PREGÃTIRI… Controale de la Spitalul Judetean si tensiunile de la spitalul din Husi, i-au lãsat pe bolnavi fãrã traditionala masã cu peste de Florii. Conducerile celor douã spitale însã spun cã îsi vor lua revansa cu prilejul Sfintelor Pasti, când masa de sãrbãtoare pentru bolnavi va fi una îmbelsugatã, cu mâncãruri traditionale: sãrmãlute, fripturã, cozonaci, dar si nelipsitele ouã rosii. La Bârlad, din pãcate, e o situatie aparte: firma de catering care se ocupã de hrana bolnavilor nici nu se gândeste sã facã meniuri speciale de sãrbãtori, rãmânând la… cartofi, macaroane, ceai si pâine. Pentru acestea profitul este telul suprem, bucuria nevoiasilor un moft.
Faptul cã, anul acesta, spitalele Vaslui si Husi traverseazã perioade mai agitate a fãcut ca o traditie consacratã sã fie omisã: pacientii nu au mai primit preparate din peste, la masa de Florii, desi ambele unitãti medicale obisnuiau sã tinã cont de acest obicei . “La ce probleme am avut si încã avem, din pãcate, nu prea ne-a mai stat gândul la acest lucru, de aceea am omis sã facem meniul special de Florii, desi noi tinem la aceastã traditie, asa cum pacientii stiu. Nu a fost an, pânã acum, în care sã nu fie preparate din peste, de Florii”, spun responsabilii celor douã unitãti medicale, care, coincidentã, au procedat la fel anul acesta, din cauza necazurilor din ultima vreme. Într-adevãr, ambele unitãti medicale întâmpinã perioade tensionate: spitalul Husi trece prin “focul” angajãrilor celor doi directori (medical si financiar), iar etapa se dovedeste mai agitatã decât s-ar fi anticipat, iar Spitalul Judetean de Urgentã (SJU) Vaslui a fost nevoit sã facã fatã unui control dur din partea ministerului, cerut de procurori în vestitul caz al “ginecologilor arestati”.
Husul si Vasluiul se revanseazã de Paste!
“În fiecare an, de Florii, s-a mâncat peste în spitalul nostru, anul acesta însã, ne-am abãtut, din pãcate, de la traditie. Si nu pentru cã nu ar fi fost, ci pentru cã avem, asa cum bine se stie, o perioadã cu multe tensiuni, probleme, care trebuie rezolvate si, pur si simplu, s-a scãpat din vedere aceastã traditie pe care noi o respectãm. Pregãtim însã pentru sãrbãtoarea Sfintelor Pasti, o masã îmbelsugatã asa cum se serveste în fiecare familie. Pacientii vor primi sãrmãlute calde, cozonac, ouã rosii, fripturã, tot ce trebuie. Întotdeauna, de sãrbãtori, se fac preparate specifice, cã asa e normal si e o bucurie pentru noi toti sã putem oferi celor internati, care nu se aflã acasã, împreunã cu familia, o micã bucurie”, au spus reprezentantii spitalului “Dimitrie Castroian” Husi. Nu se lasã mai prejos nici vasluienii, care, la fel, spun cã vor pregãti bucate alese, delicioase, pentru pacienti. “Din pãcate, de Florii, într-adevãr, nu am mai avut timp sã pregãtim peste, asa cum era traditia. În fiecare an fãceam, dar anul acesta, cu toate necazurile prin care am trecut si încã mai trecem, am omis. Dar, de Paste, am pregãtit o super-masã pentru toti pacientii, cu ciorbã de gãinã, cu fripturã de pui, de porc, cozonaci, ouã rosii, iar portiile vor fi din belsug”, a spus Adrian Avãdãnii, seful administratiei Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui.
La Bârlad, nu existã meniuri pentru sãrbãtori!
GHINION…La spitalul din Bârlad, firma de catering Media Class, apartinând omului de afaceri Dan Dobrovolschi, nu face pentru bolnavi meniuri speciale de Crãciun, Florii sau Paste. Cei internati în spital de Florii nu au avut peste la masã decât dacã le-au adus apartinãtorii de acasã. Meniul zilnic este acelasi: ceai, pâine, marmeladã sau gem, cartofi, fasole, paste, macaroane si din nou… ceai! Pentru cã suma de 11 lei/zi/bolnav – la comun, este consideratã foarte micã de cãtre cel care administreazã bucãtãria, din meniu este scoasã complet carnea de câtiva ani. Chiar dacã dieteticienii introduc în meniu carne, oricât de putinã, de la bucãtãrie este tãiatã carnea din meniu. Aceasta este de fapt consecinta externalizãrii serviciilor de catering la spitalul din Bârlad, de altfel singurul spital din judet care are externalizate serviciile de catering si spãlãtorie, plus serviciile de analize de laborator si imagisticã. Din pãcate pentru pacienti, contractul spitalului bârlãdean cu firma lui Dan Dobrovolschi de catering este semnat pe zece ani, pânã în 2022!