spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

Bătălia pentru Floreşti – episodul “Arhiva”

- Advertisement -

Somnul politicienilor naste monstri administrativi!

ABSURDUL LA EL ACASÃ … Miercuri, 1 aprilie, primarul comunei Poienesti, Gheorghe Poede, a intrat în posesia arhivei satului Floresti, care apartine comunei Alexandru Vlahutã. Rãzboiul dintre cele douã comune, Vlahutã si Poienesti, care îsi revendicã fiecare satul Floresti, este deja de domeniul absurdului. Vinovat de aceastã situatie este Guvernul României si Parlamentul, care treneazã de peste 20 de ani rezolvarea situatiei administrative a satului Floresti. Primarul din Poienesti, Gheorghe Poede, a câstigat în instantã dreptul de a administra satul Floresti, dar s-a lovit de opozitia sãtenilor si a administratiei comunei Vlahutã. Practic, de miercuri, satul Floresti este la comuna Poienesti, dar … si la comuna Vlahutã. Pentru cã toate actele de identitate, toate titlurile de proprietate ale florestenilor sunt pe comuna Alexandru Vlahutã! În acelasi timp, primarul din Poienesti spune cã toti florestenii pot veni la primãrie la Poienesti, pentru orice problemã! Primarul din Vlahutã, Dãnut Cojocaru, spune cã are multe proiecte pentru care a semnat finantare, la Floresti si acum se pierde finantarea! Oamenii din Floresti sunt decisi sã protesteze la primãria Poienesti. Vina pentru toatã aceastã absurditate o au politicienii vasluieni, care nu si-au dat interesul pentru a rezolva problema administrativã a Florestiului decât … din gurã, în campaniile electorale. Reprezentantul guvernului în teritoriu – prefectul judetului Vaslui, nu are absolut nicio reactie privitor la harababura creatã si la rãzboiul dintre cele douã primãrii, în care victime sunt 650 de sãteni ai satului Floresti!

În satul Floresti, din judetul Vaslui, ieri, zeci de sãteni s-au adunat pe ulitã sã discute despre situatia în care se aflã, una cu adevãrat spectaculoasã, româneascã get-beget. Localitatea lor apartine, de mai bine de 24 de ani, de douã comune. Administrativ, Florestiul, cu o populatie de peste 650 de locuitori, depinde de comuna Alexandru Vlahutã. Dupã Legea nr.2/1968 privind organizarea teritoriului satul face parte din comuna Poienesti. În acte, florestenii au domiciliul în Alexandru Vlahutã, unde învatã, voteazã si plãtesc taxele si unde sunt (mai bine zis erau) depozitate arhivele administrative. Totusi, evidentele statului îi plaseazã în comuna vecinã – Poienesti – si în consecintã, tot acolo este directionat si bugetul de la Finante, împãrtit pe cap de locuitor. Banii, evident, rãmân la Primãria Poienesti, iar florestenii sunt “întretinuti” din bugetul comunei Alexandru Vlahutã. De pe 1 aprilie, lucrurile au luat o întorsãturã dramaticã! Dupã ce din octombrie primarul Gheorghe Poede, din Poienesti a câstigat în instantã dreptul de a ridica arhiva satului Poienesti si deci de a administra satul, s-a iscat un adevãrat rãzboi între el si primarul Dãnut Cojocaru, al comunei Alexandru Vlahutã. Oamenii din Floresti au împiedicat pe Poede si executorul judecãtoresc adus de acesta sã ia arhiva de la Primãria Vlahutã, de douã ori: în octombrie si noiembrie anul trecut. Dar pe 1 aprilie, dupã ce Curtea de Apela Iasi a dat câstig de cauzã si ea comunei Poienesti, executorul judecãtoresc a venit cu un politist si, fãrã vorbe prea multe, a ridicat arhiva Florestiului si a predat-o la comuna Poienesti.

Treabã româneascã get-beget!

Asa cum am mai precizat si altã datã, absurdul este la el acasã în judetul Vaslui. În baza legii din 1968, Florestiul a fost transformat din comunã în sat. Apoi, a fost alipit comunei Poienesti. În anul 1989, comunistii au desfiintat prin lege si comuna Poienesti. Urmarea? Satul Floresti a ajuns într-un final în componenta comunei Alexandru Vlahutã. Din acest motiv, Primãria Poienesti a predat registrele agricole si de stare civilã primãriei Alexandru Vlahutã. „În ’90, ca urmare a aplicãrii Legii 18 a fondului funciar, Oficiul de Cadastru Vaslui actualizeazã harta de cadastru a comunei Alexandru Vlahutã si alipeste teritoriul localitãtii Floresti la comuna Alexandru Vlahutã pentru a fi eliberatele actele de propritate ale cetãtenilor pe comuna Alexandru Vlahutã”, spune primarul Dãnut Cojocaru. Pânã aici, toate bune, frumoase si… logice. Blocajul a apãrut însã în anul 1990, atunci când comuna Poienesti a fost reînfiintatã, prin lege, în granitele stabilite în anul 1968. În interiorul acestor granite se afla si satul Floresti. Parlamentarii au omis însã cã acest sat apartinea deja de comuna Alexandru Vlahutã. Asa cã, de mai bine de 24 de ani, primãriile Poienesti si Alexandru Vlahutã sunt în rãzboi. Miza o reprezintã cele peste 2700 de hectare de teren ale Florestiului care valoreazã peste 5 milioane de euro, impozitele pe proprietãti si banii alocati de la bugetul de stat pentru localnici. Sãtenii plãtesc taxe si impozite la primãria Alexandru Vlahutã. Banii alocati de guvern, pentru satul lor, sunt însã repartizati comunei Poienesti, dupã cum sustine Dãnut Cojocaru, primarul din Alexandru Vlahutã. Gheorghe Poede, primarul Poienestiului, este de altã pãrere: „La Alexandru Vlahutã s-au alocat dublu fatã de cîti bani s-a alocat la Poienesti”.

Politicieni buni de gurã!

În anul 2005, pentru lãmurirea situatiei, s-a organizat un referendum. Sãtenii din Floresti au votat, în procent de 97%, sã apartinã de comuna Alexandru Vlahutã. Referendumul nu a fost însã validat din cauzã cã locuitorii din Poienesti nu s-au prezentat în numãr suficient de mare la vot. De fapt, multi dintre ei nu au aflat, nici pânã astãzi, cã a avut loc o consultare popularã. În anul 2013, deputatul de Vaslui, Ana Birchall, în colegiul cãreia se aflã comuna Alexandru Vlahutã, a pregãtit un proiect de lege pentru deblocarea situatiei. Proiectul de act normativ, depus în Parlament, îsi propunea sã modifice Legea nr.2 din 1968 în care satele Floresti si Dealul Secãrii apartin de comuna Poienesti. Însã, proiectul de lege nu poate intra în vigoare fãrã un nou referendum. Spre deosebire de cel din anul 2005, de aceasta datã este suficient sã iasã la vot doar 30% din alegãtori. Si acest demers pare în zadar, deoarece prefectul judetului Vaslui, Andrei Puicã, nu miscã absolut nimic pentru a solicita guvernului organizarea acestui referendum! Astfel cã, s-a ajuns de la 1 aprilie la o situatie incredibilã! Florestenii vor sã protesteze în fata Primãriei Poienesti, iar primarul comunei Vlahutã, Dãnut Cojocaru, este în pragul infarctului!

Primarul Cojocaru: “Este absurd, absolut absurd!”

