turistii, cei care ar trebui sã declare cã trec cu bunuri supuse taxãrii, oferã diverse sume de bani. Precizez cã si eu personal m-am întâlnit cu situatii în care diversi turisti mi-au oferit bani pentru a trece diverse bunuri accizabile, de regulã tigãri, dar i-am refuzat. Precizez cã sumele de bani depind de cantitatea de marfã supusã accizãrii care trebuie declaratã. Dintre colegii despre care consider cã au astfel de practici îi cunosc pe Olteanu Costicã, Oancea Daniel, Filimon Adriana, Lucian Lãcãtusu despre care am observat cã fac astfel de lucruri dar eu, personal, am încercat de fiecare datã ca sã-i evit si, când intram cu vreo unul dintre ei pe turã, eu încercam sã îi evit, de aceea nu pot preciza o situatie exactã când au primit bani sau bunuri pentru a efectua un control vamal formal.
A.: Conform probelor existente la dosar, la data de 04.09.2013, în prezenta dvs. si a colegei dvs., Sãlãjan Simona Gabriela, lucrãtorii vamali Afloroaei Carmen si Antohi Ovidiu-Adrian au pretins si primit de la investigatorul cu identitate realã autorizat în cauzã, suma de 200 de lei pentru a-i permite tranzitarea punctului vamal. Ce cunoasteti în legãturã cu acest aspect al cercetãrilor?
D.A.:Nu îmi amintesc despre aceastã situatie dar este posibil ca turistul respectiv sã fie controlat, initial, de mine, apoi sã fie preluat de colegii mei, Afloroaei Carmen si Antohi Ovidiu-Adrian, care sã îi punã diverse întrebãri cu privire la scopul si detaliile transportului si a lucrurilor personale. Precizez cã Sãlãjan Simona este posibil sã se fi aflat în ghereta unde ne desfãsurãm activitatea deoarece obisnuieste sã vinã la colega ei, Afloroaei Carmen, pentru a sta de vorbã.
A.: Aveti alte precizãri de fãcut?
D.A.: Eu, personal, dacã fac controlul unui vehicul, nu chem la ghiseu turistul decât dacã este necesar sã fie retinute bunuri sau sã plãteascã taxe. Nu am alte precizãri de fãcut.