CÂNTÃ CUCUL …Aztãzi nu se munceste si nimeni nu se ceartã. E permisã doar veselia, burtile pline si bani în buzunar – asta dacã nu te spurcã cucul. Asa trebuie sãrbãtorita Buna Vestire, sau Blagovestania (termen vechi slavon) ziua în care Sf. Gavriil a vestit-o pe Sf. Maria cã-l va naste pe Isus. E una dintre zilele în care cei ce tin post au voie sã mãnânce peste. Si avem o groazã de traditii si superstitii legate de Blagovestanie.
Sãrbãtoarea consacratã zilei de 25 martie, marcatã de numeroase obiceiuri, traditii si superstitii, Buna Vestire ori Blagovestenia, ne reaminteste, în fiecare an, despre minunea nasterii Domnului Iisus Cristos, anuntatã Fecioarei Maria de cãtre Sfântul Arhanghel Gavriil (vezi Buna Vestire, Luca I, 26-38). Nu este deloc usor sã te pui în locul Mariei dacã ar fi sã primesti o astfel de veste… Sã crezi, sau nu, mai ales când pântecul îti dã de stire cã, fãrã a fi fost împreunã cu un bãrbat, un sfânt copil îsi croieste prin tine un drum fãrã de asemãnare cãtre lume! Datoritã faptului cã în aceastã zi este dezlegare la peste, o superstitie spune cã persoana care gustã în aceastã zi peste se va simti întregul an precum pestele în apã. În popor se mai spune cã toti pescarii nu ar trebui sã arunce cu mãmãligã în apã în ziua de Buna Vestire. În caz contrar, toti pestii din acea apã vor muri.
Traditii si superstitii celebre de Buna Vestire
Pe lângã semnificatia religioasã, în ziua de Buna Vestire, în unele zone din tarã se spune cã atunci cântã cucul prima oarã. În traditia popularã cucul este vestitorul de lucruri importante din viata de zi cu zi a omului. În trecut se credea cã în momentul în care o persoanã îl auzea pentru prima oarã cântând în acel an, omul trebuia sã numere de câte ori acesta cânta. Astfel, omul afla câti ani mai are de trãit. Conform unei superstitii de Buna Vestire este bine sã se punã în pragul casei sare si pâine pentru hrana îngerilor. În vestul tãrii, Buna Vestire mai este cunoscutã si sub denumirea de Zãmislirea Domnului. În calendarul popular, Buna Vestire mai poartã si numele de Blagovestenii sau Ziua Cucului. Dupã cum spune si numele sãrbãtorii, aceasta zi aduce mereu crestinilor o veste minunatã. În aceastã zi oamenii nu trebuie sã se certe deoarece este mare pãcat. Persoanele care se ceartã în ziua de Buna Vestire vor avea necaz tot anul. În regiunea Bucovinei, de Buna Vestire nu se pun ouã la closcã deoarece se crede cã puii ar putea iesi cu douã capete si patru picioare.
De Buna Vestire, primul cântec al cucului trebuia sã îi gãseascã pe toti oamenii îmbrãcati în haine curate, joviali, veseli, cu bani în buzunare si cu stomacul plin. Dacã oamenii nu ar îndeplini cu strictete aceste ritualuri se credea cã respectivii nu se vor putea bucura de toate bogãtiile pe care anul urma sã le aducã. Iar dacã primul cântec al pãsãrii era auzit pe stomacul gol, în stânga sau în spatele omului, acest lucru era un semn rãu, precum spun si versurile “Cucu-n spate mi-a cântat/ si moartea m-a sãgetat!”. Mai mult, conform unei superstitii, persoanele care auzeau cucul toatã primãvara urmau sã moarã în scurt timp. În unele locuri se obisnuia ca flacãii si fetele de însurãtoare sã întrebe cucul câti ani mai trebuie sã astepte pânã se vor cãsãtori. Dacã pasãrea tãcea acesta era prilej de mare bucurie deoarece tãcerea semnifica o cãsãtorie grabnicã, în timp ce cântecul cucului însemna încã un an de asteptare.