“Nu stiu cum o sã-si desfãsoare cei de la Poienesti activitatea, pentru cã toate actele sunt emise pe comuna Alexandru Vlahutã, toate titlurile de proprietate sunt la noi. Ei ar fi trebuit ca, în 1990, când au reînfiintat Poienestiul sã treacã toate pãmânturile acolo si sã le dea spre administrare. Dar au fãcut actele pe Vlahutã! Acum trebuie modificate toate titlurile de proprietate si le blocheazã oamenilor si plãtile de la APIA, si ajutorul social… tot. Eu am eliberat astãzi un certificat de deces pentru cineva din Floresti, pentru cã omul în actele de identitate apare în comuna Alexandru Vlahutã! Ce era sã fac? Sã nu-i dau actul, sã tinã oamenii mortul pe masã? Cum sã nu-i dau dacã el are actul de identitate si proprietate pe Alexandru Vlahutã? Eu am discutat la ANCPI, unde mi s-a spus cã este o absurditate ce se întâmplã. Noi suntem proprietari! Trebuiau ca si cadrul legal sã facã referendum si nu fac. Dacã reprezentantul guvernului în teritoriu, prefectul judetului, se comportã cum se comportã, dacã din octombrie si pânã acum n-a putut sã initieze un referendum, sã cheme pe primarul de Poienesti sã elaboreze actul pentru referendum, ce sã mai spun? La nivel de judet nu se implicã deloc, cred cã acoperã trecutul, banii cheltuiti de Poienesti si nu-i justificã! Totul a început de când am vrut sã intrãm în legalitate. La nivelul judetului de 25 de ani toti au gresit! Nu tin cont de vointa oamenilor, nu tin cont de acte, de nimic. Eu am fãcut un memoriu la Administratia Presedentialã, la Presedintele României, sã vedem ce se va face ca sã ne ajute în favoarea oamenilor. Ce sã mai spun? Nu mai stim ce sã facem. Ba mai mult, o judecãtoare din Vaslui a dat douã sentinte aiuristice, prin care eu ca primar, pentru cã nu si-au luat arhiva de la mine, trebuie sã plãtesc un milion de lei amendã si, într-o altã sentintã, pentru aceeasi cauzã câte 1800 de lei pe zi, din 3 octombrie de când nu si-au luat arhiva. Am atacat la Curtea de Apel Iasi decizia si au rãmas cruciti judecãtorii de acolo de sentintele date în bãtaie de joc. Au cerut ambele sentinte de la Vaslui si ne judecãm acum. Oricum, totul este o harababurã din cauza neimplicãrii politicienilor, administratiei judetului! La Biserica din Floresti preotul paroh n-a putut sã ia de la Poienesti autorizatie de constructie pentru niste lucrãri de miliarde prin Administratia Cultelor, pentru cã terenul este pe comuna Vlahutã si a trebuit sã-i dãm tot noi! Astãzi m-au sunat niste oameni sãrmani din Floresti cã li s-a dãrâmat casa. Eu am accesat un proiect prin FRDS si DGASPC ca sã le construim o casã si acum nu pot organiza licitatia pentru el, cã este aiureala asta! O sã pierdem banii si oamenii, casa. O aiurealã tipic româneascã si nimeni nu face nimic!”, a spus Dãnut Cojocaru, primarul comunei Alexandru Vlahutã, care se plângea cã tot acest stres l-a adus aproape de infarct.

Gheorghe Poede: “Îi astept pe floresteni sã vinã la primãrie pentru orice problemã”

“Problema este stiutã. Eu am aranjat în asa fel încât cu executorul am evitat discutiile cu primarul din Vlahutã si sã luãm arhiva în liniste. Arhiva era lãsatã acolo în custodie. Ei au dat telefon la niste oameni din Floresti care erau pe la crâsmã, pe care îi tin ei în spate cu ajutorul social si i-au scos în stradã. I-am evitat si ne-am vãzut de drum. Este normal ca oamenii sã fie supãrati cã se gândesc cã eu o sã-i pun la treabã si chiar o sã-i pun la treabã, cã asa este normal, pentru cã iau niste bani. Trebuie sã lucreze în folosul comunitãtii. Oamenii din Floresti, dacã au probleme, sã vinã aici! Problemele de orice fel sunt aici rezolvate. Nu-i nimic adevãrat din ce spun cei de la Vlahutã, sunt minciuni sfruntate. Mie chiar mi-a dat telefon astãzi o doamnã din Floresti care era foarte bucuroasã cã a trecut la Poienesti. Ea mi-a confirmat cã împotriva trecerii legale a satului la Poienesti ar fi doar cei de la ajutorul social, care depind de primarul din Vlahutã. Este adevãrat si pe altã parte cã nici politicienii nu si-au fãcut treaba, pentru cã mie niciunul nu mi-a dat concursul ca sã rezolv. Ei recunosc cã de drept satul Floresti este la Poienesti, numai de fapt el a fost tinut cu forta la Vlahutã. Si Guvernul si toti din Vaslui de la structurile administrative spun cã la noi trebuia sã fie arhiva din Floresti. Ei nu mi-au dat toate documentele încã, dar o sã le deschid un alt proces pentru cã n-au respectat hotãrârea judecãtoreascã rãmasã definitivã si irevocabilã. Ce sã le fac? Asta e treaba, ei credeau cã se joacã, dar nu le merge. Încã un dusman rãmas cu botul pe labe! De la Parlamanet ar putea sã se modifice legea din 1968, dar de 20 de ani se tot chinuie sã o facã si n-au fãcut-o. Se vede cât îi intereseazã, iar dacã se va lãmuri cumva, o sã le predau tot înapoi. Pânã atunci, eu am preluat satul Floresti legal!”, a spus primarul din Poienesti.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.