spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

La multi ani, Theodor Codreanu!

- Advertisement -

EMOTII În tuse fine sau cu abundentã de culoare si sentimente, husenii care îl pretuiesc pe profesorul Theodor Codreanu se întrec în a-i aminti, cu emotie, la împlinirea celor 70 de ani, de ce micuta urbe a Husilor îi datoreazã toatã recunostinta! Fie cã vorbesc despre truda sa scriitoriceascã, rãsplãtitã cu premii importante, inclusiv de cãtre Academia Românã, fie cã îi subliniazã exceptionalul aport la consolidarea a tot ceea ce a însemnat poetul Mihai Eminescu pentru poporul român, husenii nu uitã sã aminteascã de fiecare datã de profesorul Theodor Codreanu, cel care, în sãlile rãcoroase ale “bãtrânului liceu”, a oferit, ani la rând, copiilor, o parte din sufletul sãu. Discret si cu o retinere izvorâtã din întelepciune, huseanul Theodor Codreanu nu a fãcut niciodatã paradã cu merite sale, ceea ce a dus la “performanta de a nu supãra niciodatã pe nimeni”, dupã cum afirma, recent, cu simpatie, un husean sãgalnic. Ieri, 1 aprilie, profesorul Theodor Codreanu a împlinit 70 de ani. La multi ani, domnule profesor!

Husul chiar a avut noroc în urmã cu multi ani, în 1975, când, printr-o frumoasã întâmplare a destinului, tânãrul profesor Theodor Condreanu, nãscut la Sârbi, comuna Banca, decidea sã rãmânã în acest orãsel, în care s-au nãscut oameni precum, (în ciuda controverselor) Alexandru Ioan Cuza, Alexandru Giugaru, Nicolae Hortolomei, Adam Bãltatu, Mihai Ralea si multi, multi altii. Husenii aveau nevoie de un contemporan predestinat literaturii române, care, în tot acest timp, deloc usor, sã îi îndemne sã iubeascã limba românã, sã îl pretuiascã pe Eminescu si care, într-un fel blajin si dedicat, sã le îndrume copiii pe o cale dreaptã. A gãsit însã destul timp sã scrie opere importante, pe care institutii de referintã ale României si Republicii Moldova le-au distins. Premiul de debut în volum pentru prozã al editurii Junimea a venit în 1980; în 1993 a primit premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova; Premiul Național „Mihai Eminescu”, pentru volumul “Dubla sacrificare a lui Eminescu” a fost primit în 1999; Premiul Uniunii Scriitorilor, Filiala Iași, pentru criticã literarã, pentru volumul “Complexul Bacovia” i-a fost acordat lui Theodor Codreanu în 2002, iar, dupã alte distinctii, la fel de meritorii, a venit, în decembrie 2013, o recunoastere cam demult asteptatã, premiul “Titu Maiorescu” al Academiei Române, pentru cartea “Ion Barbu si spiritualitatea româneascã modernã. Ermetismul canonic”, apãrutã la Editura Curtea Veche din Bucuresti, în 2011, în Colectia “stiintã, spiritualitate, societate”.

“Shalom – shalom”, domnule profesor!

Comunitatea Evreilor din municipiul Husi se alãturã concitadinilor huseni pentru a se adresa domnului profesor dr. Theodor Codreanu si a-i transmite din inimile noastre “Shalom – shalom”. Comportamentul si modul de a fi al profesorului si scriitorului Theodor Codreanu impun respectul evreilor trãitori în muncipiul Husi. Activitatea de dascãl de la Liceul Teoretic “Cuza Vodã” (acum colegiu) a fost beneficã copiilor nostri, care si-au îmbogãtit cunostintele pentru a deveni la rândul lor oameni, iar dupã orele de curs asistam la discutiile, specifice vârstei, despre profesorul Theodor Codreanu; întotdeauna cu respect si stimã, apreciindu-i-se cultura si exigenta în raport cu învãtãceii. Acest lucru ne-a fãcut sã îl apreciem, sã îl stimãm si sã îi fim recunoscãtori pentru tot ceea ce fãcea pe tãrâmul învãtãmântului si educatiei. Acum, când stim ce a realizat si în domeniul literar ne face sã ne simtim mândri de faptul cã ne cunoastem, cã ne salutãm si trãim în aceeasi urbe si epocã. Asemeni dorim sã-i multumim pentru atentia si importanta întãririi legãturilor cu membrii Comunitãtii Evreiesti din municipiul Husi, în spiritul tolerantei religioase si entice, specific parcursului european al României contemporane. Prin definitie, intelectualul este simbolul tolerantei si pãcii, atât de necesare societãtii noastre comtemporane, agresatã zilnic prin exemplele negative oferite de mass-media. Societatea româneascã are nevoie de modele si repere spirituale. Theodor Codreanu reprezintã un viu exemplu. Domnule profesor, cu deosebit respect vã spunem cã, în calitate de cetãteni ai municipiului Husi, ne mândrim cu dumneavoastrã si vã urãm din sufletele noastre: “SHALOM – SHALOM”! (Comunitatea evreilor din Husi, presedinte Costache Clim, Ec. Axinte Beatrice).

“Am onoarea, domnule profesor. dr. Theodor Codreanu”!

O atentã analizã a CV-ului eminescologului Theodor Codreanu impresioneazã prin economia studiilor si lucrãrilor publice, precum si a diversitãtii domeniilor culturale si stiintifice abordate. Prin gândurile de fatã, doresc omagierea acestui OM din perspectiva convietuirii în aceeasi urbe, definitã de scriitorul Gheorghe Chiper prin sintagma atât de cunoscutã – “Târgul Trãsnitilor”. Theodor Codreanu exceleazã prin modul de afisare în societate si faptele cotidiene, care îi oferã aliura unui om deosebit si a unui exemplu pentru tinerii huseni, dar nu numai. Sunt surprins plãcut de modul cum si-a rostuit familia, de modul cum a stiut sã-si tinã sotia si copiii în jurul lui, formând acea familie “binecuvântatã” de Dumnezeu, de cum a stiut sã le cãlãuzeascã pasii, astfel încât si ei au ajuns, în sensul adevãrat al cuvântului, “oameni”. Totdeauna când mã întâlnesc cu domnul profesor simt în suflet o mare bucurie, a omului care revede pe cineva “drag”, care te onoreazã. Modestia care îl caracterizeazã si mai ales cãldura pe care o emanã atunci când vorbeste cu tine te fac sã te simti, sã trãiesti plãcut clipa pe care o împarti cu Domnia sa. În momentul de fatã, cuvintele nu au valoarea cuvenitã pentru a vorbi de aceastã personalitate huseanã, care face ca aceste plaiuri moldave sã fie cunoscute peste tot în mediul academic. Reliefez dragostea manifestatã de românii nostri de dincolo de Prut, fratii nostri, asemeni autorului celebrei Doine! Acest lucru este extraordinar si a fost realizat cu multã dãruire, demonstrând încã o datã calitatea sa de român, întâlnitã tot mai rar la semenii nostri, de om care stie adevãratul sens al cuvântului “frate”. Pentru toate acestea, vã adresez cu respect cuvântul nostru cazon: “Am onoarea sã vã salut, domnule profesor!”. (Col ( r) Mihai Gheorghiu).

“Un cãlduros salut ostãsesc: SÃ TRÃITI”!

Slujitorii si apãrãtorii acestui pãmânt strãmosesc, aflati la datorie sub drapel, sunt onorati, prin vocea mea, ca la aceastã zi deosebitã din viata dumneavoastrã, sã fim alãturi, împreunã cu prietenii si toti cei care vã apreciazã, urându-vã un sincer “LA MULTI ANI”! Prin muncã si creatie, dumneavoastrã ati adus în fata noastrã acel univers al cunoasterii ce ne face sã întelegem mai bine lumea în care trãim si sã apreciem la adevãrata valoare reperele intelectuale pe care le-ati propus spre studiu si analizã, motiv de a vã multumi. Pericolul rusesc si amenintarea sa la adresa neamului românesc, semnalate de dumneavoastrã, asemeni lui Mihai Eminescu în vremea sa, s-au dovedit si se dovedesc a fi tot mai reale. Bat la malurile Nistrului si ale Prutului, prin forta împrejurãrilor din Ucraina. Stim cã munca dumneavoastrã a fost grea, dar ce ne-ati dãruit meritã recunostinta noastrã, a militarilor care prin activitatea asprã ce o desfãsoarã stiu sã aprecieze si sã-si însuseascã o parte din valorile ce le-ati creat. Domnule profesor, la unison cu toti militarii din cadrul Batalionului 202 Apãrare CBRNC “Interventie la Dezastre”, vã prezentãm onorul nostru ostãsesc. (Lt. col. Adrian Vasile Perdun, Batalionul 202 Apãrare CBRNC “Interventie la Dezastre”).

“Oriunde dumneavoastrã însivã ati fost omagiat, acolo s-a aflat de fiecare datã, cu cinste, si numele Husului”!

În aceastã zi importantã, în care dumneavoastrã, domnule profesor, prindeti în cununa anilor încã o floare, a 70-a, mã alãtur si eu, cu mare drag, celor care vã doresc, cu inima deschisã si cu recunostintã, un sincer “La multi ani”! Cu truda dumneavoastrã scriitoriceascã ne-am mândrit cu totii de-a lungul vremii, pentru cã oriunde s-a dus vestea unor creatii de aleasã tinutã, oriunde dumneavoastrã însivã ati fost omagiat, acolo s-a aflat de fiecare datã, cu cinste, si numele Husului, orasul pe care, ati dovedit-o, îl iubiti neconditionat. De asemenea, oriunde pe lumea aceasta s-ar afla un fiu de husean care v-a fost elev, fãrã îndoialã cã acolo este cineva care vã poartã recunostintã pentru tot ceea ce a-ti fãcut la catedrã, pentru mintile si sufletele copiilor. De aceea mã alãtur tuturor husenilor, care simt nevoia ca astãzi, de ziua dumneavoastrã, sã vã transmitã cele mai frumoase gânduri si aprecieri pe deplin meritate! La multi ani, domnule profesor dr. Theodor Codreanu! Cu respect, primarul municipiului Husi, ing. Ioan Ciupilan.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.