PROBLEME Peste 1.600 de asigurati din comuna Viisoara stau, de mai bine de douã luni de zile, fãrã medic de familie, dupã ce medicul din zona respectivã, dr. Vitalie Ghenadie, si-a reziliat contractul cu Casa Judeteanã de Asigurãri de Sãnãtate (CJAS) Vaslui. Pentru cã nici un medic de familie din tarã nu s-a grãbit sã-i ia locul doctorului Ghenadie, primarul comunei, Liviu Pârciu, cautã solutii peste granitã. „Cu ajutorul unor prieteni, am lipit afise prin Cahul si prin Chisinãu. M-a sunat un medic din Cahul si mi-a spus cã vine pentru 1500 de euro pe lunã. Dupã mai multe discutii, ne-a refuzat si el”, a spus primarul comunei Viisoara.
Pentru a beneficia de asistentã medicalã primarã, asiguratii din Viisoara sunt nevoiti sã meargã aproximativ 10 km pânã la Dodesti. Multi dintre ei sunt bãtrâni, bolnavi cronici, sau care au nevoie de tratament oncologic. „Majoritatea asiguratilor de la noi din comunã se duc la Dodesti pentru a beneficia de asistentã medicalã primarã. Nu e deloc usor pentru ei, deoarece sunt persoane în vârstã, bolnavi de inimã sau care trebuie sã urmeze tratament oncologic. Pentru fiecare trimitere la specialist, pentru fiecare eliberare de retetã, locuitorii comunei noastre trebuie sã meargã pânã la Dodesti. Vineri am avut un mort în comunã iar pentru a întocmi actele de deces am fost nevoit sã apelez din nou la serviciile aceluiasi medic din Dodesti. E o situatie extrem de dificilã, pe care am adus-o în atentia celor de la Directia de Sãnãtate Publicã, celor de la Casa Judeteanã de Asigurãri de Sãnãtate, a celor de la Colegiul Medicilor. Am vorbit chiar si cu presedintele Consiliului Judetean, domnul Dumitru Buzatu, pentru a încerca sã gãsim o solutie. În fiecare zi, oamenii din comunã mã întreabã când va veni noul medic de familie si nu stiu ce sã le rãspund. Dacã ar depinde de mine, azi as putea sã rezolv problema, dar sunt alte impedimente” ne-a declarat primarul Liviu Pârciu.
Legislatia e de vinã
Edilul Viisoarei spune cã de vinã pentru situatia în care s-a ajuns este actuala legislatie, care nu permite deschiderea unui punct de lucru la o distantã mai mare de 12 kilometri fatã de cabinetul medicului. „Am vorbit cu sase-sapte medici de familie, dar nici unul nu s-a arãtat interesat sã vinã sã munceascã la noi în comunã. Viisoara se aflã la aproximativ 50 de km de Vaslui si la aproape 40 de km de Bârlad. Din cauza navetei pe care ar fi trebuit sã o facã, acestia ne-au refuzat” a mai afirmat primarul.
Primarul s-a orientat spre piata muncii din Moldova
Din cauzã cã în tarã nu a gãsit solutii, primarul Liviu Pârciu s-a orientat spre piata muncii din Moldova. Cu ajutorul unor prieteni, acesta a împãrtit mai multe afise atât în Cahul cât si în Chisinãu pentru a gãsi un medic de familie dispus sã vinã sã munceascã la Viisoara. „Vãzând cã în tarã nu gãsesc medici, am zis sã caut si în Basarabia. Cu ajutorul unor prieteni, am pus afise prin Cahul, prin Chisinãu, dar si alte orase din Basarabia. Dupã câteva zile, m-a sunat un medic de familie din Cahul. Mi-a spus cã este dispus sã vinã la Viisoara, dar doar dacã îi asigur un venit de 1500 de euro. I-am explicat cã acest lucru nu depinde de mine, ci de contractul cu Casa de Asigurãri de Sãnãtate. Am mai tinut legãtura prin telefon, i-am explicat cum stau lucrurile, cã totul depinde de lista asiguratilor, de munca pe care o va face. Când am crezut cã ne-am înteles cu el, ne-a anuntat cã si-a gãsit un alt post, de ambulantier la un spital din Bucuresti. Si asa am luat-o din nou de la capãt” a mai afirmat primarul Viisoarei, Liviu Pârciu.
Viisoara, singura comunã din judet fãrã medic de familie
Problemele cu care se confruntã comuna Viisoara sunt pe masa Directiei de Sãnãtate Publicã (DSP) Vaslui care încearcã, în colaborare cu Casa Judeteanã de Asigurãri de Sãnãtate, sã gãseascã o rezolvare. „Din pãcate, dupã plecarea doctorului Ghenadie, niciun alt medic de familie nu si-a exprimat dorinta de a accepta postul de la Viisoara. Toate demersurile noastre s-au lovit de refuzuri categorice din partea medicilor. Câtiva dintre ei au întrebat dacã pot face naveta la Iasi. Cum distanta pânã în comunã este destul de mare si drumurile destul de greu accesibile pe timp de iarnã, nimeni nu a acceptat. În comunã existã un cabinet destul de bine dotat, existã disponibilitate din partea comunitãtii, chiar si primarul a încercat sã convingã câtiva medici sã vinã în comunã, dar pânã acum nu s-a reusit nimic”, a spus Mihaela Vlada, directorul Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui.