spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

“Pongo”, acuzatii de bancrutã frauduloasã

- Advertisement -

Concluziile raportul lichidatorului de la FC Vaslui (II)

FAPTE Raportul lichidatorului care se ocupã de insolventa lui Sporting Club confirmã anchetele ziarului nostru. Damian a falimentat în mod intentionat clubul, dupã ce a scos din conturi în jur de 3 milioane de euro. Lichidatorul considerã cã acel contract de administrare pe care “Pongo” îl invocã ca document justificativ, nu are nicio o valoare, neavând acordul Adunãrii Generale a Actionarilor, dar nici nu este înregistrat la Registrul Comertului, asa cum prevede legea. Mai mult, lichidatorul formuleazã câteva concluzii, în urma cãrora “Pongo” poate fi acuzat de bancrutã frauduloasã. În raport se precizeazã modul în care jucãtorii au fost lãsati sã plece, liberi de contract, lãsând o gaurã în bugetul firmei cuprinsã între 1,5 milioane de euro, valoarea de inventar, si 12 milioane de euro, valoarea de piatã a jucãtorilor. Dupã un an si ceva, începe sã iasã la ivealã faptul cã pentru datorii salariale de 200.000 de euro, FC Vaslui a pierdut, în ultimele luni de existentã, jucãtori cotati la multe milioane de euro. Damian putea vinde un jucãtor si salva echipa. Practic, a aruncat pe apa Sâmbetei 12 milione de euro, doar pentru a falimenta clubul, ca ulterior sã poatã sã cearã falimentul firmelor lui Porumboiu. De fapt, acesta era planul. În raport se mai aratã cã Porumboiu a investit peste 20 de milioane de euro în perioada 2011-2014.

Raportul lichidatorului judiciar aratã faptul cã grupul de firme Racova a asigurat sustinerea financiarã la FC Vaslui, în sumã totalã de 20 milioane euro (85,5 milioane lei), în perioada 2011-2014, nicidecum pe vreun contract pe care “Pongo” l-ar fi adus la echipã. La acestea, s-au adãugat drepturi de televizare, încasãri din transferuri de jucãtori, drepturi LPF, UEFA, FIFA. Limita de finantare de 20 milioane de euro asiguratã de grupul Racova “a fost depãsitã începând cu sezonul 2012-2013, iar debitoarea (Sporting Club, cu “Pongo” pe post de presedinte de CA, n.r.) a întâmpinat dificultãti în obtinerea disponibilitãtilor bãnesti”. Mai pe întelesul tuturor, când Racova a achitat toate obligatiile pe care le avea, iar “Pongo” s-a vãzut nevoit sã caute finantãri, cel mai simplu i-a fost sã bage firma în faliment, pe motiv cã nu mai avea bani! Asa se face cã, la finele sezonului 2013-2014, toti jucãtorii au fost declarati liberi de contract si au pãrãsit FC Vaslui, desi se puteau obtine sume importante pe ei. “Pongo” a avut la dispozitie jucãtori de milioane de euro, plus 2,4 milioane de euro, din drepturi de televizare, dar nu a miscat niciun deget pentru a salva echipa. Totul a fost o actiune de distrugere premeditatã. În mai 2014, Damian i-a sfãtuit pe jucãtorii FC Vaslui sã depunã memorii, pentru a deveni jucãtori liberi de contract, pentru cã, spunea el, “din varã totul se va închide cu lacãtul”. Stia cã va distruge acest club, care ar fi putut trãi fie si cu cele 2,4 milioane de euro din drepturile de televizare. “Transferul liber de contract al jucãtorilor a pricinuit o pierdere debitoarei (Sporting Club, n.r.), estimatã între 6.165.233 lei (1.400.000 euro, valoarea de contabilitate a drepturilor de transfer) si 54.000.000 lei (12.000.000 euro, valoarea de piatã a drepturilor de transfer), care a mãrit gradul de insolvabilitate”, se aratã în raport. Adicã, dacã “Pongo” nu ar fi urmãrit cu orice pret distrugerea FC Vaslui ar fi putut vinde jucãtorii pe câteva milioane de euro, bani cu care echipa putea rãmâne în prima ligã în continuare. Dar, nu a dorit.

Am avut dreptate: Pongo a “învârtit” peste 3 milioane de euro, personal, în perioada 2011-2014!

“Debitoarea a fost lãsatã fãrã disponibilitãti bãnesti pentru achitarea creditorilor scadenti, astfel: În perioada 2011-2014, Presedintele Consiliului de Administratie, Damian Ciprian Iulian a retras din conturile debitoarei suma de 12.833.908 lei, în baza unui contract de administrare având nr. 1007/23.12.2010. Contractul a fost încheiat fãrã aprobarea Adunãrii Generale a Actionarilor (nu existã o mentiune sau o hotãrâre în registrul sedintelor si deliberãrilor adunãrii generale), iar plãtile, fãcute fãrã justificare, nu au avut aprobarea Consiliului de Administratie. Acest aspect a fost mentionat si în actul de control nr. AIF18608/5.11.2014, cheltuiala fiind nedeductibilã, deoarece debitoarea nu a prezentat documente justificative. Suma a fost înregistratã în contul 401.5. Nu existã mentiuni privind contractul de administrare nr. 1007/23.12.2010 la Oficiul Registrului Comertului, pentru opozabilitate”, se mai aratã în raport. Ce înseamnã asta? Cã “Pongo” a ridicat personal peste 3 milioane de euro din banii FC Vaslui, fãrã a avea niciun document justificativ. O tâlhãrie la drumul mare, putem spune, de care se face vinovat doar fostul presedinte de CA. Datele sunt clare: în 2011, Pongo a ridicat suma de 4,5 milioane lei (45 miliarde lei vechi), în 2012 – 5,9 milioane lei (59 miliarde lei vechi), în 2013 – “doar” 2,4 milioane lei (25 miliarde lei vechi). Aceste sume sunt în afara salariului pe care-l avea la club, sume neînsemnate fatã de ceea ce cîstiga din contractul de reprezentare. Damian stia cã, dacã FC Vaslui ar fi rãmas în Liga I, numai pentru locul 5 lua o sumã de 3,4 milioane de euro, cu care ar fi salvat totul, inclusiv pielea sa, însã a preferat sã distrugã clubul de fotbal. Un exemplu este grãitor pentru lãcomia acestui om: în martie 2014, acesta a ridicat suma de 57.000 de euro, bani veniti de la UEFA pentru juniorii echipei, si i-a transferat în conturile personale. Asta, în timp ce FC Vaslui era într-o situatie limitã si avea nevoie de toate resursele financiare pentru a obtine licenta, document pentru care ar fi fost nevoie de 200.000 de euro. “Pongo” a preferat sã-si transfere în conturi cei 57.000 de euro, în loc sã directioneze banii spre licentiere, ceea ce demonstreazã cã distrugerea FC Vaslui a fost premeditatã de fostul militian. Nu a actionat singur în aceastã afacere tinutã mult timp la secret. Conform extrasului de cont bancar de la o agentie din Iasi a Unicredit Tiriac Bank, prin care se demonstreazã cã banii veniti pentru FC Vaslui nu au stat nici cinci minute în bancã, fiind luati imediat de “Pongo”, retragerea sumelor si transferul lor în conturile fostului presedinte de club au fost fãcute de Ionel Rozeanu, directorul economic de la FC Vaslui, care a fost “recompensat” în aceeasi zi cu 30.000 lei, adicã în jur de 7.500 de euro.

Iatã unde au ajuns echipamentele din sala de fortã a FC Vaslui: la amicul lui “Pongo”, Mihai Ponea!

Lichidatorul judiciar explicã si unde au ajuns echipamentele din sala de fortã a FC Vaslui, despre care ziarul nostru a scris în mai multe rânduri cã ar fi fost vândute pe nimic unor amici de-ai lui “Pongo”. “La data de 5.06.2014, cu factura nr. 3175, au fost înstrãinate toate echipamentele pentru gimnasticã (Tehnogym) cu o valoare de inventar de 265.956 lei la pretul de 20.000 lei (pretul nu a fost încasat) cãtre SC Apimunt SRL Vaslui”, se aratã în raport. Apimunt este firma lui Mihai Ponea, cel despre care am arãtat cã este în relatii foarte strânse cu fostul presedinte al FC Vaslui. Vicepresedintele PDL Vaslui nici nu s-a mai obosit sã achite echipamentele primite de pomanã de la “Pongo”, cã, deh!, nu erau cumpãrate din banii lor, erau plãtite din banii de la grupul de firme al lui Porumboiu… Alte trei masini KIA, care erau sechestrate de primãria Vaslui, au dispãrut si ele în ceatã, la preturi de 5-600 de euro bucata, tot în bãtaie de joc.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.