spot_img
spot_img
0.8 C
Vaslui
14-ian.-2025

Învăţământul superior, tot mai mai inaccesibil tinerilor. Cât de mult au crescut TAXELE UNIVERSITARE

- Advertisement -

Sistemul de educaţie din România este subfinanţat, în ciuda prevederilor din Legea Educaţiei care spun că 6% din PIB-ul ţării ar trebui alocat pentru învăţământ. În lipsa finanţărilor de la bugetul de stat, sistemul de învăţământ a devenit tot mai greu accesibil pentru studenţi datorită costurilor mare pe care le implică.

Puținii bani primiți de la stat, la care se adaugă numărul tot mai mic de absolvenți de liceu cu diplomă de bacalaureat, au afundat universitățile într-o luptă pentru supraviețuire financiară, transformându-le de multe ori în instutuții a căror prioritate este marketizarea ofertei educaționale propuse, pentru a atrage superficial cât mai mulți studenți, în detrimentul investiției în calitate și corelarea proceselor educaționale pe care le oferă cu nevoile pieței muncii și ale societății, potrivit unei analize făcute de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România.

An de an, această slabă finanțare a universităților îi pune pe studenți în situația de a fi nevoiți să suporte din propriile buzunare problemele financiare cu care se confruntă acestea. Acest lucru presupune creșteri de taxe (de școlarizare sau de cămin) sau introducerea de către universități a unor taxe care fie sunt ilegale, fie sunt la limita legii (taxa de rulment, taxe de înmatriculare, de reexeminare, de mărire), pentru a genera venituri proprii din ce în ce mai mari.

Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net/invatamantul-superior–tot-mai-mai-inaccesibil-tinerilor–cat-de-mult-au-crescut-taxele-universitare-gt_210768.html#ixzz3VqidINwT

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.